Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zbyszke

Poljot de lux Automatic (29 kamieni)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich znawcow i milosnikow zegarkow radzieckich. Przegladajac aukcje w Szwecji znalazlem taki oto zegarek:

3791171ii7.jpg

Opis po szwedzku: Herrur, Poljot de lux Atomatic (stÓmplad 583) med lÓderarmband czyli w tlumaczeniu: zegarek meski, Poljot de lux automatic (ostemplowany 583) z paskiem skorzanym.

Opis wiec skapy, ale Szwedzi nie maja pojecia o zegarkach z ZSRR, wiec nic dziwnego w sumie. Z opisu na kopercie wynika, ze mechanizm ma 29 kamieni, naciag automatyczny i system przeciwwstrzasowy. Co do stanu zegarka, to koperta na pewno nie jest zuzyta (wytarta), szkielko bez zarysowan, a zegarek na chodzie (tzn. po potrzasnieciu wskazowka sekundowa zaczyna isc, a wlasciwie plynac, jak to w zegarku mechanicznym) - gdyby bylo inaczej, to na pewno byloby to opisane (Szwedzi to w sumie dosc uczciwy narod :)). Natomiast z 80-90% pewnoscia zegarek lezal w jakiejs szufladzie wiele lat i wymaga przegladu, smarowania, ew. czyszczenia itp. Niejasny jest dla mnie material koperty, ale proba 583 moze oznaczac, ze zegarek jest pozlacany, jak mniemam, nie musi wcale byc caly zloty.

Jest jeden oferent, ktory jest gotow dac za niego (w przeliczeniu) okolo 240 zlotych plus koszty przesylki (okolo 35 zlotych niezaleznie od wartosci). I teraz moje pytanie do was - czy jest to adekwatna cena? Nie bede mial mozliwosci obejrzenia go, bo aukcja pojutrze (28 sierpnia), tak, ze musze opierac sie na tym jednym jedynym zdjeciu, nic nie mowiacym opisie i szwedzkiej uczciwosci. Napisy na tarczy sa po angielsku, wiec wnioskuje, ze zegarek byl wyprodukowany na eksport. Zegarek podoba mi sie, a cena dla mnie tak czy nie tak nie jest wysoka, wiec moglbym za niego dac 300-350 zlotych. Wolalbym jednak, zeby ktos majacy wieksza wiedze w temacie utwierdzil mnie w slusznosci wyboru. Jeden z kolegow napisal kiedys na forum (tak, tak, skorzystalem z opcji: szukaj), ze uwaza ten mechanizm za najlepszy z wyprodukowanych w ZSRR...

Istnieje poza tym mozliwosc, ze zegarek na zywo nie spodoba mi sie, i wtedy moglby byc do sprzedazy (z lektury forum wynika, ze jest to rzadki model). Zeby sprawa byla jasna, nie kupuje go w pierwszym rzedzie z mysla o odsprzedazy, ale nigdy nie wiadomo, czy zegarek przypadnie do gustu...

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ruskie mialy albo symbol Au - grubosc warstwy zlota w mikronach, badz proba zlota. Ten najwyrazniej jest ze zlota, tylko czy ta proba jest dobra? pytanie do znawcow tego kruszca :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość wlodek

Witam posiadam stare zegarki radzieckie na chodzie , oczywiście w tej kolekcji posiadam Poljota de lux automat .Proszę o kontakt : wlodek .wyszynski @wp.pl.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest 3 zainteresowanych, ktorzy ostro licytuja. Obecna cena to okolo 450 zlotych. Aukcja jutro. Co Wy na to, wchodzic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Obecna cena to okolo 450 zlotych. Aukcja jutro. Co Wy na to, wchodzic?

Ja bym 500zł nie zainwestował w de luxe.

Rozumiem, że koperta jest złota i przez to ta cena ale sam zegarek to max 100pln.

