Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

pmwas

Nieamerykański zegarek amerykański

Rekomendowane odpowiedzi

"American Watch', a nie Waltham - taką mi podesłano rzecz to uruchomienia:

post-2232-0-36067100-1552123271_thumb.jpg

Zegarek już rozebrany, ale rozebranie go wcale nie było łatwe.

Od góry nie ma śrubek mocujących mechanizm w kopercie, nie ma śrubki zwalniającej wałek.

Jest natomiast dodatkowa śrubeczka przechodząca przez mostek bębna sprężyny.

Z początku myślałem, ze to śrubka zwalniająca zapadkę naciągu, ale nie - na przeciwko znalazłem drugą taką śrubkę i już było jasne, że to śrubki mocujące tarczę.

Nie jest łatwo demontować tarczę "na czuja" - trzeba kręcić śrubką o kilkanaście stopni i sprawdzić, czy nóżka trzyma czy nie. Bardzo niewygodne.

Po zdjęciu tarczy znalazłem w końcu śrubki mocujące mechanizm, wałek i przycisk - wszystkie... POD TARCZĄ!!!

Zacznijmy od oceny części mechanizmu - znalazłem dwa problemy - po pierwsze os centralna jest złamana i kawałek siedzi w ćwiertniku, a ponadto mamy nieoryginalną (zwykłą) śrubkę zapadki,która po dokręceniu dociska zapadkę do płyty, nie zostawiajac luzu, żeby zapadka działała.

Ktoś kiedyś zastosował proste rozwiązanie - nie dokręcił tej śrubki do oporu, ale to nie jest dobry pomysł, bo zapadka może się odkręcić (choc tarcza powinna temu zapobiec).

post-2232-0-14906000-1552123863_thumb.jpg 

Składanie zegarka jest dosyć proste. Warto zwrócić uwagę na piękne złocenie w miejscach, gdzie głowną płytę przykrywały dodatkowe mostki.

Ten mechanizm kiedyś miał piękny złoty kolor, ale - niestety - złocenie w tanich zegarkach szwajcarskich z tego okresu nie słynie z trwałości.

Ciekawostką są koła naciagowe z wilczymi zębami zamontowane od góry - z reguły nie widuje się ich po tej stronie mechanizmu pełnopłytowego:

post-2232-0-05035500-1552124920_thumb.jpg

Po zmontowaniu wszystkich głownych mostków (płyta dolna, górna i mały mostek naciagu) wkładam mechanizm do koperty, żeby ułatwić sobie dalsze składanie (można włożyć wałek naciagowy  ustabilizować elementy remontuaru).

Na zdjeciu poniżej zaznaczyłęm strzałkami pozycję srubki mocującej mechanizm w kopercie oraz (mniej wiecej) bolców płyty głownej mechanizmu.

Wcześniej jednak - zapadka:

post-2232-0-17660200-1552125037_thumb.jpg

Szerokość gwintu pozwala na wykonanie prostej naprawy, polegającej na nałozeniu na srubkę mosiężnego pierścienia dystansowego, żeby srubka nie dociskała zapadki do płyty. Pierścień musi być tylko minimalnie grubszy niż zapadka, zeby nie było za duzego luzu.

post-2232-0-41471300-1552125011_thumb.jpg

Warto zwrócić uwagę na - uzywane w niektórych zegarkach angielskich i amerykańskich - wielkie kamienie łożyskowe od górnej strony mechanizmu (tzw. window jewels). W tym mechanizmie wygladają one na wykonane ze szkła czy z któregoś z tanich kamieni ozdobnych, na pewno nie jest to rubin ani szafir...

Balans - bimetaliczny, ale obręczy nie przecieto. 

post-2232-0-42449000-1552125300_thumb.jpg

Kamień nakrywkowy balansu oszlifowano tak, by udawał diament :)

Koperta twierdzi, ze jest srebrna i faktycznie wygląda to jak srebro.

post-2232-0-39330300-1552125328_thumb.jpg

I już. 

Zegarek sygnowany jest I.G. American Watch New York i jest produktem szwajcarskim sygnowanym tak, by udawał Walthama.

Jedna z wielu szwajcarskich podróbek z tej epoki, moim zdaniem dośc ciekawa. 

Numer koperty 450, mechanizmu 449 - znając szwajcarskie podróbki może być to standardowy zestaw użyty w wielu, wielu egzemplarzach ;)

O dziwo - nie jest to wcale zły zegarek. Całkiem przyzwoity, wykończenie części mechanicznych dobre, ładnie wykonczony mostek balansu, wszystko spasowane bez luzów - naprawdę spodziewałem się gorszego mechanizmu.

Największym defektem tego egzemplarza jest minimalnie krzywo ustawione trzecie koło przekładni, co jednak nie wpływa na jego pracę (widać jednak, ze dziurki w płytach minęły się nieznacznie ;) )  

post-2232-0-39645300-1552125584_thumb.jpg

W pełnej krasie :)

Zegarek muszę zapakować i odesłać, jak zwykle nie bez żalu.

Dzięki za uwagę i POZDRAWIAM :) !!!

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oś minutową nawiercałeś? Czy miałeś takie koło?

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acha, zapomniałem napisać - ponieważ oś jest złamana dosć wysoko po prostu nie robiłem nic. Działa wystarczająco dobrze.

Decyzję, czy cokolwiek z tym robić zostawię właścicielowi :D

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prześlicznie wygląda :)

Zastanawiam się jednak nad prawdopodobnym czasem produkcji - lata 80. czy 90. XIX wieku?

Udawał Walthama w UK (punce)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te zegarki "wypływają" głownie w USA, myślę raczej, że koperta udaje angielską ;)

Cyka :) Sorry za jakość, przy przesyłaniu filmy są kompresowane  im dłuższy tym potem jakosc gorsza :(

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.