Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość MariuszV70

Marvin Agenda Automatic

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MariuszV70

Po dluzszej przerwie(3-m-ce)witam wszystkich!

Przybylo mi pare zegarkow i jak bede mial troche czasu to zrobie pare zdjec.A to moj ostatni zakup Marvin Agenda Automatic nowka z lat 70-dziesiatych.Do srodka jeszcze nie zajrzalem poniewaz nie mam takiego klucza.I co powiecie na jego temat?

post-0-0-95643800-1330687295.pngpost-0-0-02102900-1330687365.jpg

post-0-0-50538300-1330687297.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie -> fan-ta-sty-czny

Aż mi szczęka opadła.

Sam bym w życiu takiego nie założył, ale design jest po prostu powalający.

Zniewala.

Ot, co.

I love it when a plan comes together

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek oczywiście ciekawy i niecodzienny , Marvin nawet za czasów swej świetności - nie był wyrobem wysokiej klasy a raczej wręcz przeciwnie - co oczywiście nie przeszkadza w zrobieniu całkiem przyzwoitego czasomierza , miło się prezentuje . Do odkręcenia dekielka wystarczy dobra suwmiarka z blokadą wkrętem .

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MariuszV70

Dzieki za podpowiedz z ta suwmiarka.Co do mehanizmu to jest to ETA-2789 na 21 kamieniach.Jednak co do jakosci tych zegarkow szczegolnie tych starszych z mechanizmami Marvina moglbym polemizowac.Mam Marvina z mechanizmem 758,oraz dwa Marviny n amechanizmach 560.Wszystkie chodza punktualnie.Wiem ze renoma nie dorownuja takim marka jak Omega itd.ale uwazam marvina za solidna marke szczegolnie jezeli chodzi o modele z wczesniejszych lat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zegarek oczywiście ciekawy i niecodzienny , Marvin nawet za czasów swej świetności - nie był wyrobem wysokiej klasy a raczej wręcz przeciwnie - co oczywiście nie przeszkadza w zrobieniu całkiem przyzwoitego czasomierza , miło się prezentuje . Do odkręcenia dekielka wystarczy dobra suwmiarka z blokadą wkrętem .

Tak? Nader śmiała teza. Jeżeli firma wytwarzała mechanizmy dla Rolexa, to nie zasługuje na uznanie?

http://209.85.135.104/search?q=cache:T9vB9...;cd=3&gl=pl

Albo model z Lemanią... Pokaż mi Tissota czy Certinę z takim mechanizmem?

http://www.chrono24.com/web/en/hersteller/...vin/1281060.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opierałem swą opinię na cenach modeli z lat 40-50 które w owym czasie były sporo niższe niż np. Cyma , Roamer nie wspominajac już o Longinesie czy Universal Geneve model z rozbudowanym kalendarzem ( dzień , data , miesiąc )w kopercie ze stali był tańszy niż np. Cyma z małą sekundą - przykładowo - na tym oparłem głównie swój osąd - ale oczywiście moge się mylić :!: aby mówić o jakości nalezy porównać dwa lub więcej podobnych modeli i ich wykonanie z modelami innych firm . Wspólpraca z Rolexem była dosyć krótkotrwała , a sam Rolex w latach 40-50 był niezbyt wysoko ceniony mam na myśli sam wyrób ( zegarek) a na pewno niżej niż wspomniane Longines i Universal Geneve :!: Choć dzisiaj a nawet już w latach 60 oczywiście uległo to zmianie :roll:

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Albo model z Lemanią... Pokaż mi Tissota czy Certinę z takim mechanizmem?

Ebauche jest ebauche - i tyle. Każda firma z aspiracjami pozwalała sobie na model "sztandarowy". Teraz np. leży przede mną zegareczek firmy Helvat z Felsą Bidynator...

J.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.