_Rafal_ 0 #1 Napisano 17 Lipca 2007 Witam,posiadam mechanizm firmy Junghans. Mechanizm ma symbol B10, a numer seryjny 156.Proszę o pomoc w ustaleniu od jakiego zegara on pochodzi (kominkowy czy wiszący) oraz lata powstania tego mechanizmu. Mechanizm chodzi, ale brakuje sprężynki wahadłowej i zawieszki, może ktoś ma i mógłby sprzedać lub napisać gdzie mógłbym kupić obie te części. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #2 Napisano 17 Lipca 2007 Mechanizm typu B10 widziałem w wiszącym Junghansie, ale miał inny kształt , darujcie brak pojęć eksperci: "tego na czym zawiesza się poprzez sprężynkę zawieszkę do wahadła" - może więc istniały warianty do zegarów stojących (kominkowych) - mogłyby to sugerować zachowane 3 elementy mocujące. 156 to nie jest numer seryjny, tak jak i w Alfach. Znak Junghansa sugeruje powstanie w/po roku 1890 - bo w tym roku go zarejestrowano. Części proponuję szukać w Allegro. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość beo #3 Napisano 19 Lipca 2007 Numer 156 to nie numer seryjny tylko długość wahadła trzeba ja jakoś przeliczyć ale nie wiem jak. Mam doswiadczenie w kompletowaniu junghansów ale taki mechanizm widzę pierwszy raz. Najprawdopodobniej jest to mechanizm od jakiegoś zegara wiszącego ( eklektyka ) z białą porcelanowa tarczą żeby go uruchomić i zamontowć w skrzyni potrzebne śą jeszcze sanki do gongu , sprężynka wahadłowa które czasami można trafić na allegro albo u zegarmistrza. No i wahadło , mój junghans jest opatrzony numeren 90 i 1/2 i ma wahadło długosci 42cm ale uwaga ten numer jest odwrotnie proporcjonalny do długości wachadła tzn że im wyższy tym wahadło krótsze. Zanim kupisz wahadło zrób sobie tester z listewki i ciężarka i sprawdz jakie wahadło jest potrzebne. Jeśli będzieszkupował tarczę to koniecznie z sygnatura junghansa inne nie będą pasować. Co do brakujących części mechanizmu do najlepiej kupić drugi podobny i przełożyć zawieszkę powinno pasować. Skrzynkę też można dorobic nową lub kupić starą i dac do renowacji lub pobawić się samemu. Mam w kolekcji trzy junghansy z czego dwa skompletowałem od pojedyńczych części jutro mogę wkleić zdjecia. A najlepiej to kup sobie junghansa w stanie do renowacji za 400 lub 500 złoty iten mechanizm zostaw sobie na części bo przedrożysz mnie skompletowanie takiego zegara z własną robocizną wyniosło ok 650zł. Na allegro jest w tej chwili do kupienia pięny mechanizm junghansa z żadko spotykaną tarcząhttp://www.allegro.pl/item214613963_mechanizm_junghans.html. Tak mi przyszło do głowy że może to byc mechanizm od zegara miniaturki jest taki nawet chyba dwa na allegro poproś sprzedawcę o zdjecia mechanizmu może będzie taki jak twój. Wpisz w wyszukiwarkę allegro słowo junghans a wyświetli ci się ich sporo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2980 #4 Napisano 20 Lipca 2007 A propos kompletnego mechanizmu B10: http://www.allegro.pl/item207866148_junghans_regulator.html Tutaj też inne jest zawieszenie wahadła - niższe, w Twoim skrzynka była chyba mniejszych rozmiarów. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach