_Rafal_ 0 #1 Napisano 28 Lipca 2007 Witam,może ktoś z was wie co oznaczają oznaczenia FMS, PSI, DRP, GB?Spotkałem sie z tymi oznaczeniami w mechanizmach Junghans. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdanchachelski 0 #2 Napisano 28 Lipca 2007 Witam! proszę o zamieszczenie zdjęcia ,wtedy moze będzie wiadomo o co chodzi . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość beo #3 Napisano 28 Lipca 2007 Z tego co mi wiadomo GB to - Gustav Becker firma Polska produkujaca zegary.FMS , DRP to też firmy produkujace zegary tylko że nie polskie , ale nie mam pojęcia co te oznaczenia robią na mechanizmie Junghansa. Może kupiłeś jakiegoś składaka i każda część jest od innego zegara 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #4 Napisano 29 Lipca 2007 DRP oznacza niemiecki patent (używane do 1945r.) J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość beo #5 Napisano 29 Lipca 2007 Tak ale oznaczenie DRP nie jest stosowane na mechanizmach Junghansa przynajmniej ja sie z tym nie spotkałema interesuje sie junghansami. Na mechanizmach junghansa przeważnie jest tylko sygnatura firmy i wybita długość wahadła 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #6 Napisano 29 Lipca 2007 Bywało, tak samo i znak DRGM (Deutsches Reich Gebrauchsmuster - niemieckie zastrzeżenie wzoru użytkowego). Niestety nie mogę służyć fotką - kominkowiec Junghansa z DRP na płycie poszedł do ludzi parę lat temu. J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość beo #7 Napisano 29 Lipca 2007 Z "patentem" może i był ale wszystkie wymienione oznaczenia na jednym werku to brzmi niesamowicie to musi być dopiero rarytas kolekcjonerski.Może zegar powstał w kooperacji nawiększych firm tamtych lat :wink: :shock: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #8 Napisano 29 Lipca 2007 Z "patentem" może i był ale wszystkie wymienione oznaczenia na jednym werku to brzmi niesamowicie to musi być dopiero rarytas kolekcjonerski.Może zegar powstał w kooperacji nawiększych firm tamtych lat :wink: :shock: Oby tylko nie okazało się że owa kooperacja miała miejsce gdzieś pod Szanghajem... :wink: J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość beo #9 Napisano 29 Lipca 2007 Aż się nie mogę doczekać zdjęcia tego mechanizmu. A może kolega Rafał nas robi w jajo i wogóle nie ma takiego mechanizmu? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #10 Napisano 29 Lipca 2007 Aż się nie mogę doczekać zdjęcia tego mechanizmu. A może kolega Rafał nas robi w jajo i wogóle nie ma takiego mechanizmu? Pisał, że się spotkał z tymi oznaczeniami.Ja spotkałem się z Julią Roberts, ale ona pewnie nawet o tym nie wie :wink: J. PS: w naturze jest brzydsza od musztardy 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość despoko #11 Napisano 4 Sierpnia 2007 Z tego co mi wiadomo GB to - Gustav Becker firma Polska produkujaca zegary.FMS , DRP to też firmy produkujace zegary tylko że nie polskie , ale nie mam pojęcia co te oznaczenia robią na mechanizmie Junghansa. Może kupiłeś jakiegoś składaka i każda część jest od innego zegaraGB - Firma niemieckacd. :shock: idę się uchlać bo nie łapię 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #12 Napisano 5 Sierpnia 2007 cd. :shock: idę się uchlać bo nie łapię Niegłupio prawisz. J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość beo #13 Napisano 5 Sierpnia 2007 Sory jeśli sie pomyliłem co do GB jeśli to firma niemiecka. Wywnioskowałem że to Polska firma z tego że Edward Gustaw Becker wywodzi sie z Oleśnicy co prawda wtedy te tereny były pod zaborem ale myslałem ze to polska firma 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #14 Napisano 5 Sierpnia 2007 Sory jeśli sie pomyliłem co do GB jeśli to firma niemiecka. Wywnioskowałem że to Polska firma z tego że Edward Gustaw Becker wywodzi sie z Oleśnicy co prawda wtedy te tereny były pod zaborem ale myslałem ze to polska firma Cóż, Polski na mapie nie było, a Becker był obywatelem niemieckim narodowości niemieckiej. I może lepiej przy tym pozostańmy, bo jeszcze sie okaże, że Ludendorff, von Krockow, von Braun, von Stauffenberg i paru innych byli naszymi rodakami J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość beo #15 Napisano 6 Sierpnia 2007 W materiałach w których czytałem o GB nie było nic na temat narodowości jakiej był a po nazwisku trudno stwierdzić tzn. nie jest to tak oczywiste jak w przypadku nazwisk wymienionych przez ciebie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #16 Napisano 6 Sierpnia 2007 No, nie dąsaj się; o tyle miałeś rację, że w tych czasach wielkich rozróżnień narodowościowych nie robiono. Praktyczne znaczenie miał raczej używany język. J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość despoko #17 Napisano 6 Sierpnia 2007 Co wiem pożyczki na działalność nie dostał od Króla Polskiego a Freidburg nie znajdziesz na mapie Polski 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach