llcoolm 3 #1 Napisano 19 Listopada 2019 Czy ktoś może mi coś powiedzieć o tym chodziku? Mechanizm firmy Dufa dł.wachadła 16,5. Z jakich lat on może być? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3421 #2 Napisano 19 Listopada 2019 Nie widziałem nigdy takiego osobnika ani też mechanizmu Myślę, że z lat 20. Wtedy była moda na takie "portykowce".No i nazwę DUFA przyjęła firma Etzold und Popitz w roku 1920. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
llcoolm 3 #3 Napisano 21 Listopada 2019 W ogóle widzę, że jest mało informacji o firmie Dufa.Jeżeli by ktoś coś dorzucił to chętnie poczytam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #4 Napisano 21 Listopada 2019 O firmie DUFA (Deutsche Uhrenfabrik Popitz i Spółka), nie ma zbyt wiele wiadomości, być moze dlatego, że nie działała ona zbyt długo. Z moich notatek wynika, iż w 1920 r. w Lipsku markę DUFA wprowadziła firma Etzold & Popitz, która działała już pod koniec lat 80. XIX wieku. Zegary tego producenta były sprzedawane wyłącznie w sklepach firmowych. Dufa posiadała swoje filie w Lipsku, Berlinie, a także Schwenningen. Dufa wytwarzała własne werki, ale nie tylko. Zamawiali m.in. mechanizmy u VFU ( Zjednoczenie Beckara). Najwiecej zegarów tej firmy, ktore się zachowały do dziś, to całkiem przyjemne dla oka zegary stojące, które przestano wytwarzać w 1924 r. Początkiem 1926 r. firma zaczęła odczuwać problemy z utrzymaniem płynnosci finansowej, po czym zbankrutowała. Sa przesłanki, które mówią, że pod koniec działalności DUFA zajmowała się sprzedażą zamawianych werków, w celu ratowania firmy. W 1930 r. ostatecznie Dufa wraz z budynkami fabrycznymi została sprzedana firmie Kienzle. Markę DUFA reaktywowano kilkanaście lat temu. Obecnie produkuje naręczne zegarki. A może koledzy mają więcej informacji o tej firmie. Chętnie poczytam i uzupełnię swoje archiwum. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach