Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Krathor

Longines Conquest

Rekomendowane odpowiedzi

Longines Conquest to zegarek, który i mi zawrócił swego czasu w głowie. Właśnie za sprawą wyglądu, który jest na tyle uniwersalny, że nie wstyd założyć go do koszuli, a i przy bardziej luźnym ubraniu nie prezentuje się źle. Niestety kwestie finansowe zmusiły mnie do poszukania alternatywy.

Początkowo była to Certina DS Action Chronometer z zieloną wskazówką. Byłem już całkiem zdecydowany dopóki nie trafiłem na Certinę DS Rookie. Model bardzo trudny do zdobycia, gdyż jest z przed dobrych kilku lat. Znalazłem 1 sklep, który go oferował, ale na zegarek czekałem równy miesiąc, zanim go sprowadzili z zagranicy. Obecnie ten sklep już go nie oferuje. Na szczęście się załapałem i to po bardzo okazyjnej cenie.  A sam zegarek oferuje wszystko, czego szukałem - uniwersalny design (a'la Conquest), WR 100, szafir, stal.

Ale dlaczego o tym piszę? Bo właśnie ten model pojawił się dziś w dziale "Sprzedam". Nie mam ze sprzedającym nic wspólnego, ale uznałem, że skoro taki model pojawił się do sprzedaży, to warto tu o nim wspomnieć. Ja ten zegarek polecam!

Tu zdjęcia mojego egzemplarza:

post-90102-0-19513500-1549490801_thumb.jpg

post-90102-0-39327000-1549490844_thumb.jpg

"So next time someone complains that you have made a mistake, tell him that may be a good thing. Because without imperfection, neither you nor I would exist."  Stephen Hawking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może conquest GMT?

Moj brat ma taki model, na bransolecie wyglada dosc bez wyrazu, natomiast na NATO oraz pasku skórzanym już bardzo ładnie. Dodatkowo ma jak nazwa wskazuje komplikację GMT - dla mnie to plus w zegarku i powoduje, że tarcza jest bardzo ciekawa.

longines_conquest_gmt_lnib_1537271479_06

Polecam wersję kolorystyczną ze zdjęcia.

Ma jednak wade - jest dość wysoki...

https://www.instagram.com/watchgeekz/

Zapraszam na moj profil na Instagramie! ????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem wersję srebrną i mam teraz wersję czarną kwarc

jest to bardzo uniwersalny i wygodny zegarek

używane można kupić w cenie certiny a jakość i wygląd o wiele lepiej

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj mierzyłem różne wielkości i oprócz Conquesta też Hydroquesta. Czekam na dostawę abu automatów w wielkości 41mm i wtedy podejmę decyzję. Faktycznie kolorystycznie niebieska i biała tarcza nie są tak ciekawe i czytelne jak czarna. Ale znowu jak obejrzałem Hydroquesta 41 mm to się zastanowiłem czy nie byłby fajny. Jutro lub pojutrze mają przyjść do przymiarki i wtedy zobaczę. No chyba że jutro się obudzę i dojdę do wniosku że jednak chcę Orisa. :D Tylko po co mi kolejny? B)  :wacko: 

W każdym razie Conquest fajnie prosty i dyskretny. Znowu Hydroquest jakiś taki interesujący, chociaż cały czas mam wrażenie że jak ustawię bezel na "12" to wydaje mi się przekrzywiony. :rolleyes:

Conquesta VHP raczej nie kupię bo po ostatnim razie jak kupiłem kwarca zamiast automata ciągle się zastanawiam czy dobrze zrobiłem. :) Poza tym GMT mi nie potrzebny a jednak koperta jest dużo wyższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Hydro, polecam jako typowego do codziennego noszenia. Co do bezela, jak ustawiam to przeskakuje 12 i lekko cofam. Wtedy jest ok. Jeden minus to szybko rysująca się bransoleta i zapięcie. Typowy deskdiving;). Ja mam wersję 44mm.

post-76691-0-18847900-1549539683_thumb.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeden z głównych problemów z Hydroquestem to stalowy bezel. Tak sobie wymyśliłem że następny diver będzie z ceramicznym. A że nie potrzeba divera była kamyczkiem który rozpoczął lawinę wyborów zakupowych to Hydro startuje z gorszej pozycji, ale staram się podejść na razie z otwartym umysłem. :D

Poza tym wiem że jak widzę tą niesymetryczność to będzie mi stale przeszkadzała. :lol:

No i zapięcie w Conquest'cie mi się bardziej podoba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w nowych wersjach nie ma czasami ceramiki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Diver nie jest z ceramiką. Na razie... W sklepie mi powiedzieli że ma być w ciągu roku wprowadzony model z ceramiką.

A co do mojego wyboru to oglądałem oba w wersji małej i jednak wybór - wstępnie - padł na Hydroquesta. Biorąc pod uwagę różnicę w cenie - prawie żadną - wykonanie i wygląd (szczególnie tarczy) w Hydroquescie bije na głowę Conquesta. Nawet trochę żałuję... Ale na razie nie kupiłem... Zastanawiam się bo nie diver miał być... Decyzja chyba dzisiaj albo jutro jak będę miał czas podjechać do sklepu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość fidelio

A jak wygląda w nim kwestia lumy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widziałem w sklepie - dość trudno się to robiło - to bardzo dobrze. Nie wiem jak bardzo dobrze w ciemności, pewnie mojego Orisa Pointer Day nie pobije :D, ale fajnie to wygląda. Szczególnie wskazówki. Ale nie wiem dokładnie. Może niech się wypowie ktoś kto używa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.