Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ArtiGarnek

Chrono24. Prośba o informacje

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Wybór wymarzonego zegarka coraz bliżej. 

Ponieważ ceny w PL są absurdalne zdecydowałem się na Chrono24.

Nigdy tam nic nie kupowałem więc proszę Was o informację jak to wygląda.

Oczywiście biorę pod uwagę tylko zaufanych sprzedawców i dużą ilością komentarzy i trusted seller.

Jest mowa tam o rachunku powierniczym czyli jak rozumiem pieniądze dostaje chrono24 i dopiero po otwarciu paczki ja potwierdzam jej zgodność i wtedy kasa jest przelewana do sprzedawcy? Czy dzieje się to automatycznie czy coś muszę potwierdzić? Czy otwarcie paczki to standard czy też muszę im o tym powiedzieć żeby kurier się nie denerwował?

Czy lepiej założyć konto walutowe i zapłacić w ich walucie czy też chrono24 ma własny przelicznik (jak booking) i płacę z PLN?

Czy kupując zegarek na terenie UE płacę jakiekolwiek dodatkowe opłaty?

Na coś innego warto zwrócić uwagę i coś powinienem wiedzieć? 

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Jak kupowałem na chrono24, to wybrałem opcję z rachunkiem powierniczym. Po doręczeniu przesyłki chrono24 poprosiło o potwierdzenie przeze mnie tego faktu. Jak chcesz mieć możliwość otworzenia paczki, na zasadzie takiej, że przyjmujesz ją dopiero po upewnieniu się, że wszystko jest ok., to pewnie musisz to najpierw uzgodnić ze sprzedawcą, bo w końcu to on będzie Ci wysyłał zegarek. Jak zegarek idzie z terenu UE, to nie powinno być żadnych dodatkowych opłat typu cła czy VAT. Tyle ode mnie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupowałem na chrono24, to wybrałem opcję z rachunkiem powierniczym. Po doręczeniu przesyłki chrono24 poprosiło o potwierdzenie przeze mnie tego faktu. Jak chcesz mieć możliwość otworzenia paczki, na zasadzie takiej, że przyjmujesz ją dopiero po upewnieniu się, że wszystko jest ok., to pewnie musisz to najpierw uzgodnić ze sprzedawcą, bo w końcu to on będzie Ci wysyłał zegarek. Jak zegarek idzie z terenu UE, to nie powinno być żadnych dodatkowych opłat typu cła czy VAT. Tyle ode mnie :-)

Dzięki za info!

A jak miałeś z płatnością? Czy chrono ma jakiś swój kurs walut i płacę w PLN czy też lepiej założyć konto walutowe i zapłacić w walucie sprzedawcy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Ja płaciłem w PLN. Nie zauważyłem, żeby kwota, jaka zeszła z mojego konta, odbiegała od przelicznika stosowanego prze mój własny bank :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja płaciłem w PLN. Nie zauważyłem, żeby kwota, jaka zeszła z mojego konta, odbiegała od przelicznika stosowanego prze mój własny bank :-)

Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy gdy zegarek kupowany jest u sprzedawcy np: z USA muszę płacić dodatkowo cło czy też cena, którą podaje sprzedawca już je zawiera?

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Jak dla mnie, ta cena nie zawiera opłat. Obowiązek ich uiszczenia powstaje w momencie, w którym towar znajdzie się na obszarze celnym UE. Zasadnicze znaczenie ma tu VAT, bo on robi różnicę. Poza tym, jak taki sprzedawca odprowadzałby VAT, który musi przecież trafić do polskiego US.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.