Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

RTK-WGM

Mechanizm Schneider & Schluep pomóżcie w identyfikacji

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy - kupiłem dwa zegarki z okresu drugiej wojny światowej marki Enicar. Oba mają różne mechanizmy jednak wspólnie oznaczone są napisami "Schneider & Schluep"  Pod tarczą mają logo firmy AM, Adolf Michel SA, (Fabrique d'Ebauches, Grenchen, Schweiz). W okolicy balansu jeden ma cyfrę 2 a jeden cyfrę 3.

Niestety jeden z nich ma brak włosa i uszkodzony balans. Próbuję coś dobrać. Czy ktoś z Was rozpoznaje te mechanizmy?

post-62679-0-58163700-1539278605_thumb.jpg

post-62679-0-89114300-1539278623_thumb.jpg

post-62679-0-28166000-1539278637_thumb.jpg

W sieci znalazłem takie informacje, które pasują. Zegarek kupiłem w USA, więc zapewne to dwa egzemplarze z 30.000, które zostały wysłane przez Schluep'a

Fritz Schluep urodził się około 1895 r., A od 1919 r. Założył w Grenchen u podnóża Jury małe studio zegarów z trzema pracownikami. Nazwa marki pierwotnie nazywała się Felco, a później została przemianowana na Felca. Po roku firma zatrudniała 15 osób. Aby zagwarantować przyszłość fabryki, potrzebował większej klienteli i zaczął eksportować zegarki do Niemiec, Ameryki i Japonii. W 1920 roku firma stała się znana dzięki kolekcji zegarków Art Deco. W 1938 r. Do pracy przyjechał syn Fritza Schluepa, Bruno Schluep, wyszkolony zegarmistrz z centrum technicznego w Le Locle. Podczas drugiej wojny światowej firma dostarczyła armii amerykańskiej 30 000 zegarków.

Na temat AM Adolf Michel S.A. znalazłem takie informacje

AM, Adolf Michel SA, (Fabrique d'Ebauches, Grenchen, Schweiz)

1916: First registered patents for movement components and manufacturing technology.
1923:Production of ebauches and watches with the brand Favoris.
1925: Joining the Ebauche SA as movement manufacturer.
1974: latest recognised activities.

AM produced self designed calibres, but also some based on Felsa ebauches. These usually hat the same calibre designator, and most parts are interchangable.

Kupię wszystko, rozsądek zachowując, co ma związek z marką ENICAR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są własne mechanizmy AM (Adolf Michel) ... jak to sam napisałeś. Wydaje mi się, że to ten sam mechanizm, mają tylko inny układ mostków.

Jeśli rozmiar pasuje to jest to AM 220 ...

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&AM_220

Być może te cyfry pod balansem oznaczają właśnie różne warianty ... ale tego nie jestem pewien.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zainteresowanych znalazłem coś o firmie A.Michel ...

https://amsagrenchen.com/

Przy okazji podzielę się wątpliwością dotyczącą hipotezy jakoby te zegarki stanowiły element dostawy w okresie drugiej wojny. Wyglądają jak typowe "Trench Watch", co wskazuje na wcześniejszy okres ich powstania.

Poza wszystkim bardzo fajne.  :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla zainteresowanych znalazłem coś o firmie A.Michel ...

https://amsagrenchen.com/

Przy okazji podzielę się wątpliwością dotyczącą hipotezy jakoby te zegarki stanowiły element dostawy w okresie drugiej wojny. Wyglądają jak typowe "Trench Watch", co wskazuje na wcześniejszy okres ich powstania.

Poza wszystkim bardzo fajne.  :)  

Teraz też mam wątpliwości co do dostaw dla Ameryki. Nie zgadzają się punce i lata w jakich stosowano je. Sprawdziłem jakie punce i w jakim okresie były używane. Nie pasuje mi to jednak na dostawy w okresie WWII.

