Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Lamela

Jakob Palmtag -niemiecka Eureka

Rekomendowane odpowiedzi

Nowa ciekawa zdobycz - Eureka wg niemców czyli Jakob Palmtag. Dość długo na to polowałem, ale w końcu z sukcesem   :), teraz tylko zobaczymy, na ile da się uruchomić.

Ciekawostka, której nie spotkałem w literaturze - ma wbudowaną przystawkę balansową, i wygląda że oryginalnie, a nie jako późniejszą przeróbkę (chociaż kto wie, skoro literatura milczy...). Tak więc niejako ma dwa regulatory (i dwa włosy z przesuwkami) - ten od wielkiego balansu napędowego i od przystawki. Ciekawe jak to się synchronizuje   :unsure: . Wygląda na to, że przystawka pełni rolę hamulca - regulatora dla niezbyt stabilnego balansu napędowego, co było znaną wadą Eureki. Napęd przystawki jest odseparowany czymś w rodzaju akumulatora energii - przypomina mi się rozwiązanie kol. Namora z napędu tourbillona.

Dorzucam trochę zdjęć, będę zobowiązany za komentarze zanim rozłożę na kawałki.post-86712-0-87620700-1564769251_thumb.jpgpost-86712-0-01723000-1564769266_thumb.jpgpost-86712-0-90761500-1564769273_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To  ciekawe  zegary  i  marzy  mi sie  taki .moze  kiedys

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.