ekskalibur 937 #1 Napisano 4 Lutego 2021 Witam.Z jakich lat jest ten zegar.Czy z 50-tych? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #2 Napisano 4 Lutego 2021 Nie wcześniej niż w 1956 roku, tu balans wygląda na uproszczoną wersję patentu Hetticha, czyli od 1960 roku. P.S. Wiecie, gdzie w mechanizmie są te 2 wzmiankowane kamienie? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 937 #3 Napisano 4 Lutego 2021 Dzięki.Ja nie wiem.Może bym podejrzał ale już skręciłem zagar. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #4 Napisano 4 Lutego 2021 To była zagadka Nie tak łatwo je odszukać 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #5 Napisano 4 Lutego 2021 Os balansu -Floating Balance - jest ulozyskowana na kamieniach 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #6 Napisano 4 Lutego 2021 Dokładnie. Na końcach osi - rureczki przez którą przechodzi napięty stalowy drucik są łożyskujące kamyczki (4). Dzięki temu mosiężna rureczka zachowuje parametry, natomiast przeciera się ów drucik. Czego doświadczyłem w moim kwadransiaku. Zegar utknął kilka lat temu u zegarmistrza. Cały nowy moduł można ściągnąć z USA, co nie jest zbyt opłacalne przy obecnych kosztach przesyłek. Nasz forumowy Kolega obiecał ten drucik naprawić, ale mi jakoś lata lecą za szybko 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 937 #7 Napisano 4 Lutego 2021 Nie wpadłbym na to ,bo w rureczce nic nie widać.Wiem to bo go smarowałem olejkiem także w rureczce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach