Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mactwar

Zegarek do 2 tys.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Założony budżet to 1500-2000 zł. Chcę kupić zegarek do codziennego użytku, do koszuli i do t-shirtu.

Poczytałem trochę postów i stoję przed rozterką czy iść w stronę kwarca:

- japońskiego (np. citizen at9036 czy edifice eqb-501),

- lub szwajcarskiego (np. Certina DS Sport Chrono lub DS Podium Big Chrono).

Czy może automatu, polskie produkcje wydają się ciekawe i w założonym zasięgu cenowym (Balticus Gray Seal II czy Xicorr M20).

Jak widać z powyższych przykładów szukam czegoś dość dużego. Jeśli macie jakieś inne propozycje to chętnie ich wysłucham.

Podstawowe pytanie do Was czy zegarek mechaniczny sprawdza się jako jedyny do codziennego użytkowania (praca biurowa nie w terenie ;))

Z góry dziękuje za pomoc.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Jak dla mnie, zegarek mechaniczny sprawdzi się jako jedyny do codziennego użytkowania. W mojej ocenie, powinien to być wszelako zegarek w miarę uniwersalny, a więc pasujący także do stroju bardziej formalnego. W zadanym budżecie przyjrzałbym się propozycjom od Tissota, więc modelom Le Locle oraz Visodate 1957. Jeśli chodzi o matki japońskie, to poszukiwana warto rozpocząć od przyjrzenia się linii SARB od Seiko i modelom 033/035. Warto też zapoznać się z ofertą Orienta, w tym z zegarkami Orient Star. To są raczej propozycje z tych bardziej eleganckich, a więc nie dużych, sprawdzających się także na co dzień.

Jeśli coś większego, ale w miarę uniwersalnego od Seiko, to np. linia Presage. 

Jeśli ma być nieco odważniej, to faktycznie warto rzucić okiem na ofertę polskich producentów - np. chrono F125 Xicorra czy chrono PZL37 Łoś od G.Gerlacha /obie propozycje z tych sporych/. W ogóle sugeruję zapoznać się z ofertą G.Gerlacha, bo w kwocie do 2000 zł mają oni całkiem spory wybór zegarków na różne okazje  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do pracy biurowej jak najbardziej. W Balticusie jest Miyota 9015 - werk wytrzymały, dość sprawny (szybko się naciąga sprężyna) i dokładny. Ja preferuję zegarki mechaniczne, więc z podanych przez Ciebie przykładów zdecydowanie foczka. Kolor sam sobie wybierz :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fidelio praca biurowa nie oznacza na szczęście tylko garnituru (może z dwa/trzy razy w roku) na codzień koszula i jeansy. Czyli raczej styl mniej elegancki niż pasujący do Le Locle itp.

Dlatego bardziej skłaniam się w kierunku sportowym.

Balticusa i Xicorra raczej uda się obejrzeć na żywo w sklepie, z Gerlachem może być ciężko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fidelio praca biurowa nie oznacza na szczęście tylko garnituru ;) (może z dwa/trzy razy w roku) na codzień koszula i jeansy. Czyli raczej styl mniej elegancki niż Le Locle itp.

Raczej bardziej skłaniam się w kierunku sportowym.

Balticusa i Xicorra raczej uda się obejrzeć na żywo w sklepie, z Gerlachem może być ciężko.

IMO warto brać Balticusa. Sprawdzony temat. Miałem dwie sztuki. Zero problemów.

Wersje mk1

10647364_FMG_8930.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Wygląda na to, że Balticus to faktycznie dobre rozwiązanie, choć osobiście sugerowałbym popytać o zegarki Gerlacha, ewentualnie przejrzeć na naszym forum temat dotyczący tej marki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę czytałem o awaryjności i kiepskim montażu Gerlachów. Spadające wskazówki i takie tam.

