Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

denhor

ruhla

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy moze ktos z was zna historie marki RUHLA.Jezeli tak to prosze ja opowiedziec.

Interesuja mnie takze historia model ruhla digital.DENHOR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lupek

O! Dołączam się do tego pytania. Znalazłem niedawno w domu starą kieszonkową RUHLĘ (nakręcaną). Sprawdzałem ostatnio jak chodzi no i niestety sporo traci, jakieś 10 min. na dobę. Ale zegarek ładny :) Fotek niestety nie mam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruhla to miasteczko w Turyngii. Pod koniec XIX wieku fabryka galanterii metalowej braci Thiel ozpoczęła produkcję tanich zegarków kieszonkowych, a od lat 20 też naręcznych pod nazwą "Thiela". Większość produkcji stanowiły bezkamieniowe "buksiaki", więc nazwę kojarzy się z taniochą. Za czasów NRD krótko produkowano zegarki pod starą marką Thiel, potem przemianowaną na Ruhla. Pewien czas robiono jeszcze dobremechanizmy 15-kamieniowe, potem tylko buksiaki i budziki. Własnymi konstrukcjami Ruhli były elektromechaniczne zegary domowe i przemysłowe.

W latach 70 Ruhla stała się znana w Polsce z bardzo ciekawych buksiaków z kalibrem UMF24. Zegarki kosztowały 150 - 180 zł (dolar kosztował 100 zł).

Wtedy też rozpoczęli tam produkcję kwarcowych budzików i zegarków. Te z LCD pojawiły się koło 1977.

Obecnie firma Ruhla nie istnieje - w fabryce działa parę wytwórni, z których najbardziej znana to Garde.

J.

edit: Grzesiu, dzięx za link - ja się za cholerę nie mogę dopukać do Gugla.

Jacek Tomczak - Janowski

-=WSzA=-

Warsztat Szyderstwa Artystycznego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lupek

Wielkie dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.