Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
ariwle

Męski zegarek do 900 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry. Proszę o pomoc. Stoję przed wyborem zegarka dla męża (prezent). Styl raczej casualowy, ważne by koperta mieściła się pod mankietem koszuli. Tarcza biała, pasek skórzany jednolity, czarny. Myślę nad kwarcem, ponieważ zegarek nie będzie używany codziennie. Podobają mi się zegarki w tym stylu:

https://novotime.pl/product-pol-12013-ZEGAREK-MESKI-ROAMER-650810-41-15-05.html

https://www.sternglas.com/collections/all-watches/products/naos?variant=21155406479419

Czy te zegarki warte są swojej ceny? A może w tej cenie znajdę coś lepszego? Z góry dziękuję za odpowiedzi. 

Edytowane przez ariwle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć. W poście nie ma istotnej informacji tz. na jaki nadgarstek szukamy tego zegarka. Pierwsza propozycja powiedzmy, że do zaakceptowania ale można być bardziej ambitnym w tej kwocie. Szwajcar z prawdziwego zdarzenia np. Certina Caimano jeśli 38mm średnicy wchodzi w grę. Wodoszczelność 100m.

Co do drugiej propozycji w ogole bym nie brał pod uwagę, chyba że tylko wizualnie. 

A tak na marginesie to osobiście rozważałbym np. Orient Esteeme ale to już automat.

large_5d9aebc83fb71-C017-410-16-037-00.jpg

Edytowane przez adrian1x

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obydwa zegarki są OK w tym przedziale cenowym. Roamer to stara, szwajcarska marka, która obecnie robi wiele modeli takich kwarcowych, eleganckich zegarków i głównie w tym segmencie się specjalizuje.

Markę Sternglas słabo kojarzę. Ich zegarek wygląda na solidnie zrobiony i ma w środku popularny, szwajcarski mechanizm kwarcowy oraz szkło szafirowe. Sama marka raczej nie zrobi wrażenia, co wcale nie musi oznaczać, że zegarek jest kiepski, ale ta cena za kwarc od dość nieznanej marki to całkiem sporo. Nazwa modelu (Naos) też jakoś dziwnie mi się kojarzy z dość prestiżową marką Nomos - podobnie jak i design samego zegarka 😉.

Obydwa zegarki mają szkło szafirowe i to ważna i dobra informacja, bo w tym przedziale cenowym różnie do szafiru producenci podchodzą.

W podanym budżecie zerknąłbym może jeszcze na Tissoty i Certiny, czy coś się nie spodoba. Tam dostaniemy mniej więcej to samo, ale pod nieco bardziej prestiżową marką.

Tutaj kilka przykładów:

obraz.png.0bac8850e3846942bd1a56891f7922d5.png

Z tej listy najbardziej polecałbym poniższą Certinę DS Caimano z mechanizmem Precidrive. To mechanizm kwarcowy, ale dużo bardziej dokładny niż przeciętny kwarc. Producent deklaruje dokładność rzędu +/- 10 sekund na rok. Do tego bardzo ładna faktura tarczy z nakładanymi indeksami i bardzo praktyczny dla eleganckiego zegarka rozmiar koperty 39mm. Wiem, że to ponad założony budżet, ale my tu zawsze proponujemy coś ponad budżet. 😁

Zegarek to rzecz na lata, więc czasem warto dołożyć 200 PLN i mieć satysfakcję z dobrego wyboru.

obraz.thumb.png.6d95667c68aeb9c47ace1163d096a503.png

Jeszcze para budżetowych Tissotów pod spodem, ale Certina powyżej moim zdaniem bardziej warta zainteresowania.

obraz.thumb.png.6b4777f11b4aca2f93632fa66823fcb1.png

obraz.thumb.png.5a6224d6b0a398b5dcf3ba87f31d3d9d.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ooo! Nawet nie wiedziałem, że Davosa robi takie eleganckie kwarce w okolicach 1.000 PLN.

Fajna propozycja. Jest szafir i WR100, a to spory plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za propozycje. Nadgarstek ok 17/18 cm. W tej chwili mąż nosi jakiegoś Orienta w automacie(też w przedziale do 1000zl), dlatego tej firmy nie brałam pod uwagę, bo w wybranym przedziale cenowym te zegarki są podobne do tego co akurat nosi. A wiem, że chciałby coś bardziej eleganckiego, no i narzekał, że ten co ma kiepsko mieści się pod mankietem koszuli. Automat też mógłby być, o ile to nie przeszkadza mechanizmowi, że zegarek przez parę dni leży w szufladzie nieużywany. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę mi jeszcze powiedzieć czy te jednolite paski są mało popularne? Ewentualnie można wymienić oryginalny pasek na taki jednolity? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ariwle napisał:

Proszę mi jeszcze powiedzieć czy te jednolite paski są mało popularne? Ewentualnie można wymienić oryginalny pasek na taki jednolity? 

Co masz na myśli pisząc "jednolity"?

- dwuczęściowy, ale w jednym kolorze, bez kolorowych przeszyć i gładki bez żadnej fakturki?

- cały pasek w jednym, długim kawałku, przechodzący pod spodem zegarka, czyli pasek typu "Nato"?

Prawie zawsze można pasek wymienić na inny, w tym jednolity typu "Nato". Natomiast pasek typu Nato założony do zegarka podnosi go na nadgarstku. Jeżeli zegarek ma się mieścić pod mankiet, to taki pasek w tym nie pomaga.

Zegarkowi automatycznemu trzymanemu w szufladzie przez kilka dni nic się nie dzieje. To raczej problem dla użytkownika niż dla zegarka, bo to użytkownik musi przed założeniem ustawiać godzinę i datę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o taki bez przeszyć, bez faktury. Spodobała mi się proponowana tu Davosa, jednak bardziej podobają mi się takie gładkie paski. Aczkolwiek mężowi może się podobać taki fakturowany. Jednak wolę wiedzieć czy można zamienić te paski gdyby jednak też wolał jednolity. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi