Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Piotrrr

Pytanie o rurki z trytem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotrrr

Czy ktokolwiek z Was wie, czy i jeśli tak to gdzie, można kupić kilka sztuk rurek z trytem (np. takich jak w zegarkach Traser). Znalazłem Producenta, jednak z dosć oczywistych powodów tenże nie sprzedaje w ilościach sztukowych (nawet nie bardzo może :wink: a i ja nie pytałem, żeby nie wyjść na idiotę). Tym niemniej - może jakiś zegarmistrz jest w stanie zapewnić - najlepiej o białym kolorku świecenia.

Można by zapytać - po co mi to. Otóż chodzi mi po głowie od pewnego czasu pewien projekt natury... biżuteryjnej, gdzie zastosowanie świecącego elementu (lub elementów) dawało by fajny efekt.

Jeśli nic nie znajdę pozostaje mi zakup rozbebeszonego zegarka. Problem w tym, że w zegarkach stosuje sie przeważnie zieloną barwę luminoforu a do moich celów najlepszy byłby biały (no, chyba że w jakimś zegarku znajdę rurki z białym luminoforem - może ktoś z Was coś podpowie....)

Z góry dzięki za wszelkie pomysły i sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed wojną w sklepie z butami wstawiało się nogę z nowym butem do urządzenia, robiło prześwietlenie i było wiadomo czy pasuje. W Szwajcarii stosowano materiały promieniotwórcze w zegarkach, ale pracownicy zaczęli poważnie chorować. Materiały na temat podświetlaczy trytowych powinny być w bibliotece w świerku. Tryt jest gazem i w powszechnym użyciu nie ma możliwości zabezpieczenia przed uszkodzeniem i wydostaniem się do środowiska. Teraz dobrze spełniają swoją rolę wyświetlacze z diodami. Do biżuterii też powinny się nadawać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Piotrrr
Tryt jest gazem i w powszechnym użyciu nie ma możliwości zabezpieczenia przed uszkodzeniem i wydostaniem się do środowiska. Teraz dobrze spełniają swoją rolę wyświetlacze z diodami. Do biżuterii też powinny się nadawać.

Hmmm.... nie przesadzajmy ze strachem przed promieniowaniem (szczególnie jeśli są to cząstki beta). Tryt jest już w środowisku... :lol: Nie interesuje mnie gaz jako taki ani np. materiały znakowane trytem (bo z otrzymaniem tej formy materiału akurat nie miałbym większego problemu :wink: ). Nie bez powodu pisałem o tzw. rurkach stosowanych m.in. w zegarkach.

Diody z wielu powodów nie są dobrym rozwiazaniem (główny problem to zasilanie, kolejny to rozmiary)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zbyszek_73

Gdybyś rzeczywiście gdzieś utrafił możliwość nabycia rurek PLT z H3 to byłbym bardzo zainteresowany :P . Mam koncepcję renowacji wskazówek Moskwy, z których wysypał się fosfor, taka Moskwa wyposażona w Permanent Light to dopiero byłoby coś 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.