Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie. Prawidłowy werk 24H to 2623.H i wygląda tak:

post-49869-0-81429200-1452607991_thumb.jpg

Ale tu misz masz. Ten złocony powyżej to jest 2609 i właśnie przeróbek jego na 24 godzinny każdy chce się ustrzec kupując taką Rakietę. Być może w tym modelu to prawidłowy werk. Przyznam że nie znam takiego, może to jakiś schyłkowy radziecki i takie werki wkładali?

Edytowane przez kchrapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś takiego znalazłem:

"Rakiety produkowane obecnie są robione trochę oszczędnie. Po co mają na jednej płycie robić oznaczenie 2409, na innej 2423 itp. Tłuką wszystko jak leci 2409, bo każdy inny mechanizm to jest jakieś tam rozwinięcie bazowego 2409..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest zasadnicza różnica w budowie i działaniu między "prawdziwą" Rakietą 24, czyli taką jak pokazał kolega Krzysiek, a tymi co pokazali frauszil i popeyefiddichow. W Krzyśka Rakiecie jeden pełny obrót wskazówek trwa 24, natomiast w dwóch pozostałych przypadkach będzie to 2 x 12.Tak mi się przynajmniej wydaje, bo inaczej chyba nie będzie. Kolega Sthool bardzo dobrze kiedyś to wyjaśnił, niestety nie mogę tego się teraz doszukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest zasadnicza różnica w budowie i działaniu między "prawdziwą" Rakietą 24, czyli taką jak pokazał kolega Krzysiek, a tymi co pokazali frauszil i popeyefiddichow. W Krzyśka Rakiecie jeden pełny obrót wskazówek trwa 24, natomiast w dwóch pozostałych przypadkach będzie to 2 x 12.Tak mi się przynajmniej wydaje, bo inaczej chyba nie będzie. Kolega Sthool bardzo dobrze kiedyś to wyjaśnił, niestety nie mogę tego się teraz doszukać.

Właśnie kręciłem i pełny obrót to 24 ;p.

Co nie zmienia faktu, że to coś współczesnego pogrzebałem trochę i można nabyć (tylko w opisie jest 2623H...)

http://www.russian-watches.info/product/raketa-24-chasovye-mehanicheskie-chasy/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zaniedlugo otrzymam zegarek Wostok po Dziadku. Przelezal w szufladzie koło 19 lat. Dostał go w prezencie jak pracował w dawnej PKP. Mam jego niewyraźne zdjęcie ale myślę że dla niektórych to pestka z rozpoznaniem. post-84779-1452619807,7279_thumb.jpg

wypassportowane z tapatalka

post-84779-1452619597,4136_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe, właśnie nie miałem pewności. Ale w każdym razie to Wostok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

To, że to Wostok wie nawet przyszły właściciel, przecież napisał ;)

Zegarek z lat 70-tych, mechanizm Wostok 2214, koperta złocona. Występuje w katalogu z 1977 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że to Wostok wie nawet przyszły właściciel, przecież napisał ;)

Zegarek z lat 70-tych, mechanizm Wostok 2214, koperta złocona. Występuje w katalogu z 1977 roku.

Dziekować, a mojżesz pokazać zdjęcie z katalogu ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Yakovlev

Jeśli z drugiego to troszkę dalej, strona 25.

Z pierwszego strona 37, zegarek nr 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Wojciech1500

To złota koperta, one zawsze były inne :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi