damianoso 0 #1 Napisano 19 Listopada 2018 Hej, taka historia:Niecałe 2 lata temu kupiłem na allegro zegarek Casio. Gwarancja 36msc.Doszedł,ale nie działał (prawdopodobnie bateria). Wysłałem do sprzedawcy, który odesłał mi go działający. Mimo, iż nalegałem to nie odnotował tego w karcie gwarancyjnej. Kilka razy upomniałem przez maila. Czas mijał a ja zapomniałem o tym i wpisu nie ma.Niedawno zegarek przestał działać. Odesłałem do sprzedawcy. Dzisiaj dostaję taką odp:Witam,zegarek posiada 2 letnią baterię SR621SW, która była wyczerpana. Zgodnie z warunkami karty gwarancyjnej punkt gwarancja nie obejmuje: baterii, pasków.. etc. prosimy o wpłatę 20 zł na poniższe konto:xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxNiespełna 2 lata temu podczas serwisu dokonano wymiany baterii, nie zostało to odnotowane w Pana karcie gwarancyjnej z uwagi na fakt, że wymieniona czynność nie kwalifikuje się do napraw gwarancyjnych. W trosce o dobro klienta nie poniósł Pan wówczas kosztów związanych z krótkim czasem użytkowania zegarka.Pominę chwilą milczenia ostatnie zdanie o trosce o klienta...Szkoda słów...Zastanawiam się czy bateria powinna trzymać tak krotko? Ja korzystałem z zegarka nie używając zbyt często stopera (max 20 razy po 1 min).Dodatkowo, czy jeśli wymieniano mi baterię to gwarancja nie powinna jej obejmować? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 8699 #2 Napisano 19 Listopada 2018 Tak, dwa lata, jak na tak małą baterię to nie jest krótko. Jest to normalny cykl eksploatacyjny takiej baterii. Nie, wymiana baterii nie leży w gestii sprzedawcy/gwaranta, tylko użytkownika - gwarancja tego nie obejmuje. Zresztą zajrzyj do karty gwarancyjnej zegarka, tam na pewno jest to opisane. 20zł to dość wysoka kwota, jak za wymianę baterii (chyba, że jest w to wliczona przesyłka), samemu kupisz baterię za kilka zł i jeśli tylko potrafisz ją wymienić, to o różnicę będziesz do przodu. Jeśli podałbyś dokładny model swojego Edifice'a, wówczas mogłbym powiedzieć więcej o jego czasie pracy na jednej baterii. Zaś pierwsza wymiana nie dziwi, że została zrobiona nieodpłatnie, ponieważ zegarek był pewnie leżaczkiem półkowym i bateria wyczerpała się w nim bez ingerencji osób trzecich. Sprzedawca zachował się, jak należy i wymienił ją nieodpłatnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GeRmAnOs 215 #3 Napisano 20 Listopada 2018 Jak ci wsadzą RENATE to płać i tak będziesz do przodu. 0 Mistrz edycji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11106 #4 Napisano 20 Listopada 2018 Damianoso bateria nie jest integralną (zespoloną) cześcią zegarka, nie podlega gwarancji, jest na pewno o tym wzmianka w warunkach gwarancji.To tak samo jak filtry, płyny i inne materiały eksploatacyjne w samochodzie. Nikt Cia na nie nie udzieli gwarancji, no chyba, że by miały wadę fabryczną 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damianoso 0 #5 Napisano 20 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedzi. Byłem przekonany, że skoro bateria została wymieniona to przysługuje na nią 2 lata gwarancji chociaż. Mój model to CASIO Efm-502d. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomG80 8699 #6 Napisano 20 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedzi. Byłem przekonany, że skoro bateria została wymieniona to przysługuje na nią 2 lata gwarancji chociaż. Mój model to CASIO Efm-502d.Nawet w danych technicznych na stronie przykładowego sklepu masz określoną żywotność baterii na 2 lata. https://www.zegarek.net/zegarki/casio/zegarek_casio_efm-502d-1a.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GeRmAnOs 215 #7 Napisano 20 Listopada 2018 Na ogniwa gwarancja zawsze jest 6 miesięczna. 0 Mistrz edycji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommly 11106 #8 Napisano 21 Listopada 2018 Dzięki za odpowiedzi. Byłem przekonany, że skoro bateria została wymieniona to przysługuje na nią 2 lata gwarancji chociaż. Mój model to CASIO Efm-502d.No niestety, to nie akumulator samochodowy (rok gwarancji + rok rękojmi), no chyba, że producent dorzuci więcej.To najzwyklejsza bateryjka. 0 ..."Wszystko jest możliwe. Niemożliwe po prostu wymaga więcej czasu"... Dan Brown Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach