pmwas 9967 #1 Napisano 4 Września 2020 Czekałem miesiąc. Zegarek toczył się z USA cały miesiąc i... był to bardzo długi miesiąc. Zapłaciłem grubszy piniądz, ale nie żałuję ni centa... Quartier to marka - jak na I połowę XIX wieku - popularna, Słynąca ze szpindlaków w angielskim stylu marka czasem robiła tez inne zegarki, choć te "inne" Quartiery, to najczęsciej zwykłe mostkowe mechanizmy z około 1850 roku. Quartier, który nie jest szpindlowy ani zwykły to już pewna rzadkość i... właśnie taki do mnie przyjechał. Jeśli chcemy "lepszego" Quartiera, można czasem upolować cos w litym złocie. Albo... to Niestety z tego podniecenia zapomniałem o zdjęciu z częściami, więc zaczynamy od razu od składania... Bęben posiada (kompletny!) mechanizm genewski, którego nikt nie był łaskaw zdemontować, na szczęście... Pewnie po części dlatego, że jeden z elementów przy okazji robi za fragment osi... Po bebnie pora na mostek przekładni pod tarczą... Mechanizm to bardzo wczesna konstrukcja typu 3/4 (niektórzy powiedzą 1/2) z osobnym mostkiem bębna sprężynyh oraz półmostkami wychwytu. Całość w znacznej mierze łączona kołkami. Kołki są tańsze w produkcji niż śruby i "pokutowały" do początku drugiej połowy XIX stulenia. Teraz pora na mostek bebna, oś centralną (również kołkowaną ) oraz koło wychwytowe. Zegarek posiada wychwyt kotwicowy szwajcarski z pojedynczym plato. Elementy wychwytu są stalowe i ładnie wypolerowane (przepraszam z kawałek papieru - zaplątał się. Na koniec elementy spod tarczy i można kończyc działalność. Na koniec tarcza i... balans. Zegarek posiada balans kompensacyjny bimetaliczny, co jest dodatkowym "smaczkiem". Ponieważ generalnie wolę robić niż myśleć - nie mam pojęcia, kiedy balans bimetaliczny wynaleziono, ale faktem jest, że kompensacyjny balans bimetaliczny w szwajcarskim zegarku z około 1830 roku to duża rzadkość... Tarcza ma pęknięcie, ale zachowała sie w niezłym stanie. Koperta jest złocona, jednak... ...złocenie zlazło. Nic dziwnego, miało na to prawie 200 lat. Pod deklem sygnatury na kopercie... ...oraz dość dokładny opis zamontowanego mechanizmu. 15 kamieni (10 otworów, 2 palety, przerzutnik i dwie nakrywki). Troszkę oliwy i ruszył z kopyta... Piękny (po prostu piękny) mechanizm pracujący jakby wyprodukowano go wczoraj. C-U-D-O ! 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9967 #2 Napisano 4 Września 2020 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szpindlakfan 655 #3 Napisano 4 Września 2020 Ciekawy zegarek, a i roboczy soundtrack też inspirujący ach, mi to się ostatnio niczego nie udaje kupić 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9967 #4 Napisano 4 Września 2020 A... słuchałem sobie Brucknera 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9967 #5 Napisano 13 Czerwca 2021 Odświeżyłem nieco kopertę z zewnątrz i sobie noszę... Kolega na WUS miał poważne wątpliwości co do jakości zegarka - cóż, jeśli 190-letni zegarek chodzi i "trzyma czas". to jakość faktycznie do niczego 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jędrula.wawa 1327 #6 Napisano 13 Czerwca 2021 2 minuty temu, pmwas napisał(-a): Odświeżyłem nieco kopertę z zewnątrz i sobie noszę... jeśli 10-letni zegarek chodzi i "trzyma czas". to jakość faktycznie do niczego Chyba stuletni ⁉️ A nawiasem mówiąc to noszenie takiego cuda na pospolitej smyczy to gruby nietakt. Rozumiem ze łańcuszek mógłby rysować szkło, ale przecież są fajne sznureczki i coś można dopasować 0 "Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmwas 9967 #7 Napisano 13 Czerwca 2021 Jak mam na smyczy to nikogo nie korci, żeby sprawdzać, co to 🤣 0 Miłego dnia! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach