Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
dawiid

zegarek na 30 vostok vs wenger Pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

witam postanowiłem zakupić pierwszy zegarek na 30 urodziny, w temacie zegarków jestem zielony, chciał bym prosić o pomoc w wyborze miedzy tymi 2 zegarkami:

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-vostok-europe-gaz-14-limousine-open-heart-automatic-nh38a-560d603b

https://zegarownia.pl/zegarek-meski-wenger-urban-classic-chrono-01-1743-116

ewentualnie prosił bym o jakieś propozycje. z góry dziękuję i pozdrawiam

Edytowane przez dawiid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym brał Vostoka dołożysz jeszcze dwie stówki i masz z H3 czyli trytem podświetlającym przez najbliższe 25 lat wskazówki i indeksy ..... :)  no i Vostok automat.... a nie bateryjka

choć mam jedną prawie bateryjkę, bo Seiko Arnie z solarem   :) ................. ale proszę tego nie odebrać, że mam cos do bateryjek, ja po prostu lubię jak wskazówka płynie a nie przeskakuje :)  ot, taki ze mnie żeglarz....... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli szukasz w tym budżecie jak te wskazane to już można kupić całkiem przyzwoity zegarek że szkiełkiem szafirowym. Poczytaj wątki z propozycjami zegarków np. do 1000-2000 zł i określ swoje wymogi dotyczące rodzaju mechanizmu, budżetu, stylu etc. Na pewno pomożemy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stylem bardzo podoba mi sie vostok, szukam zegarka na pasku ,,mesh" niebieskiego albo czrnego a co do mechanizmów nie mam o tym pojęcia, dlatego chciałem się dowiedzieć czy ten vostok jest wart tej ceny, z tego co czytam to chyba lepiej brać automat ? A budżet do 2000

Edytowane przez dawiid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw dobrze sobie odpowiedzieć na pytanie czy chcesz zegarek mechaniczny czy kwarcowy. Bo to pytanie zasadnicze. Jeżeli się na zegarkach nie znasz i zamierzasz traktować zegarek bardzo użytkowo a nie jako hobby, to polecam raczej zegarek kwarcowy. Wygodny i praktycznie bezobsługowy. Zegarek mechaniczny wymaga więcej troski.

Co do Twoich propozycji, to oba te zegarki powinny spełnić swoje zadanie i żaden nie powinien sprawiać problemów.

W Vostoku siedzi bardzo popularny i solidny mechanizm japoński firmy Seiko, więc nie ma się o co bać. Zaś Wenger - jak to kwarc - będzie sobie chodził od jednej zmiany baterii do następnej.

Natomiast przyznam, że oba nie wzbudzają mojego entuzjazmu. Szczególnie Vostok na tym niebieskim meshu i z "open heart". To jest jakiś mix stylów, daleki od klasyki którą lubię.

Natomiast Wenger wydaje mi się zdecydowanie zbyt drogi jak na tak prosto wykonany zegarek w kwarcu. W niewiele wyższej cenie widziałem w tym tygodniu Certinę DS-2 z mechanizmem Precidrive.

Jak dla mnie to trochę inny poziom niż Wenger, który finezją nie grzeszy.

obraz.png.21d49bd1d9b7af4ec7285ab90091bc2d.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Perpetuum Mobile ma dużo racji. Gdy już odpowiesz sobie na pytanie kwarc czy mechanik to poszukaj jeszcze alternatyw. W Twoim budżecie można znaleźć bardzo dużo ciekawych zegarków, które wydają się spójniejsze estetycznie i potencjalnie lepsze jeśli chodzi o jakość.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wam bardzo za poradę, prześpię sie z tematem, po zakupie pochwalę się nowym nabytkiem, dzięki wielki. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi