Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość grzesiek76

Kino Domowe

Rekomendowane odpowiedzi

Gość grzesiek76

Koledzy, poratujta dobrą radą desperata!

Mam zamiar kupić dobre kino domowe które by było na parę dobrych lat do przodu. Mam do wydania okolo 2500 euro do tego celu.

Byłem w sklepie firmowym BOSE i wszystko fajnie gra tylko że ludzie z tego co czytałem na sieci piszą że jest za drogie to co oferuje tzw stosunek cena/jakość/możliwości.

Jeśli macie jakies sugestie dotyczące takich firm jak DENON, YAMAHA czy pomysły na inne systemy to proszę podpowiedzcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość andree

Tak Harman jest bardzo dobry!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Denon, to kicha typu Technics. Moim zdaniem najlepszy przelicznik jakość/cena daje YAMAHA.

Harman Kardon, też nie jest zły. Nie wiem jak teraz, ale jakieś osiem lat temu sprzęt robili całkiem niezły.

EDIT: Jak chcesz kupić Yamahę, dużo lepsze brzmienie dadzą te głośniki:

http://www.quadral.com/index.php?pID=5_9

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość grzesiek76

Maro, dzięki za naświetlenie co to jest DENON :twisted:

no a co sądzicie o BOSE?? Warta jest gra świeczki ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pcstud

HK + glosniki KEF :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no a co sądzicie o BOSE?? Warta jest gra świeczki ?

Przyznam się, że nie słyszałem, ale z wyglądu, typowy przerost formy nad treścią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość grzesiek76

powiem tak: jeszcze chciało by sie słuchać muzyki na tym sprzecie a te głośniki co Maro mi podrzucił linka sa super. Generalnie lubie ostrą muzykę (wszystkie gatunki metalu + rock + punk) a nie gardze jazz'em czy blues'em.

Tak, wiem wiem nie da sie pogodzić wszystkiego niestety :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej kolejności proponuję zajrzeć pod następujące adresy:

http://www.audiostereo.pl/forum.html?kid=3

http://www.hi-fi.com.pl/phpbb_2_0_6/viewfo...506402024ed6148

http://www.highfidelity.pl/

Jeśli chcesz dobrej porady, musisz określić oprócz ceny, wielkość pomieszczenia, preferowaną barwę dźwięku, warunki lokalowe itd.

Myślę, że na powyższych forach powinieneś znaleźć interesujące propozycje, jednak głównym wyznacznikiem jak zawsze powinien być Twój gust.

Osobiście proponuję nie podpalać sie na "super-extra-hiper" dźwięk, a zastanowić się także (a może szczególnie) nad obrazem :lol:

Życzę powodzenia w świecie KD :lol:

All That You Can't Live Behind

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czy inaczej wszystkie propozycje mają charakter bardzo subiektywny 8)

Najlepiej wybrać się do salonu oferującego tego typu sprzęt (NIE marketu typu MediaMarkt) i popróbować różnych konfiguracji. Jeśli wymknie ci się, że masz ok. 10k na zbyciu nie powinni robić kłopotów i skonfigurować kilka propozycji. Ja na przykład mam pierwszy stopień umuzykalnienia tzn. jak grają to słyszę więc w takim przypadku warto wziąć kogoś zaufanego z lepszym słuchem. Jednak to na Twoje ucho i oko musi być wszystko OK. - niektóre salony oferują odsłuch w domu klienta!!!

Co do BOSE - raczej pozytywne oceny jak choćby magazynu Kino Domowe - DVD jednak znacznie wyższa cena.

Poza tym nie sugerowałbym kupowanie całego zestawu a raczej oddzielnie wzmacniacza/amplitunera/odtwarzacza i osobno zestawu głośnikowego. Po pierwsze producenci chcąc zaproponować atrakcyjną cenę zawsze na czymś przyoszczędzą w zestawie a po drugie masz większą dowolność w konfiguracji: stereo, 2+1, 5+1, 7+1 w zestawach bierzesz co Ci dają!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze niezła firma od głośników: DALI. Wielu zachwyca się ich brzmieniem, ale w widełkach cenowych tych quadrali, co Ci podałem, ich dźwięk jest dla mnie jakiś szorstki. Quadrale moim zdaniem dużo lepiej wybrzmiewają, ogólnie są bardziej wszechstronne, no i bardzo dobrze pasuję do brzmienia Yamahy. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość grzesiek76

jak tylko uporam sie z tzw "paperwork" i powysyłam do mojego biura, siadam i będę studiował fora, dobierał zestawy, komponenty i napisze co wybrałem. Liczę na dalsze sugestię w tej kwestii:)

P.S.

wogóle to wielkie dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądnij jeszcze jedną firmę, a mianowicie NAD. Podobno brzmieniowo również bardzo dobry sprzęt, oczywiście w proponowanych przez Ciebie widełkach cenowych. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie odpowiedz jest prosta: Bang & Olufsen :lol:

Seiko SNM011

...w codziennej pogoni za dokładnością, w powietrzu, na lądzie, po wodą.