Możesz więc za to kupić 5 używanych złoconych AU 20 albo 2,5 nieużywanych - wizualnie bez różnicy.

Ale jak Ci się podoba to Sobie kup....Twoja kasa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Obecna cena to okolo 450 zlotych. Aukcja jutro. Co Wy na to, wchodzic?

Ja bym 500zł nie zainwestował w de luxe.

Rozumiem, że koperta jest złota i przez to ta cena ale sam zegarek to max 100pln.

Możesz więc za to kupić 5 używanych złoconych AU 20 albo 2,5 nieużywanych - wizualnie bez różnicy.

Ale jak Ci się podoba to Sobie kup....Twoja kasa.

Dzieki za rzeczowa informacje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz po licytacji, ja w ogole nie stawalem, bylo 4 chetnych i zegarek poszedl za (w przeliczeniu) okolo 560 zlotych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
poszedl za (w przeliczeniu) okolo 560 zlotych.

:shock:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość em_gie

Co Cię tak dziwi?

Przecież to złota koperta, na dodatek niezły zegarek - ładny i z dobrym mechanizmem automatycznym. Podobne ceny osiągają w Polsce jakieś nędzne złote łucze czy rakiety.

Masz taniej?

Ofertę proszę na priv :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co Cię tak dziwi?

quote]

:oops: wiem, że złota ( kilka postów wyżej o tym pisałem).

Dziwi mnie, że są ludzie chętni zainwestować takie pieniądze w Poljota.

Za to można mieć 2-3 NOS Au20.

Pozdrawiam

G

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość em_gie

Po co komuś normalnemu 3 zegarki? :-)

Poza tym złoty a pozłacany to jest różnica. Wolałbyś mieć złotą obrączkę ślubną czy 2-3 Au20?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wolałbyś mieć złotą obrączkę ślubną czy 2-3 Au20?

Zależy ile Żon :)

Wiem do czego zmierzasz, jednak pozostaję przy swoim.

Rozumiem w złocie JLC, Omegę - wyższą półkę, ale poljota? Nawet ładnego....ale nie....wolałbym NOS AU20 a za resztę coś innego.

Ale rozumiem, że ktoś może uważać inaczej :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hy Moser: rozumiem Twoje podejscie i z niego skorzystalem (nie licytujac). W ZSRR ten Poljot byl jednak zegarkiem z wyzszej polki, wiec zloto mialo tutaj sens. Zeby jednak jeszcze zamacic: z duzym prawdopodobienstwem ten zegarek zostal wyprodukowany na eksport, jak do tego ma sie material koperty nie wiem. Mozliwe natomiast, ze sam mechanizm jest lepszej jakosci niz te produkowane na rynek wewnetrzny - ja pamietam jeszcze czasy PRL-u i Gierka - wtedy wszystko co na eksport na Zachod mialo lepsza (czasami po prostu bardzo dobra) jakosc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiem do czego zmierzasz, jednak pozostaję przy swoim.

Rozumiem w złocie JLC, Omegę - wyższą półkę, ale poljota? Nawet ładnego....ale nie....wolałbym NOS AU20 a za resztę coś innego.

Ale rozumiem, że ktoś może uważać inaczej :roll:

ale czy majac sentyment do ruskich zegarkow chcialbys kupic zlota omege? Gdybym chcial miec zloty zegarek prawdopodobnie wzialbym ruska, ale:

- bylby to inny model, (np. ten Stolicznyje http://www.netgrafik.ch/images/kirovagold9c.jpg )

- poza tym wole srebrne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tego zegarka nie kupił bo ma rdzawe kropki na tarczy- jak to często te ze srebrną tarczą mają. Zdjęcie niedokładne ale miejscami widać więc z pewnością jest ich więcej niż widać czyli dużo. Za te pieniądze na allegro można szukać w lepszym stanie takiego zegarka. Na ebayu również.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie, ten Stolicznyj bardzo interesujący.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.