Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pmwas

K. Serkisoff Konstantynopol - ze śmieciów...

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem ostatnio z nadzieją, że w koncu będę mia Serkisoffa. 

Dodam na wstępie, że tureckie zegarki to - raczej - nie mój obszar zainteresowań, ale ze tureckiego jeszcze nie mam...

Zdjęcia były złe, widac było tylko, ze zegarek jest zardzewiały i ma na tarczy wymalowane niebieskie kółko (cały obwód zamalowany na niebiesko - sorry, nie sfotografowałem :( ).

W zasadzie głupotą było kupowac, ale... cóż - oto przyszł.

post-2232-0-52772400-1584722490_thumb.jpg

Rdza rdzę rdzą... wiadomo.

Koszmarynka. 

Zdjęcie wskazywało na obecnośc nóżek tarczy w otworkach, ale... nic z tego.

Tarcza była przyklejona do mechanizmu, nóżek brak. 

Uprzedzając fakty - mechanizm to przekładka, ale też GFJ, więc nóżki by pasowały, nie wiem, czemu ktoś je wywalił.

Nad jedną z nóżek emalii nie było, nad drugą - popękana.

Chciałem delikatnie nawiercić tarczę, żeby emalii nie wykruszyć, ale odpadła przy pierwszym dotknięciu, więc mamy dwie dziury w emalii. 

Kosmetycznie do kitu, natomiast naprawa będzie łatwiejsza.

post-2232-0-43856500-1584722714_thumb.jpg

Emalię nawet powklejałem. Po zaschnięciu - ciut krzywo :/

celowo zacząłem od tarczy, bo - nawet gdyby naprawa dalej nie poszła dobrze - tarcze zawsze można potem jeszcze wykorzystać w przyszłości.

Kolejny "smaczek", o którym wcześniej nie wspomniałem - mechanizm nie posiadał na brzegu kołków trzymających go w  kopercie. 

Zamiast tego, został w kopertę... wklejony (!!!). Klejone tarcze - owszem - widziałem, ale mechanizm wklejony w kopertę to już coś.

Płyta miała dobre wymiary pasujące do koperty, więc postanowiłem kołki wstawić...

post-2232-0-10543100-1584722888_thumb.jpg

Dwa długie kołki (wraz ze śrubką) trzymają mechanizm w kopercie, dwa krótkie umożliwiają prawidłowe pozycjonowanie. 

Kolejne zdjęcia pokazują pokaźną ilość rdzy w mechanizmie. 

O dziwo - rdza nie pochodzi głownie ze stalowych elementów samego mechanizmu, więc pewnie ze sprężyn koperty. 

w mechanizmie najbardziej ucierpiał balans oraz naciąg...

post-2232-0-77813900-1584723030_thumb.jpg

Mechanizm w miarę wyczyściłem. W miarę, czyli tyle, ile dałem radę zrobić bez niepotrzebnego tracenia czasu na totalnego trupa...

post-2232-0-07695600-1584723095_thumb.jpg

Mechanizm nawet ruszył, pomimo wymienionej (marnie), za długiej osi i dogiętego półmostka…

post-2232-0-55961900-1584723162_thumb.jpg

Mechanizm - oczywiści - nie jest oryginalny, powinien tu być Billodes. W zasadzie to samo, tylko nowsze, z innym układem mostków.

I - najczęściej - kamieniami nakrywkowymi.

post-2232-0-05129900-1584723241_thumb.jpg

Te zegarki posiadają nietypowe połączenie krytej koperty z godziną 6 od strony zawiasu dekla. 

To nie kwestia przełożonego mechanizmu, one tak miały..

post-2232-0-96229600-1584723382_thumb.jpg

Koperta fatalna, spolerowana, a dekle ewidentnie wyklepane, co wskazuje na jakieś wielkie nieszczęście, które musiało spotkać oryginalny mechanizm (zegarek wygląda na zmiażdżony, ciekawe, ze tarcza przeżyła...

post-2232-0-19836200-1584723457_thumb.jpg

O dziwo - chodzi. I po 12 godzinach nawet w miarę dokładnie (koło minuty bez regulacji - nieźle)…

post-2232-0-98598300-1584723522_thumb.jpg

Szczerze mówiąc - odkrycie, że mechanizm jest nieoryginalny i wklejony wysłało zegarek do pudła z częściami, ale wyjąłem go i uruchomiłem.

Po co? Nie wiem. Dla wprawy. Całkiem fajnie wyszedł :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście "fajnie wyszedł" - gratuluję umiejętności i fajnego nietypowego zegarka... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś w Dabrowie Górniczej zababyłem kompletnego Serkisoffa z mechanizmem Billodes...

B41F8917-24CD-4A18-BCB1-703B30B9D3CF.thumb.jpeg.250f8cdcd9990d56dea087ba190bea0a.jpeg

Stan takoż zły...

614458D0-ED98-4C9B-A77A-C97D5795B3C0.thumb.jpeg.178cef07dba9b55e35eb4a6c2416b9c8.jpeg

...ale do uratowania :)

Bendem pisał!

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymam kciuki - ottomańskie Billodesy to zjawisko niezwykłe, bo produkowano je jeszcze w niezmienionej formie po I wojnie światowej - taki to konserwatywny rynek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Ponieważ mechanizm nieoryginalny, a coś mu musiałem dać... 

IMG-20251104-WA0001.thumb.jpg.d8affb5176ffbfc091118074b31874a0.jpg

Powiem Wam, że rośnie pasjonat. Zegarki uwielbia...

Tu wiele szkód nie narobi, najwyżej os będzie do wymiany, ale ona i tak jest absurdalnie długa, z mostkiem wygiętym w górę, że nie wiem jak się pod deklem mieści ;)

Tylko nimi czasem rzuca 🤦

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi