Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
szampon

Prośba o identyfikację zegara, co posiadam?

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus

Posiadam po zmarłej babce taki oto zegar. Nim zacznę odkręcać i fotografować mechanizm chociaż wstępnie fajnie by było poznać z czym mam do czynienia. Nadmieniam, że zegar jest w pełni sprawny, wybija godziny. To co udało mi się odczytać z tyłu zegara to na 90% S. Zutraun, potem nie wiem bo nie czytelne, ale na samym dole chyba Ostróda więc należy domniemywać, że ciut wyżej jest coś po polsku. Zastanowiło mnie, że zegar kiedy był w konserwacji, to zegarmistrz chciał go odkupić. Niby Adler robił podobne skrzynki, ale czy aby na pewno? Z góry dzięki za pomoc.

IMG_20210426_143508.jpg

IMG_20210426_143513.jpg

IMG_20210426_143533.jpg

IMG_20210426_143600.jpg

IMG_20210426_143606.jpg

IMG_20210426_143617.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, ale napisz do człowieka, który niedawno pokazał identyczny zegar w innym temacie na tym forum. Może on wie?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, niedawno było nawet kilka podobnych. Tak, jak skrzynkę pokazałeś, to strzelamy... może lata naste, albo dzieste XX wieku. 

A tu żadne wielkie rozbieranie.... wpierw wyczepić i wyjąć wahadło ( to widać, jak to zrobić - wystarczy popatrzeć). Następnie wykręcić dwie śrubki, by całą deskę z mechanizmem i tarczą wysunąć z prowadnic. To wszystko. 

PS. 

.... Jak po babci i z taką historią, to trzymać, dbać i później przekazać następnemu pokoleniu. 

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki panowie za reakcje i naprowadzenie. Kiedy były te tematy prowadzone, pamiętacie? Nie wiem jakich fraz miałbym używać wpisując w wyszukiwarkę. Szczerze, to do wczoraj nie miałem pojęcia o Waszym forum. Po prostu ktoś mi podpowiedział, gdzie mogę znaleźć pomoc w kwestii zegara. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj jest bardzo podobny zegar:

A tutaj jak wyjąć mechanizm:

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa... , ważna uwaga - nie pisz tego samego w kilku tematach. 

Założyłeś temat, gdzie prosisz o identyfikację, to tu kontynuuj ten wątek.

Znalezienie podobnej skrzyni niewiele pomoże, bo podobne, a nawet te same, to wielu producentów używało. Więc, jednak mechanizm to podstawa. Można patrzeć w inne tematy, gdzie są prośby o identyfikację i może odnajdziesz podobny. Może zaciekawi Ciebie jakiś temat i czegoś się dowiesz.

Jak by co, to patrz od drugiej, trzeciej strony i idź dalej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwus panowie.

Uporałem się z wykręceniem mechanizmu i w załączeniu dodaje fotki. Jeśli komuś coś mówią oznaczenia z góry dzięki za opinie. 

IMG_20210429_150720.jpg

IMG_20210429_150730.jpg

IMG_20210429_150733.jpg

IMG_20210429_150743.jpg

IMG_20210429_150748.jpg

IMG_20210429_150753.jpg

IMG_20210429_150804.jpg

IMG_20210429_150810.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk to Haller & Benzing, z sygnaturą uzywaną od 1928 roku. A gong...S & J ??

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... wydaje mi się, że w kierunku Solch & Jackel ... Ten gong się pojawiał m.in. w EXACTach. 

172561090_297811801872043_651691704529813181_n.jpg

173006906_297811855205371_8978515712954802940_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli zegar nie jest składakiem, to wydaje się potwierdzać już wyrażane opinie o trudnościach w produkowaniu własnych werków przez S &J od końca lat 20, a właściwie i wcześniej (Schlenker Kienzle).

P.S. Widziałeś ten stojący S&J (?) w Czas na Zegary?

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie być może Haller & Benzing  zamontowali się w skrzyni S&J .. bo to przecież stolarze jednak byli... 

2 minuty temu, tarant napisał(-a):

Jeżeli zegar nie jest składakiem, to wydaje się potwierdzać już wyrażane opinie o trudnościach w produkowaniu własnych werków przez S &J od końca lat 20, a właściwie i wcześniej (Schlenker Kienzle).

P.S. Widziałeś ten stojący S&J (?) w Czas na Zegary?

Tak .. też S&J na gongu ... ale czy to Solch & Jackel  ... ? nie mam pojęcia... pierwszy raz takie widzę, no ale S&J się siłą rzeczy kojarzy. Niemniej ja totalnie w łańcuchach ginę... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi