Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Bartax

Rotomat - dobry, ale jak najtańszy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Wiem, że to wątek poświęcony "jaki zegarek", ale z braku "jaki rotomat" i "zapytania i sugestie przed zakupem" sądzę, że to najodpowiedniejsze miejsce :) 

Do rzeczy - poszukuję rotomatu, jak najtańszego, ale takiego, który nie uszkodzi mi zegarków (naczytałem się o falach magnetycznych od rotomatu, wibracjach, głośnych silniczkach itd...).

Więc jak to jest - ile muszę wydać by kupić coś  dostatecznie porządnego?

Czy coś takiego już jest ok - https://sprzedajemy.pl/rotomat-do-zegarkow-koniecpol-2-fdedcd-nr50989007

czy bardziej KRAFF itp. za conajmniej 500-600 zł ? 

Co sądzicie :) ? Wszelkie oceny i opinie mile widziane! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja używam FEROCASE RYTMUS 2+3 w szufladce. To podobna klasa co Kraff. Działa cicho, może stać nawet w sypialni. Jakość wykonania dobra, wykończenie czarnym lakierem a środek imitacją karbonu, nie wyciera się.Trudno powiedzieć o awaryjności, po ponad pół roku śmiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie wyglada, spoko sprzęt, faktycznie klasa Kraffa. Masz możliwość wyboru 650 obrotów ? Bo podobno najczęściej mechanizmy tyle potrzebują, a widzę, że z kolei większość rotomatów kręci od 900-2300 w zależności od programu. Teraz pytanie czy jak ustawi się 900, a zegar wymaga 650, to coś się stanie na dłuższą metę? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój rotomat to prosty model, bez możliwości wyboru programu obrotów, ma jeden. ;-) Nie pamiętam już, ale chyba kręci na 900. Rusza w lewo przez 10', potem przerwa 50' kręci w prawo 10' i dalej już się zapętla. Dla mnie jest istotne aby kręcił w jednym programie lewo i prawo, a iloś obrotów nie ma znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak czytam, że eta 2824-2 potrzebuje 650 do nakręcenia, to 900 nic nie zrobi złego :) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak czytam, że eta 2824-2 potrzebuje 650 do nakręcenia, to 900 nic nie zrobi złego :) ?

Ja kręcę 2 ety i nic złego się nie dzieje. Sprężyny raczej nie da się "przekręcić" jest zabezpieczenie. Jeżeli masz obawy, możesz np. tylko puszczać go w nocy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W innym temacie wykazałem za pomocą zdjęć, że Kraff i Ferocase zjeżdżają z tej samej taśmy w niestety najprawdopodobniej chińskiej fabryce. Czy warto płacić tyle za chińskie pudełeczko z silniczkiem? I drugie, nawet ważniejsze pytanie - czy ten rotomat jest naprawdę potrzebny? Moim zdaniem noszony zegarek nakręci się sam, a te używane z mniejszą częstotliwością wystarczy od czasu do czasu rozbujać, żeby trochę pochodziły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W innym temacie wykazałem za pomocą zdjęć, że Kraff i Ferocase zjeżdżają z tej samej taśmy w niestety najprawdopodobniej chińskiej fabryce. Czy warto płacić tyle za chińskie pudełeczko z silniczkiem? I drugie, nawet ważniejsze pytanie - czy ten rotomat jest naprawdę potrzebny? Moim zdaniem noszony zegarek nakręci się sam, a te używane z mniejszą częstotliwością wystarczy od czasu do czasu rozbujać, żeby trochę pochodziły.

Najprawdopodobniej tak jest, ale nie popadajmy w stereotypy, nie oznacza to od razu złomu. To nic nadzwyczajnego dzisiaj, że Ferocase czy inna firma zleca produkcję w Azji. A czy jest potrzebny, to już sobie kolega odpowiedział na to pytanie zakładając wątek. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.