Co do strony to tam właśnie dużo poczytałem. Wysłałem nawet zapytanie do nich przez formularz. Zobaczymy czy odpowiedzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem na dobrej drodze, właśnie dostałem email ze Szwajcarii ze strony https://amsagrenchen.com/

Napisali, że pierwsze słyszą, by mechanizmy AM były robione dla Enicar'a. Ze zdania wywnioskować można, że nie produkowali, ale może gotowe były montowane. Zegarki zostały zakupione w USA (jeden w Kalifornii, drugi w Ohio). Może tam były montowane ze względu na cło. Nie sądzę, by jakiś zegarmistrz złożył je sam bez wiedzy i zgody firmy Enicar. Za dobrze była znana. Wyślę im zdjęcia i mają mi dokładnie opisać co to za mechanizmy. Czekamy... to lubię, kupić, grzebać, ustalić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam przeczucie, że mogą dowiedzieć się czegoś nowego.  :)  Zegarki w żadnym stopniu nie wyglądają mi na kombinowane, a jak trafiły za ocean to już inna zagadka.

Przeglądając ich stronę odnoszę wrażenie, że jest tam więcej fascynacji lokalną historią niż zegarkami.

Ciekawe jak odpowiedzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem odpowiedź, więc:

1. mechanizm z trzema mostkami to AM 220

2. mechanizm z czterema mostkami to AM 221

oba to rozmiar 13''' można je znaleźć w katalogu Ebauches z roku 1928, powyższe mechanizmy są jednak starsze niż 1928 ponieważ mają starszy typ naciągu. Oba mechanizmy występują również w katalogu « CATALOGUE GENERAL  of FAVORIS WATCH Co. A. MICHEL S.A. GRENCHEN » z lat 1919/1920. AM (Adolf Michel S.A.) wyeksportował wiele zegarków do USA, Roskopfa a także 8-dniowych zegarków takich jak Hebdomas. Wyprodukował rówież wiele gotowych zegarków, mechanizmów  lub dla innych znaków towarowych.

post-62679-0-02598100-1539460659.png

post-62679-0-26725200-1539460671_thumb.jpg  post-62679-0-96855700-1539460685_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sympatyczne są takie niespodziewanie uzyskane informacje, chociaż o związkach z Enicarem nic nie napisali.

Tak dla ścisłości, ponieważ bardzo lubię Roskopfy, firma robiła klony i sądząc z przykładu który pokazali, jakości znacznie odbiegającej od oryginału. Ten "Habdomas" to już ewidentna podróba ... no ale nie byli jedyni.  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli lubisz Roskopfy to mam taki u siebie. Uratowałem go kiedyś.

bea589c69d2a66da097213f8ad7d6c26.jpg5b6ff83174ca7aba83d445911dd90ffb.jpg81a594e1a2216353a6e49a42fce00a64.jpg5d96b35e2f29085a9f2152c469faf1de.jpg

Miłośnik marki Enicar.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W. Rosskopf produkowany przez firmę C. Meyer-Graber (potem Vittori & Cie.).

Świetny przykład firmy, która przez lata otwarcie i z dużą premedytacją produkowała klony autentycznych Roskopfów. Kopiowali wszystkie cechy szczególne tylko nieznacznie je modyfikując, te własne znaki i nazwy rejestrowali. Więcej, reagowali na wprowadzane z czasem stylistyczne modyfikacje. Np. ten czerwony kolor pojawił się w Roskopfach później i wskazówki masz chyba niewłaściwe. Coś tam nawet opatentowali by uwiarygodnić typowe dla oryginałów określenie.

Mam prawdopodobny pierwowzór, trochę nietypowy bo w mniej klasycznej wersji z cyframi arabskimi ... 

Roskopf-Wille-Freres-front.jpg

Roskopf-Wille-Freres-mech.jpg

Trafiłem na informację, a właściwie wzmiankę tylko, że bracia Willi ciągali ich po sądach ... baz specjalnego efektu, do szczegółów nie udało mi się dotrzeć. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.