Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
BaF

Prośba o pomoc w identyfikacji zegarów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich !

Bardzo proszę o identyfikację dwóch zegarów.

Zostałem nimi "uszczęśliwiony" a wiadomo jak to jest z ustną tradycją rodzinną - zegary wartościowe, historyczne, cenne itd.

Ja nie nie jestem o tym przekonany, zresztą nie bardzo mam co z nimi zrobić w mieszkaniu (gongi i sąsiedzi ;) ).

Moje podejrzenia, że to jakaś taśmowa produkcja z terenu Dolnego Śląska z początku XX wieku.

Jeśli mogę prosić o jakąś informację o tych zegarach to byłbym wdzięczny.

Jak to coś faktycznie wartościowego (pod każdym względem) to chętnie sobie zatrzymam na przyszłość a jeśli nie to...

Mam dwa zegary z tego co udało mi się odczytać na mechanizmach i odszukać w internecie to są:

- Gustaw Becker Universal Mod. 1915

HAAHxCd.jpg

HAAHxCd.jpg

EFmR1O8.jpg

38jmLYJ.jpg

ajN2BuP.jpg

FyId67M.jpg

pdkd1h3.jpg

NuQMLxo.jpg

JJBd5wyh.jpg

oraz

- Hawina - Hans Winterholder z Neustadt

D4lqwr3.jpg

dCmPjsy.jpg

JuK2bgx.jpg

ZAM07ZN.jpg

FRPpLgq.jpg

n6Y9eay.jpg

UizDSgo.jpg

i2Tu4XN.jpg

Za każdą informację z góry bardzo dziękuję :) !!

PS. Przeprasza, ale po wrzuceniu na forum widzę iż część zdjęć nie jest widoczna chociaż wszystkie są publikowane w ten sam sposób z tego samego miejsca.

Edytowane przez BaF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to bywa, gdy się korzysta z zewnętrznego hostingu zdjęć (forumowy tez czasem zawodzi, ale znacznie rzadziej).

W tym konkretnie wypadku uciąłeś początek części adresów do imgur.

P.S. Zegary są zaiste z produkcji masowej, tyle że Neustadt nigdy na Śląsku (Dolnym czy Górnym) nie leżał ;)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję "tarant", no trochę pojechałem z tym Neustadt, ten pierwszy chyba jest ze Świebodzic koło Wałbrzycha na Dolnym Śląsku ;).

Dla mnie linki do imgur'a w czasie pisania wiadomości były identyczne, widocznie coś mi uciekło :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masówka, ale jednak z początku XX wieku, wiec to zupełnie coś innego niż obecnie.

Trochę ich jest, ale nie aż tak wiele..... bo nie każdego było stać, a i miejsce potrzebne. O kasie nie mówimy, ale i obecnie mają swoją wartość..... chociaż do mieszkania w bloku, to nie każdy chce. 

..... więc jak Tobie nie wadzą, to mogą stać i nie koniecznie muszą chodzić, choć to dla zegara smutne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegary są na chodzie i dokładnie odmierzają czas z efektami dźwiękowymi, a fakt iż szkoda że nie codziennie tykają :).

Otóż chodzi o to iż mi wadzą, no a że coś są warte - jak pisze PM1122 - to będę musiał poszukać kogoś do oszacowania ich wartości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi