Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość bartek_b

CO TO ZA ZEGAREK? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MonaMi
Gość ALAMO
A to jeszcze kilka zjęć

Tak jak sądziłem - mechanizm 2209.

Zdecydowanie warto - to jeden z najlepszych radzieckich mechanizmów, sam zegarek jest w niezłym stanie, i sądze że nieczęsto spotykany - pierwszy raz widzę kieszonkę Łucza.

Mechanizm wydaje się kompletny, koszt naprawy nie powinien przekroczyć 40 zł, bo będzie się sprowadzał do czyszczenia.

Gratuluję naprawdę fajnego egzemplarza :grin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MonaMi
A to jeszcze kilka zjęć

Tak jak sądziłem - mechanizm 2209.

Zdecydowanie warto - to jeden z najlepszych radzieckich mechanizmów, sam zegarek jest w niezłym stanie, i sądze że nieczęsto spotykany - pierwszy raz widzę kieszonkę Łucza.

Mechanizm wydaje się kompletny, koszt naprawy nie powinien przekroczyć 40 zł, bo będzie się sprowadzał do czyszczenia.

Gratuluję naprawdę fajnego egzemplarza :grin:

Bardzo dziękuję za info. wiem że nie tylko czyszczenie bo przy tym takim wahadełku, nie wiem jak to się fachowo nazywa wychodzi taki mały drucik, nie wiem może to jakaś spręzynka. mam jeszcze jedno pytanko. ten zegarek nie ma rzadnych pieczątek natomiast w jednym miejscu znajduje się symbol AU. czy jest możliwe że jest złoty bądź pozłacany???? aha i jeszcze jedno z których on może być lat????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MonaMi gdyby był złoty miałby cechę probierczą więc raczej pozłacany, wartość zegarka ręcznego z tym mechanizmem to ok. 40-50 jeśli jest w dobrym stanie i na chodzie. W przypadku kieszonki zdecydowanie można podnieść wartość o 50-100% ze względu na unikalność - tak czy inaczej wartość mocno zależy od stanu zegarka oraz prawidłowości działania mechanizmu ponieważ zwykła konserwacja to wydatek 35-50 zł więc każde uszkodzenie powoduje naprawę podwajającą wartość zegarka.

przy okazji gratuluję ciekawego zegarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość SQ5BUO

Wielkie dzięki za pomoc. Widzę, że jednak wartość pamiątkowa jest większa niż wartość rynkowa. Koperta w Sputniku jest stalowa - niklowana. Ubytków żadnych nie ma więc wystarczy oddać kopertę do ponownego niklowania. Poproszę jeszcze o rekomendowanie jakiegoś dobrego zegarmistrza z okolic Wawy lub Pruszkowa. Dzięki wielkie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MonaMi

wielkie dzięki za odpowedzi........... i tak nie zamierzam go sprzedać bo to pamiątka. ale z ciekawości warto wiedzieć....... Czy w okolicy Oświęcimia bądź Chzanowa znajdę dobrego zegarmistrza?

http://monami82.fotosik.pl/zdjecia/1.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Bardzo dziękuję za informację. Czy jednak napewno mój zegar jest skłądany w Niemczech skoro napisane jest "sdelano..." oczywiście cyrlicą :-)

Z wyglądu przypomina on te z serii specnaz. Czy ma z nimi coś wspólnego?

Jeszcze raz wielkie dzięki za opinię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam pewien problem. Chciałem się zapytać o pewien model Poljota. Nie wiem co to jest i ile może być warty. Bardzo proszę o małą wycenę i możliwy opis. Wiem że to może być trudne ale mam tylko to jedno zdjęcie.

Link do zdjecia zegarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam

Mam pewien problem. Chciałem się zapytać o pewien model Poljota. Nie wiem co to jest i ile może być warty. Bardzo proszę o małą wycenę i możliwy opis. Wiem że to może być trudne ale mam tylko to jedno zdjęcie.

Link do zdjecia zegarka

Współczesny Poljot z mechanizmem 2614, z ręcznym naciągiem,

wartość zegarka będzie zależeć od jego stanu, ale wahać się może od 80-200 zł

opis zegarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Robak za uświadomienie. Cały czas sie czaję na jakiegoś Poljota Aviatora i już chciałem go kupic za 300zł. Twoje słowa oznaczają że raczej nie warto.

Witam

Link do zdjecia zegarka

Współczesny Poljot z mechanizmem 2614, z ręcznym naciągiem,

wartość zegarka będzie zależeć od jego stanu, ale wahać się może od 80-200 zł

opis zegarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

300 zł można dać za nowy lub w stanie idealnym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio dokonałem zakupu czegoś takiego: :mrgreen:

426171511

426171511_1

426171511_2

426171511_3

426171511_4

Zegareczek jest bardzo mały, ma zaledwie 3,4cm średnicy, i grubość 1,2cm.

Opisywałem go już w innym dziale, ale teraz postanowiłem się nim pochwalić

Co o tym sądzicie, muszę dodać, że zegarek jest w doskonałym stanie, na cyferblacie (porcelanowym) niema nawet jednej „pajęczynki”… Jego jedyny mankament to brak kluczyka… :mrgreen:

Spoglądam na zegarek, lecz nie sprawdzam godziny?

Myślę sobie: ?Jurij Gagarin miał takiego gdy leciał w kosmos??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bezwodnik

Będą z tego jakieś obrączki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ALAMO
Będą z tego jakieś obrączki ?

Ta..

Tylko musisz długo wałkować. Czołem najlepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko :lol:

mam pytanie odnośnie wyceny tej rakiety ? ipo ile można takowe kupić/sprzedać , stan jak na foto bdb !

Oraz wszelkie informacje, czy to jest raczej rarytasik czy jak i .. itp :)

rakieta1rx1.jpg

post-3082-0-20401100-1330871830.jpg

post-3082-0-54250300-1330871831.jpg

post-3082-0-99418200-1330871833.jpg

Z góry dziękuję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mechanizm prawdopodobnie 2628 zegarek niebyt popularny ale żaden rarytas, co do wartości to przy założeniu dobrego stanu zegarka i mechanizmu to 50 - 60 pln jest dość realną kwotą, chyba że znajdzie się ktoś napalony. Swoją drogą bardzo przyzwoity zegarek a z serwisowanym prawidłowo mechanizmem nie ma żadnych problemów.KURNAJANEK, myślę, że warto zostawić sobie - fortuny się na nim nie da zrobić!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi