Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość grzesiek76

Kino Domowe

Rekomendowane odpowiedzi

No i to jest dobry kierunek.

..............

Co do zestawu głośnikowego, przyszła mi jeszcze na myśl jedna opcja, a mianowicie kanadyjski Totem. Jeżeli lubisz solidny bas, to w zestawach głośnikowych tej firmy będziesz miał go pod dostatkiem. Kiedyś słuchałem modelu Hawk i pamiętam, że jakość niskich dźwięków była spektakularna, a to tylko jedna z wielu zalet Hawk'a.

Serdeczne dzięki McIntosh - popatrzę na sugerowany przez Ciebie zestaw. Może uda się obejrzeć i posłuchać w realu.

Sali koncertowej raczej z domu nie zrobię. Lubię dobre, czyste brzmienie, ale fanatykiem nie jestem. Muzyki poważnej najlepiej słucha mi się w miejscu do tego przeznaczonym, tyle że rzadko mam okazję :D

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Twoich preferencji (funkcjonalnych jak i muzycznych) pasuje Szwedzki Primare. Udanie łączą zalety stereo z elektroniką do kina domowego. Nie wiem jak z budżetem, może być ciężko, niemniej jeśli mógłby być sprzęt z drugiej ręki to można z Primare zbudować dość uniwersalny zestaw do słuchania muzyki i oglądania filmów. Primare ma w ofercie procesory dźwięku z 5 kanałowymi wzmacniaczami + CD/DVD. Taki zestaw bez kolumn wg cen detalicznych to ok 19000. Z drugiej ręki bez problemu (kwestia czasu) można nabyć za ok 50% ceny detalicznej. Pozostały by głośniki, które wykraczałyby ponad założony na dziś budżet.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Twoich preferencji (funkcjonalnych jak i muzycznych) pasuje Szwedzki Primare. Udanie łączą zalety stereo z elektroniką do kina domowego. Nie wiem jak z budżetem, może być ciężko, niemniej jeśli mógłby być sprzęt z drugiej ręki to można z Primare zbudować dość uniwersalny zestaw do słuchania muzyki i oglądania filmów. Primare ma w ofercie procesory dźwięku z 5 kanałowymi wzmacniaczami + CD/DVD. Taki zestaw bez kolumn wg cen detalicznych to ok 19000. Z drugiej ręki bez problemu (kwestia czasu) można nabyć za ok 50% ceny detalicznej. Pozostały by głośniki, które wykraczałyby ponad założony na dziś budżet.

Dzięki za podpowiedź. Muszę popatrzeć na Primare, bo prawdę mówiąc, nawet nie słyszałem o takiej firmie.

Tylko rzeczywiście przekracza założony budżet.

Oglądałem parę gotowych zestawów w cenie 3-5kzł, ale jakość dźwięku z nich pozostawia sporo do życzenia. Dlatego pomyślałem sobie, że w granicach 10kzł powinienem znaleźć coś porządnego. Ale im dalej w las... :D

Nie chciałbym jednak tej sumy przekraczać, bo nie jestem aż takim koneserem. Filmy i tak najlepiej ogląda mi się w kinie i tu żadne domowe nie da tego efektu, no ale jest mnóstwo starszych produkcji i sporo kochanej muzyki - na czymś trzeba to ogladać i słuchać.

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja radzę poczytać to forum,jest bardzo dużo informacji na temat RTV i hi-fi oraz tym podobnych

http://www.hdtv.com.pl/forum/

-"bo raz tylko dany nam czas,więc żyj na huśtawce życia,ŻYJ !!!"
Życie z zegarkiem na ręku stało się jeszcze ciekawsze! B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszła mi do głowy jeszcze jedna konfiguracja do kina i muzyki:

Zestaw Rotel + głośniki B&W.

Zestaw Rotela, każdy element kupowany oddzielnie:

- CD/DVD,

- procesor AV

- wielokanałowa końcówka mocy.

Zestaw taki będzie tańszą alternatywą dla Primara i zachowa dobry stosunek jakości do ceny. Kupując w oddzielnych obudowach procesor i wielokanałową końcówkę mocy (dwie oddzielne obudowy - zamiast amplitunera) zyskujemy dobrą jakość dźwięku stereo oraz możliwość przyzwoitego oglądania filmów wielokanałowo.

Słuchałem kiedyś takiego zestawu w salonie TOP Hi-FI (jest ich sporo w całej Polsce), niestety nie pamiętam modelu głośników. Ale tu wybór wśród samego B&W jest spory, można coś dobrać w zależności od budżetu i preferencji.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyszła mi do głowy jeszcze jedna konfiguracja do kina i muzyki:

Zestaw Rotel + głośniki B&W.

Zestaw Rotela, każdy element kupowany oddzielnie:

- CD/DVD,

- procesor AV

- wielokanałowa końcówka mocy.

Kolejne dzięki za konkretne podpowiedzi.

Widzę, że będę musiał solidnie się oczytać, a i kilku sprzedawców pewnie wkurzę ;)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Widzę, że będę musiał solidnie się oczytać, ...

Swój tv wybierałem półtora roku ;) Miał być 42" lcd, a skończyło się na 50" pdp.

Polecam, podobnie jak kolega z Olsztyna, forum HDTV. Kopalnia wiedzy.

-------------

Pozdrawiam

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpinam się pod temat.

Powoli szukam jakiegoś fajnego (dobrego) zestawu kina domowego. Amplituner,dvd,kolumny. Fajnie jakby marka była niszowa:)

Obecnie mam taki mały zestaw Panasonica i jestem zadowolony,jednak sprzęt ma ponad 10 lat i już nie za dobrze działa.

Później do zestawu jakis TV przydałoby się dobrać.

Czy macie jakieś propozycje?

Na zakup zestawu kina planuję wydać ok 3500zł (planowany czas koniec tego początek przyszłego roku.)Do tego TV mam nadzieję,że w 2500 się zmieszczę. Sprzęt kina przede wszystkim do słuchania muzyki,a filmy na "drugim" planie.

Dzięki

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli sprzęt głównie do słuchania muzyki to czemu zestaw kina domowego? Według mnie lepiej celować w dobre stereo - w tej cenie będzie już niezłe. Jeśli nie zależy Ci na dźwięku przestrzennym (kosztem jakości muzyki) to wybierz stereo :)

Marantz PM7200 + KEF iQ7 do tego Panasonic DVD-S49 jako źródło i w przyszłości jakiś DAC

Marantz jako nowy kosztował ponad 2.700 zł (a jakością przewyższa aktualnie produkowane wzmacniacze za dwukrotnie wyższą kwotę), a można go kupić poniżej 1000. Kolumny kosztowały ponad 4.000 zł a można je kupić w okolicach 2.000.

Według mnie w tym budżecie warto celować w sprzęt używany, bo jakbyś chciał kupić coś nowego to nie ma szans dorównać takiemu zestawowi choćby w ułamku (w założonym budżecie)

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw kina,ponieważ lubię czasem oglądnąć film z dźwiękiem przestrzenym.Poza tym stereo już miałem/mam...

Ja osobiście preferuję "niższą" półkę ale nową.

Ile "musiałbym" mieć kasy na dobrą średnią półkę i jakie marki w nią ewentualnie by wchodziły?

Robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozglądnij się za elektroniką NAD i kolumnami Tannoy bądź Koda.

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.