Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

crosskarp

slawa 26 jewels

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pewien problem . Mam stary zegarek pamiątka rodzinna zegarek nigdy nie działał z okazji świąt i wolnego czasu odkręciłem dekiel i okazało się że jest urwana jedna z śrubek trzymająca mechanizm naszczeście udało się wykręcić resztę śruby blaszkę utrzymującą mechanizm znalazłem obok . Zegar już się nie blokuje natomiast drugi problem jaki zaobserwowałem to śpieszy się drastycznie na jedną minutę 22s wskazówka sekund bardzo szybko porusza się po tarczy .Nie jestem specem w tej dziedzinie ale mechanika jest mi znana wiem że zegarek to bardzo małe precyzyjne urządzenie . czy jestem sam w stanie go skalibrować ustawić ? 

1 fotka miejsce urwanej śrubki 

2 wygląd zegarka 

Jaki to model dokładnie chciałbym go doprowadzić do ładu na co dzień poruszam się radzieckim autem więc i czas mógłby płynąć z radzieckim zegarem 

zaczynam przygodę z starymi zegarkami więc proszę o wyrozumiałość różne tematy przeglądałem nie trafiłem na odpowiedni .

post-107847-0-80944000-1545851265_thumb.jpg

post-107847-0-93345400-1545851279_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

To SLAVA 2428 z komplikacją podwójnego kalendarza:

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Slava_2428

Na forum jest sporo wątków o tym mechanizmie i pokrewnych w tym mniej skomplikowanych. Do bolączek mechanizmu należą problemy z ćwiertnikiem i kalendarzem.

"Pamiątki rodzinnej nie ratuj we własnym zakresie gdy nie masz nawet zielonego pojęcia." Przewija się przez forum wielokrotnie.

Tym bardziej, że łepek od urwanej śrubki może leżeć i coś blokować, niszczyć zęby kół przekładni i pochodnie. Absurdalnie szybki chód mechanizmu zwykle świadczy o uszkodzeniu, wypadnięciu palet z kotwicy czyli w realnych warunkach należy ją wymienić a zapewne i koło wychwytowe. Do poprawnego osadzenia palet oprócz kleju, typowo szelaku, jest jeszcze potrzebna wiedza a najlepiej wiedza i odpowiednie narzędzia gdyż tolerancje osadzenia palet są dosyć ścisłe by mechanizm po naprawie działał poprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za zainteresowanie zegar został nakręcony rano po usunięciu zerwanej śruby gdy stanie już ponownie nie będę nakręcał . Gdzie mogę udać się z tym zegarkiem w Poznaniu jakie mogą być koszty przeglądu i ustawień sam nie chcę bardziej już ingerować w jego wnętrze po prostu nie mam wiedzy . Jak widać na zdjęciu pierwszym szkło ma sporo rys, pierwszy zabieg to zrobienie porządku z mechanizmem a drugi polerowanie szkła i dobranie ciemno brązowego paska .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiązał kontakt z Panem Zbigniewem z Rybnika. Ma on profil zegarki z dusza na fb zamierzam oddac w jego rece dziadkowy zegarek. Zdjecie przedstawia zegarek po serwisie. Mile widziane opinie

post-107847-0-17523700-1545867102_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda elegancko. Zyskał drugą młodość :)

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.