Nieważne. Jak podoba się Gerlach, to brać Gerlacha. Ja bym brał Balticusa. Tyle :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Muszę być uczciwy także wobec samego siebie, więc co do Gerlacha i moich własnych doświadczeń z tymi zegarkami /miałem kiedyś dwa/ to napiszę tylko tyle, że ...trzeba je obejrzeć przed kupnem  ;)  Co do innej zaproponowanej przeze mnie marki - Xicorr to mogę napisać tyle, że nie miałem żadnego problemu z jakością, a miałem M20, Gard LE i chrono F125  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takiej pracy jak twoja. Gdyby mial byc tylko jeden to wybralbym albo Orienta Stara albo jakies seiko z serii presage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takiej pracy jak twoja. Gdyby mial byc tylko jeden to wybralbym albo Orienta Stara albo jakies seiko z serii presage.

Jak ktoś ma spory nadgarstek, to OSy wyglądają jak kapselki :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie Senator tak sobie wyglądał.

10647577__MG_4211.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

To niech się ujawni z tym nadgarstkiem  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmusiliście mnie do poszukiwań miary krawieckiej :). Wyszło mi około 18,5-19 cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmusiliście mnie do poszukiwań miary krawieckiej :). Wyszło mi około 18,5-19 cm

No to bardziej Balticus niż OS :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przymierzałem kilka dni temu CERTINA DS PODIUM BIG CHRONO C001.647.17.057.10 i Atlantica Sealine i ich wymiary mi odpowiadają. Tylko według danych technicznych Atlantic ma większą kopertę, a na ręce Certina wydawała się większa. Dlatego mam mętlik jak odczytywać wymiary kopert, czy to są obwody czy szerokość od ucha paska do ucha??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Nie warto sugerować się tylko i wyłącznie średnicą koperty. Bierz też pod uwagę wymiar L2L - czyli wysokość "od ucha do ucha". Gdy chodzi o to, jak zegarek leży, to bardzo dużo zależy także od tego, w jaki sposób są wyprofilowane w nim uszy, a także, jaka jest odległość między nimi. Stąd też, taki Glycine Incursore o średnicy 44 mm leżał u mnie całkiem dobrze, mimo wątłego nadgarstka, a Alpina Startimer Pilot także o średnicy 44 mm, wyglądała już u mnie troszkę śmiesznie  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego mam obawy przed zakupami w ciemno bez przymiarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ja te obawy rozumiem. Kiedyś bez przymiarki kupiłem Xicorra F125, bo po prosu bardzo mi się spodobał  :)  Oczywiście przed zakupem przeczytałem o nim wszystko, co tylko znalazłem i wiedziałem, że jest to kawał "żelaza". Jak już dojechał i jak już go założyłem to się okazało, że 45 mm średnicy to jednak dla mnie zdecydowanie za dużo, a zegarek, choć w mojej ocenie świetny, musiał pójść do ludzi  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dwa dość duże sklepy w Zielonej Górze na swoich stronach piszą, że mają na stanie zarówno Balticusa jak i Xicorra, podjadę tam i może uda się coś poprzymierzać. Gerlacha niestety nie ma, a biorąc pod uwagę to co pisaliście, że lepiej dokładnie obejrzeć przed zakupem raczej go dyskwalifikuje. Jeśli chodzi o mechanizmy, to jest między nimi znacząca różnica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

W Xicorze siedzą chińskie Seagulle, z którymi ja nie miałem żadnych problemów. O ile przy tym F125 był u mnie krótko, to zarówno M20, jak i Garda LE były na tyle długo, że gdyby coś się z nimi działo, to byłbym w stanie to wyłapać. Jeśli chodzi o trzymanie rezerwy chodu, to było ok. Co do odchyłek, to już dawno sobie tym głowy nie zaprzątam, dopóki na "pierwszy rzut oka" nie widzę czegoś niepokojącego. W Xicorrach nic nie widziałem  ;)

Balticus to pewnie sprawdzona i ceniona Miyota. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde, z tą formalnością strojów, swoją drogą, ciekawy temat na wątek, by trochę pofilozofować, bo formalność formalności nie równa.

Kocham Zegarki i nie dlatego, że pokazują która jest godzina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.