Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

capt66

Bransoleta nie pasuje do zegarka. Jak rozwiązać problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Do mojej Alpiny 130 Heritage zamówiłem bransoletę. Niestety otwory na teleskop w bransolecie nie pokrywają się z tymi wywierconymi w uszach zegarka. Jest jakiś patent na dopasowanie bransolety ? Może trzeba nawiercić nowe otwory w bransolecie ? Zegarmistrz da radę coś takiego zrobić ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że dobry zegarmistrz poradzi i coś zastosuje.

Tu możemy mnożyć hipotezy .

Hej !

Czas jest moim sprzymierzeńcem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jest możliwy zwrot/reklamacja. Zakładając, że bransoleta była dedykowana do tego modelu zegarka, to jest problem raczej bransolety niż zegarka. I nie wierciłbym dodatkowych otworów w uszach. Jak potem założysz pasek, to może być widoczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bransoleta jest nie dedykowana, nie chciałem wiercić w uszach. Wolałbym wywiercić otwór w bransolecie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załączam zdjecia, otwory do montażu teleskopa są w innych miejscach. Najlepiej byłoby zrobić nowy otwór w bransolecie. W zegarek nie chce ingerować chociaż bardzo mi się podoba w takim połączeniu.

20200927_190050.jpg

20200927_190417.jpg

20200927_190453.jpg

20200927_190531.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widać, że bransoleta od innego zegarka. Nawet fajnie się spasowała do promienia koperty i nie do końca z profilem uszu. Otwory mógłby próbować wiercić ktoś dysponujący takim precyzyjnym sprzętem, ale jakoś kiepsko to widzę. Trudno ze zdjęcia określić jak bardzo są oddalone od siebie te otwory, a to jest kluczowe. Temat raczej dla zakładu mechaniki precyzyjnej niż dla zegarmistrza. Żeby uniknąć potem szczeliny pomiędzy kopertą a endlinkiem, to musiałaby być naprawdę precyzyjna robota.

Gdzieś na wątku Zelosa albo diverowym, kilka/kilkanaście tygodni temu była dyskusja i przykład, jak bardzo popsuło się dopasowanie bransolety do zegarka przy zamianie grubszego teleskopu na cieńszy. To był przypadek Zelosa Swordfisha z oryginalną bransoletą. Tylko teleskopy były nieoryginalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.