Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
hellbaron

Longines Legend Diver L888 vs L633

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

To mój pierwszy post na tym forum więc Witam wszystkich. Przychodzę z pytaniem nie tyle o to jaki zegarek wybrać a jaki mechanizm.

Zastanawiam się nad wyborem pomiędzy dwoma mechanizmami wymienionymi w temacie, lecz nie wiem na który się zdecydować, jeśli macie jakieś sugestie to proszę o podzielenie się nimi ;)

L633:

Rezerwa: Do 38h

Częstotliwość: 28800/h

Baza: ETA 2824-2

L888:

Rezerwa: Do 65h

Częstotliwość: 25200/h <- o 12,5% mniej.

Baza: ETA A31.L01

Głownie chodzi mi o płynność wskazówki sekundowej, pytanie czy jest jakoś zauważalnie mniejsza. 

Oczywiście rezerwa chodu dużo większa ale nie wiem czy warta powyższego. To chyba w miarę nowy mechanizm, więc pytanie  czy to nie ryzyko, że ma jakieś wady o których jeszcze nie wiemy.

Co byście brali na moim miejscu ? ;)

Pozdrawiam

Edytowane przez hellbaron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

L633.

Wersja L888 ma nie tylko obniżone taktowanie, ale również wysiloną sprężynę i - najprawdopodobniej - niektóre elementy robione z lżejszych materiałów. Na plus: nieco bardziej prestiżowe pochodzenie, bo werk oparty na ETA 2892.  

Różnica w płynności ruchu wskazówek jest i wynosi 12,5% :D

Moje zegarki z 18 000 bph działają wystarczająco płynnie i nie zauważam różnicy z takimi o 10k bph więcej (ale może jestem zbyt nieuważny).

Kosztem obniżonej trwałości i mniejszej dokładności (co pewnie odczujesz za jakieś 20 lat) masz większą rezerwę chodu (z której najprawdopodobniej nie skorzystasz).

Różnica niewielka, ale brałbym jednak L633.

Edytowane przez Zeno

Ale Tudora to Ty szanuj!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Chyba faktycznie się będę skłaniał do tego L633, obecnie mam Seiko SNZH57, on ma 21 600 bph, co daje 6bps, czyli ten L633 by miał 8bps, aż o 2 więcej! ;) No a L888 7bps czyli pewnie bym nie zauważył różnicy w stosunku do Seiko. Swoją drogą i tak Seiko pozostanie zegarkiem na co dzień, a Longines raz na jakiś tydzień lub dwa, więc ta rezerwa chodu za bardzo mi różnicy nie robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Posiadam Hydroconquesta z werkiem L.888, dla mnie najważniejsza była rezerwa chodu. Mam kilka zegarków automatycznych, każdy z nich ma inną rezerwę i częstotliwość.

Różnice są zauważalne są dopiero gdy zestawiasz 28800 z 21600. Przy spadku o 12,5% musisz się chwile dłużej przyglądnąć żeby coś zobaczyć.

Co do samego mechanizmu po 6 miesiącach użytkowania jestem bardzo zadowolony. Kaliber bardzo dokładny (+\-3 sekundy na dobę), rezerwę trzyma w zakresie podanym przez producenta. Jedyne co mi się nie podoba to fakt że na zmianę daty potrzebuję około 5 minut, dwa inne Tissoty robią to natychmiast po wybiciu północy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się podepnę pod temat, w momencie zakupu mojego hydroconquest na stronie było oficjalne info że mechanizm to albo L633 albo L888 ( widocznie zalegały im jeszcze w magazynie L633, bo dziś już witryna informuje że mechanizm to L888) Jest szansa to jakoś sprawdzić po numerze seryjnym? 

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi