Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

damianoso

Zegarek Casio Edifice kupiony na Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, taka historia:

Niecałe 2 lata temu kupiłem na allegro zegarek Casio. Gwarancja 36msc.
Doszedł,ale nie działał (prawdopodobnie bateria). Wysłałem do sprzedawcy, który odesłał mi go działający. Mimo, iż nalegałem to nie odnotował tego w karcie gwarancyjnej. Kilka razy upomniałem przez maila. Czas mijał a ja zapomniałem o tym i wpisu nie ma.

Niedawno zegarek przestał działać. Odesłałem do sprzedawcy.

Dzisiaj dostaję taką odp:

Witam,
zegarek posiada 2 letnią baterię SR621SW, która była wyczerpana. Zgodnie 
z warunkami karty gwarancyjnej punkt gwarancja nie obejmuje: baterii, 
pasków.. etc. prosimy o wpłatę 20 zł na poniższe konto:

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Niespełna 2 lata temu podczas serwisu dokonano wymiany baterii, nie 
zostało to odnotowane w Pana karcie gwarancyjnej z uwagi na fakt, że 
wymieniona czynność nie kwalifikuje się do napraw gwarancyjnych. W 
trosce o dobro klienta nie poniósł Pan wówczas kosztów związanych z 
krótkim czasem użytkowania zegarka.

Pominę chwilą milczenia ostatnie zdanie o trosce o klienta...Szkoda słów...

Zastanawiam się czy bateria powinna trzymać tak krotko? Ja korzystałem z zegarka nie używając zbyt często stopera (max 20 razy po 1 min).
Dodatkowo, czy jeśli wymieniano mi baterię to gwarancja nie powinna jej obejmować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, dwa lata, jak na tak małą baterię to nie jest krótko. Jest to normalny cykl eksploatacyjny takiej baterii. Nie, wymiana baterii nie leży w gestii sprzedawcy/gwaranta, tylko użytkownika - gwarancja tego nie obejmuje. Zresztą zajrzyj do karty gwarancyjnej zegarka, tam na pewno jest to opisane.

20zł to dość wysoka kwota, jak za wymianę baterii (chyba, że jest w to wliczona przesyłka), samemu kupisz baterię za kilka zł i jeśli tylko potrafisz ją wymienić, to o różnicę będziesz do przodu.

Jeśli podałbyś dokładny model swojego Edifice'a, wówczas mogłbym powiedzieć więcej o jego czasie pracy na jednej baterii.

Zaś pierwsza wymiana nie dziwi, że została zrobiona nieodpłatnie, ponieważ zegarek był pewnie leżaczkiem półkowym i bateria wyczerpała się w nim bez ingerencji osób trzecich. Sprzedawca zachował się, jak należy i wymienił ją nieodpłatnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ci wsadzą RENATE to płać i tak będziesz do przodu.

Mistrz edycji :lol:7FnFWZl.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damianoso bateria nie jest integralną (zespoloną) cześcią zegarka, nie podlega gwarancji, jest na pewno o tym wzmianka w warunkach gwarancji.

To tak samo jak filtry, płyny i inne materiały eksploatacyjne w samochodzie. Nikt Cia na nie nie udzieli gwarancji, no chyba, że by miały wadę fabryczną :D

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Byłem przekonany, że skoro bateria została wymieniona to przysługuje na nią 2 lata gwarancji chociaż.

Mój model to CASIO Efm-502d.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Byłem przekonany, że skoro bateria została wymieniona to przysługuje na nią 2 lata gwarancji chociaż.

Nawet w danych technicznych na stronie przykładowego sklepu masz określoną żywotność baterii na 2 lata.

https://www.zegarek.net/zegarki/casio/zegarek_casio_efm-502d-1a.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ogniwa gwarancja zawsze jest 6 miesięczna.

Mistrz edycji :lol:7FnFWZl.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

No niestety, to nie akumulator samochodowy (rok gwarancji + rok rękojmi), no chyba, że producent dorzuci więcej.

To najzwyklejsza bateryjka.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.