Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tomasz Sitkowski

"Wristwatches - Armbanduhren - Montres-Bracelets"

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :!:

Kupiłem nową książkę o zegarkach. Żeby było śmieszniej jest to ksiązka kupiona w księgarni ksiąki amerykańskiej, wydawnictwo niemieckie, drukowana w Chinach, wydana w trzech językach: angielskim, niemieckim i francuskim - w trzech kolumnach na stronie.

Książkę kupiłem w Warszawie na ul. Nowy Świat.

Wristwatches, Armbanduhren, Montres- bracelets - Gisbert L. Brunner Christian Pfeiffer- Bell. Konemann, 2006.

Ksiązka jest okazała, format co najmniej A4 (wysokość ta sama, szerokość kartki szersza), stron 512.

Prezentacja 96 firm, w tym szereg wydaje się mniej znanych, a przynajmniej na naszym Forum: Angellus, Arsa, Benrus, Burnen, Elgin, Enicar, Eska, Gruen, Lip, Pierce.

Spis treści:

Changing Times,

Manual winding: watchcraft not witchcraft,

Automatic winding,

Collecting wristwatches,

Time signals

No watch without a movement

Sufficient unto the day,

Watch design: the art of being practical,

Repeating wristwatches,

The tourbillon,

The chronograph,

Time for cosmopolitans

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale nie była to chyba ostatnia książka.

Może i w innych księgarniach książki amerykańskiej może być ta pozycja, może i w innych miastach.

Pozdrowienia: Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe, mam wydanie tej książki z 1999 roku - praktycznie wszystko się zgadza z Twoim opisem (tytuł, rozdziały, 3 jęzki, przedstawione marki, nawet liczba stron). Kupiłem kiedyś w EMPiKu.

Ciekawe czy Twoje wydanie jest aktualizowane, czy to bardziej "reprint". Swoją drogą bardzo fajny album.

pozdrawiam - Bartek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno od razu odpowiedzieć na to pytanie, nie znalazlem zapisu, które to jest wydanie. Można jedynie stwierdzić to, że jeżeli miałaby być to ta sama pozycja, to w pewnym sensie jest uwspólcześniona, ponieważ oprócz fotografii starych modeli zegarków znajdują się też i wspólczesne z lat 2005 -2006.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to chyba ta?

doświadczyłem niesłychanej mizerii oferty publikacji na temat zegarków na naszym rynku. Ta nisza na pewno wymaga zagospodarowania.

Udało mi się zdobyć album trzyjęzyczny "Wristwatches - Armbanduhren - Montres-Bracelets", sygnowany Gisbert L.Brunner i Christian Pfeiffer-Belli, wydany przez wydawnictwo KONEMANN.

Album ten to nic innego jak zbiór artykułów o blisko setce wybranych marek zegarkowych, w przypadku tych najbardziej znanych i popularnych może nawet nieco skrótowych (na jednym ze zdjęć strona o Swatchach), jednak w ogromnej większości dostarczających wiedzy łatwo nie dostepnej (a jak już napisałem wcześniej, o zegarkach znalazłem w naszych księgarniach bardzo niewiele, żeby nie napisać - NIC). Ponadto w książce znajduje się słowniczek pojęć z zakresu zegarmistrzostwa - od razu w trzech językach - oraz kilka artykułów o wybranych komplikacjach (alarm, repetier, kalendarz, tourbillon, chronograf) lub po prostu kolekcjonerskich ciekawostkach (jak te zegarki z Moniką Lewinsky na jednym ze zdjęć).

post-6305-0-32742800-1330865084.jpgnagroda02fd4.jpg

post-6305-0-19730900-1330865086.jpgnagroda04nd0.jpg

Pozdrawiam serdecznie - Jan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostalem w prezencie ten album. Jest przepiekny i bogaty w informacje- zdjecia bardzo dobrej jakosci.

Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam, też mi się podoba. Co istotne zdecydowanie więcej informacji historycznych niż aktualnych (co dla mnie jest OK bo aktualne da się znaleźć).

Do zobaczenia/ kupienia również w Krakowie w Galerii Krakowskiej (księgarnia anglojęzyczna).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.