Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

William Blake

Gdzie kupować skórę + narzedzia

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam dłubać paski. Napsułem już trochę skóry edukacyjnie i chyba przyszedł czas na jakies bardziej dopracowane paski... gdzie kupujecie skórę? Chodzi mi o bardziej egzotyczne rzeczy typu jaszczurka czy inne krokodyle;) Jest kilka sklepów online typu juchcik ale wiadomo tam ceny sa raczej dla hipsterów;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny wątek, ciekawe czy forumowi Wyjadacze podzielą się listą swoich "dilerów" ;) Ja mogę się uznać za hipstera - korzystam z Juchcika i mikasklep.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps jeszcze przy okazji zapytam choc nie widze zeby ktos sie kwapil do dzielenia swoja tajemna wiedza;)... widze na aliexpressie wykrojniki do zakanczania paskow... strasznie nie lubie robic tam zakupow ale cena jest zachecajaca... te same jak sadze sa w polsce z 10x przebitka... moze ktos zna jakies lokalne zrodlo narzedzi rymarskich z naciskiem na wykrojniki do zakanczania paskow.. bede wdzieczny za sugestie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co sobie ułatwiać zamiast się nauczyć operować nożem;) ?

Wszystko wycięte ręcznie, także te dwa z końcówką w stylu loga Cartiera, a dziurki na szycie zrobione szydłem, nie widelcami.

Pozdro z warsztatu ;)7d799dcd514783c3b92bf07f537469f1.jpg

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze sporo przede mna;)

Jak słabo ci to wychodzi, to zamów sobie szablon z pleksy, zapłacisz kilka złotych, dorzucisz kilkanaście na nóż segmentowy olfy, i będzie dobrze ;)

Generalnie pytasz o rzeczy głównie przez pryzmat ceny - juchcik ma hipsterskie ceny? Być może, ale nigdzie nie dostaniesz znacznie taniej, jeżeli nie zamówisz całej partii ~50-100 m^2. Pogooglaj sobie hurtownie, garbarnie, zadzwoń, zapytaj. Ja swoje skóry głównie kupuje w mikasklep.eu. Kupuję też co jakiś czas w aacrack.co.uk, ale jeżeli ceny z polskich sklepów są dla Ciebie hipsterskie, no to tutaj będzie jeszcze gorzej. 

Co do narzędzi, jeżeli zaczynasz zabawę, kup sobie te z aliexpress, bo nikt, kto chce wejść w to głębiej nie poleci Ci nic lepszego w tej samej cenie. Dobre narzędzia kosztują, dobre narzędzia ułatwiają pracę, oczywiście, ale to nie są samograjki. Jak nabierzesz wprawy to ładny pasek zrobisz tylko przy pomocy nożyka olfy i dziurkacza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Pepcioza Dziękuję... Olfa to najlepszy standard... uzywam tego przy oprawie zdjec, passepartout i naturalnie do skory tez kupilem Olfe.

Pytam o cene bo jestem jeszcze na takim etapie ze eksperymentuje i czasem sie udaje cos popsuc wiec zeby mniej bolalo jakos racjonalizuje koszty.

Mam nadzieje niebawem pochwalic sie czyms czego nie bede sie wstydzic;)

Tymczasem jeszcze pytanie o narzedzie do cieniowania skory... uzywam takiego noza jak na obrazku... z tym ze ostrze jest mocowane na srube ktora przy bardzo osrtym kacie zaczepia czasem o lico... 

Czy narzedzia tego typu: https://juchcik.pl/pl/p/Safety-beveler/245 maja sens czy lepiej zainwestowac np w noz angielski?

post-90398-0-17800200-1559291227_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swego czasu za 50 zł kupiłem taki nożyk, który do pasków się na pewno nada

https://www.instagram.com/p/Bdmt3fjnMOZ/?igshid=a4jgjcg1y2iu

ten najmniejszy, na dole. Normalnie używam tego po środku , typowo do ścieniania, wtedy zapłaciłem za niego chyba 200. Natomiast ten mały też da radę, będzie nie do zajechania jak będziesz utrzymywał go w dobrej kondycji (polerując na kawałku skóry przed/po użyciu). Napisz że chcesz go używać do ścieniania, żeby miał szlif jednostronny dla osoby prawo/leworęcznej.

Czasem nie warto kupować narzędzi niskiej jakości, lepiej chwilę pooszczędzać i dorzucić do czegoś lepszego. Oczywiście z doświadczeniem dopiero przychodzi na których narzędziach można na początku przyciąć, ale niestety, zdobycie tego doświadczenia też kosztuje :D Jak masz jeszcze jakieś pytania dot. konkretnych narzędzi to śmiało, postaram się przedstawić swoje zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, zrobiony pewnie z jakiegoś gównolitu, nie będzie trzymał ostrości, a na pewno nie przyjdzie ostry, jak nie masz dobrych kamieni to nawet z nim wiele nie podziałasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli o mnie chodzi to jestem hispterskim stałym klientem juchcika... co do wykrojnikow to jak Kolega Filip zauważył operancja nożem jest mile widziana :-) wszytko

rencami...29e000aae6239320da30bd1526ce798a.jpg2abf072ec46fc1ad7db086526227cccc.jpgd13163a0a3e2da58384d37bc61d95def.jpg873a8eff9f357593e40d5973b92be6c4.jpgcb201d70f46006e0e69894cc371c138e.jpgf1ba6b8aef0440dd228c329b37cdf46e.jpgbd3f1e0853a6d6c5356455a8f4e363ea.jpgac443247ca5579df79db8bea14807be0.jpg843337d343d0e611b55eead791b2d229.jpg

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.