Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość sose

Jaka marka budzików jest najlepsza ??

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sose

witam tak jak w tytule planuje kupic pierwszy budzik i chciałem się dowiedziec co kupic , co polecacie a czego ewidentnie nie dotykać na targu :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam budzik Mir / Sława na 11 kamieni produkcji Drugiej Moskiewskij Fabryki Zegarków.

Jest to bardzo dobry i trwały budzik, według mnie najlepszy.

Ma łożyska na kamieniach, a reszta łożysk (metalowe) są wymienne, mechanizmy chodu i dzwonka są oddzielne, czyli jak chcesz grzebać w jednym, to nie trzeba rozkręcać drugiego.

Polecam zakupienie takiego budzika, na 100% się sprawdzi.

A czego unikać - na pewno Cedarów, Queensów i innych tej maści chińskich zabawek zegaropodobnych.

Byłem świadkiem, jak gość kupił na bazarze taki budzik i po miesiącu użytkowania ndawał się wyłącznie na złomowisko.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można kupić kwarcowy budzik firmy Eurochron z odbiornikiem sygnału DCF - w porównaniu z chińską tandetą są niezbyt tanie (od ~80 zł na Allegro) ale solidne. A jak chcesz mechaniczny to tak jak pisał Karol - tylko radzieckie Sławy i malutkie Rakiety i Zarie są godne uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sose

dzieki chłopaki !!!

kupiłem mechaniczna slave na 11 kamieniach , kula ziemska, kolor złoty, a u góry rakieta na metalowym preciku :lol: stan idealny, za 2 złote !!!! :) niedługo wrzuce jej zdjęcia ....ale spieszy ze hoho albo i bardziej :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dzieki chłopaki !!!

kupiłem mechaniczna slave na 11 kamieniach , kula ziemska, kolor złoty, a u góry rakieta na metalowym preciku :lol: stan idealny, za 2 złote !!!! :) niedługo wrzuce jej zdjęcia ....ale spieszy ze hoho albo i bardziej :lol:

Daj do dobrego zegarmistrza i Ci zrobi że będzie chodzić dokładnie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sose

sam zrobie, zegarki naprawiam to z budzikiem tez sobie poradze :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehehe, ciekawe kto kogo wyprostuje: Czy Ty wyprostujesz ten włos, czy włos Ciebie. Częstsza jest opcja druga :lol:

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sose

heheh zobaczymy ale wiesz dobry żołnierz umiera a nie poddaje się :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No sława jest fajna - mam dwa budziki na tym mechanizmie, ale te są jeszcze fajniejsze:

69b43ff73547fa3dm.jpg

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tych małych rakietach mechanizm chodu jest taki sam jak w zegarkach naręcznych - do niego przyczepić się nie można, ale jego połączenie z mechaznizmem dzwonka już nie jest najszczęśliwsze (jeden jest zamocowany na drugim) i żeby dostać się do tego od chodu trzeba demintować ten od dzwonka. Poza tym te budziki nie dają takiego mocnego dźwięku jak np. Sławy.

Wg mnie Sława to najlepszy mechaniczny budzik, a te małe rakiety (również są dobre), ale je traktowałbym raczej jako ciekawostkę a nie jako rzecz do użytku - bo (przynajmniej mnie) nie są w stanie obudzić :) ., chociaż ostatnio sława też ma z tym problem :evil: . Za mocno śpię i nic mnie nie ruszy :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sose

ale te slavy tykają jak małe traktorki :) może słabo budzą natomiast ciężko przy nich zasnąć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyzwyczaisz się, mi to zajeło jakieś pół roku :)

ale za to jak zaczyna dzwonić to cała komoda drży :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przyzwyczaisz się, mi to zajeło jakieś pół roku :)

Chyba zacznę odpłatnie wynajmować "Moskwę" - jako przyrząd treningowy, ułatwiający adaptację do budzika mechanicznego. Po Moskwie nie słyszy się ściennego Metrona, co dopiero Sławy :)

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość sose

oki przyznam się wam , budzik schowałem do szafki bo tak skubany tykał ze nie mogłem usnąc a rano do roboty trzeba wstać , przyzwyczaję się do niego w wakacje :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W tych małych rakietach mechanizm chodu jest taki sam jak w zegarkach naręcznych - do niego przyczepić się nie można, ale jego połączenie z mechaznizmem dzwonka już nie jest najszczęśliwsze (jeden jest zamocowany na drugim) i żeby dostać się do tego od chodu trzeba demintować ten od dzwonka. Poza tym te budziki nie dają takiego mocnego dźwięku jak np. Sławy.

No niby fakt, jeden jest na drugim ale jakiś bardzo skomplikowany to demontaż i ponowny montaż takiego budzika nie jest, skoro nawet ja - informatyk sobie poradziłem. Ta Rakieta z dzwonkami budzi dość głośno jak na taki mały budzik. Bardzo ciekawy jest też ten mały budzik Zaria, w nim cały mechanizm ma kamienne łożyska, ten od budzenia też. A co do Junghansa - ta firma robiła rewelacyjne budziki, mam dwa jeszcze przedwojenne i cały czas są sprawne :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Demontaż mechanizmu budzika w Rakiecie nie jest trudny, ale w porównaniu do Sławy (w której można rozkręcić jeden mechanzim nie ruszając drugiego) jest to gorsze rozwiązanie. Oczywiście są to całkowicie inne typy budzików, ale porównałem je ze sobą pod kątem tematu - czyli najlepszego budzika. Rakieta oczywiście zła nie jest, ale porównując te 2 zegarki Sława wypada lepiej.

Co do głośności dzwonka - Rakieta nie jest w stanie mnie obudzić :x , a ostatnio i Sława ma z tym problem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie do pracy budzi takie zegareczek: Budzik marki Kienzle, posiada fosforyzowane wskazówki,tarcze a co najważniejsze bardzo bardzo głośny dzwonek :D

kienzle.jpg Choć pewnie nie jest najstarszy w moich zbiorach zajmuje honorowe miejsce :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę bardzo oto i wnętrze budzika:

antyki.krasnik.fm.interia.plkienzle2.jpg

Ciemno już i zdjęcie przy użyciu lampy błyskowej. Jak będzie taka potrzeba wykonam jutro lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż, jak na zbieracza miniaturowych budzików przystało - chcieliście Kienzle to macie:

2d2e45ee3491847cm.jpg

Jeszcze nie otwierany i nie czyszczony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No sława jest fajna - mam dwa budziki na tym mechanizmie, ale te są jeszcze fajniejsze:

69b43ff73547fa3dm.jpg

;)

właśnie dostałem taki budzik zaria, identyczny jak na Twojej foto. Myślałem, że ma nieautentyczne wskazówki - wyglądają jak od starej kieszonki. Ale widzę, że tak ma być.

pumpernikiel & zorkij 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dokładnie - takie wskazówki w tych budzikach były. Swoją drogą bardzo ciekawy budzik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

najlepszy budzik to taki który budzi o czasie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.