PMy nie dochodza (czasem), kontakt via email.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla mnie odpowiedz jest prosta: Bang & Olufsen :lol:

No to poproszę adres gdzie można kupić za 2,5k € zestaw B&O lub jeszcze lepiej podaj numer konta - jeszcze dziś przeleję! :lol:;):)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A coś z wyższych modeli Pioneer?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to poproszę adres gdzie można ...

Nowy, nigdzie. Myslisz, ze swoje kolumny B&O kupilem nowe ? :lol:

Seiko SNM011

...w codziennej pogoni za dokładnością, w powietrzu, na lądzie, po wodą.

PMy nie dochodza (czasem), kontakt via email.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to poproszę adres gdzie można ...

Nowy, nigdzie. Myslisz, ze swoje kolumny B&O kupilem nowe ? :lol:

Ciekawostka dotycząca B&O - plastikowe korpusy do niektórych kolumn oraz obudowy do niektórych telewizorów są wytwarzane w Polsce (niestety tajemnica służbowa nie pozwala mi powiedzieć gdzie ale byłem i widziałem :lol: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość grzesiek76

dzięki chłopaki za rady!

Wybrałem coś takiego:

1. komplet głośników EPOS: http://www.hifibitz.co.uk/product.asp?id=5985 ztą różnicą że centralny głośnik zamienie na to: http://www.hifibitz.co.uk/product.asp?id=5978

2. Amplituner YAMAHA: http://www.hifibitz.co.uk/product.asp?id=6404 nawet dlatego że ma cyfrowe radio (DAB Digital Radio)

3. DVD : http://www.hifibitz.co.uk/product.asp?id=6561

Teraz musze poszukać sklepów w angielskojęzycznych w Europie bo niestety w niemieckim narzeczu nie rozumie nic. A znając zycie będzie też i taniej.

Jesli macie sugestie bo bardzo chętnie bym posłuchał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czytałeś gdzieś test tych Eposów, znaczy, jakie mają brzmienie? Ciepłe, miękkie, czy są raczej dynamiczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość grzesiek76

z tego co czytałem w angielskich gazetach to raczej ciepławy. Generalnie ta firma nalezy ponoć do jednych z najlepszych. Ciekawe :idea: czy to prawda

Co myslisz Maro o tym zestawieniu??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kino domowe Bose w sypialni - rewelacja. To jednak system zamknięty - ma swoje okablowanie i inne wtyczki. Czasem to zaleta - cały system podłącza się do prądu jednym kablem, subwoofer zasilany jest z jednostki głównej.

Wszystko zależy co, gdzie będziesz na tym oglądał. Rafał ma rację HK + KEF to doskonały wybór. Polecam zestaw KEF KHT 2005.2. Ja osobiście preferuję brzmienie Denona ponad Harmana Kardona, ale to kwestia gustu i muzyki jakiej słuchasz. Pozostaje sprawa DVD - nie wszystkie modele jednakowo dobrze dają sobie radę z muzyką. Ja po długich poszukiwaniach zdecydowałem się na DVD Cambridge Audio i głośniki KEF - naprawdę polecam.

_________
Klaudiusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie słyszałem ich(Eposów), ale ja do Yamahy kupiłem właśnie Quadrale ponieważ są one dość dynamiczne, a Yamaha ma ciepłe brzmienie. Mam również CD Yamahy i dlatego szukałem raczej dynamicznych głośników, po tym jak u Kolegi odsłuchałem swój sprzęt na dość ciepło brzmiących B&W (zacna angielska chyba firma). Zagrało to niezbyt ciekawie i zdecydowałem się właśnie na Quadrale. Jeżeli dźwięk z DVD jest dość ostry, to śmiało możesz kupić głośniki o ciepłym brzmieniu, ale jeżeli jest również ocieplony, to albo szukaj innego DVD, albo innych głośników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość grzesiek76

@Klod100: zastanawiam sie nad zestawem BOSE LIfe Style 28 ale za cenę tego zestawu mozna zbudować naprawdę fajny zestaw. Byłem w pokoju odsłuchowym BOSE, super gra faktycznie, obraz żyleta.

Tak appropos to gadałem z kuzynem ze stanów i załamał mnie tym że kupił BOSE Life Style 48 za 2300 zielonych bo jego przyjaciel jest dealerem BOSE... echhhhhhhhhh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.