Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mateo931

Zegarek do 600 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Gość fidelio

czym sie rózni ten kwarcowy a tym z snk??

Zasadnicza różnica sprowadza się do mechanizmu. Seiko z linii SNK, która jest cześcią linii "5" od Seiko, to zegarek mechaniczny, na automatycznym werku 7s26 /mechanizm napędzany jest poprzez ruch ręki/. To stosunkowo prosty mechanizm/bez "stop sekundy" oraz bez możliwości ręcznego dokręcania/, ale chwalony za trwałość i niezawodność. Na pewno kwarc jest wygodniejszy, w tym sensie, że jego serwisowanie ogranicza się do wymiany baterii raz na kilka lat. W przypadku zegarka mechanicznego, co jakiś czas trzeba mu zafundować serwis u zegarmistrza. Kwarcowy będzie też dokładniejszy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przesadzaj z tym serwisem u zegarmistrza, rzadziej się to robi od wymiany baterii.

Seiko 5 to świetny wybór, zegarek wytrzymały, stylowy (można się poczuć niemal jak James Bond ;) ), sam miałem takiego przez długie lata. 

Tutaj wideorecenzja snk605 (sprzed pięciu lat, więc ceny są nieaktualne):

https://zegarkiclub.pl/forum/topic/94161-seiko-snk605/

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Nie przesadzaj z tym serwisem u zegarmistrza, rzadziej się to robi od wymiany baterii.

Seiko 5 to świetny wybór, zegarek wytrzymały, stylowy (można się poczuć niemal jak James Bond ;) ), sam miałem takiego przez długie lata.

Tutaj wideorecenzja snk605 (sprzed pięciu lat, więc ceny są nieaktualne):

https://zegarkiclub.pl/forum/topic/94161-seiko-snk605/

Z czym przesadziłem pisząc o serwisie zegarka mechanicznego u zegarmistrza? Bo chyba nie z tym, że W OGÓLE jest on wymagany... ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesadziłeś roztaczając apokaliptyczną wizję serwisowania zegarków mechanicznych i lekceważąc serwisowanie zegarków kwarcowych:

Na pewno kwarc jest wygodniejszy, w tym sensie, że jego serwisowanie ogranicza się do wymiany baterii raz na kilka lat. W przypadku zegarka mechanicznego, co jakiś czas trzeba mu zafundować serwis u zegarmistrza.

Na ile wystarczy bateria w zegarku kwarcowym? Na 3-4 lata? (Pomijając skrajne przypadki zegarków z werkiem UHF lub super duty.)

A serwis u zegarmistrza zegarka mechanicznego jak często robisz? Raz na 5 lat? Raz na 10 lat?

Nie zapomniałeś przypadkiem, że porządnym zegarkom kwarcowym też się serwis należy? To również są zegarki mechaniczne! Tam przecież też są kółka, osie i kamienie... :) 

Serwisowanie Seiko 5 to już w ogóle kwestia abstrakcyjna. Ekonomicznie słabo opłacalna, lepiej po 5-10 latach odłożyć go do lamusa i zafundować sobie nowego. Jeśli w ogóle dożyje tak sędziwego wieku. Chyba, że zegarek za 500 złotych ma dla Ciebie wartość emocjonalną...

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Jeśli zakładamy, ż w budżecie do 600 zł serwis zegarka kwarcowego to faktycznie rocket science, to może i masz rację, choć co do zadady to faktycznie, jak dla mnie, tylko wymiana baterii, pomijając pewne szczególne sytuacje. A nawet "zwykłe" Seiko raz na 4-5 lat wypada zabrać do zegarmistrza :-)

A z tym roztaczeniem przeze mnie "alokaliptycznej" wizji, to już pojechałeś ;-) Ale PEACE :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uznałem, że skoro Ty przesadziłeś, to ja mogę pojechać :)

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Solary kupować i spokój:) kilkanaście lat bez otwierania.

Bateryjkarz porysuje i rozszczelni zegarek, a co do przeglądów zegarków mechanicznych, to za jakiś czas niestety wymrą wszyscy zegarmistrzowie, ktorzy potrafią to porządnie zrobić.

A co do Seiko 5, to na start w małym budżecie lepszego automata nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bateryjkarz porysuje i rozszczelni zegarek, a co do przeglądów zegarków mechanicznych, to za jakiś czas niestety wymrą wszyscy zegarmistrzowie, ktorzy potrafią to porządnie zrobić.

Biorąc pod uwagę sprzedaż zegarków mechanicznych, to nie sądzę że tak się stanie. Co to za wizje apokaliptyczne kolega roztacza... ;)

Jest nadzieja :)

https://odczasudoczasu.pl/2018/02/klasa-zegarmistrzowska-w-szkole-zawodowej-w-lodzi/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

I to w mieście Łodzi, skąd fidelio pochodzi  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

Nawet się zrymowało :D

Tak jest, bo ze mnie taki domorosły "poeta"  :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Janek72

Jest nadzieja :) sam mam 8 automatów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.