Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
maciek_l

Coś do koszuli za ok. 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

Jakiś czas temu pytałem Was w tym temacie o to jak długo cieszycie się z zakupu nowego zegarka i czy kupujecie pod wpływem impulsu, czy zbieracie na ściśle określony cel.

Zdania, jak to zwykle bywa, były podzielone, ale można by podsumować, że:
  • składamy środki, aż osiągniemy właściwy budżet, bo tylko zakup wymarzonego zegarka da nam spełnienie
  • kupujemy za to co mamy, bo lepiej gonić królika, itd. Ewentualnie zawsze można sprzedać i nabyć co innego po tym jak przekonamy się na własnej skórze, że nie ma chemii.
Próbowałem siebie gdzieś wpasować w te obozy i chyba mi bliżej do drugiej grupy, ale stwierdziłem, że zamiast jednego droższego, wolę mieć dwa tańsze zegarki na różne okazje.
Więc - ponieważ nie chciałem kolejnego divera - nabyłem certinę ds action powermatic 80 🙈
A teraz zastanawiam się nad drugą sztuką. Myślę, że mógłby to być zegarek na bardziej oficjalne okazje. Podoba mi się tissot visodate, choć idealna byłaby srebrna koperta i złote indeksy i wskazówki.
Co byście polecili w budżecie do 2500 zł?
Założenia:
  • jasna tarcza
  • najchętniej manual, ew. automat
  • mile widziane złote akcenty, ponieważ noszę zegarek na prawej ręce
  • na dość płaski nadgarstek 20cm.

Przepraszam za przydługi wstęp i pozdrawiam Was serdecznie
Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Manual to teraz najłatwiej spotkać w starych zegarkach. Albo czasem w tych droższych niż podany budżet. W ofertach producentów w przedziale 2-3 kPLN królują automaty, chociaż koledzy pewnie niezawodnie jakieś ciekawe propozycje podrzucą.

Junghans robi fajne garniturowce na manualu, ale po pierwsze za małe (34mm) na rękę typu "płaskie 20cm", a po drugie bez złotych akcentów.

obraz.thumb.png.981349e3b302227b177871dabdeba2ec.pngobraz.thumb.png.1ab8b0b6d6b0e0a5ba20c78f55e21c75.png

Ze złotymi akcentami już drożej, bo ponad 3 kPLN:

obraz.thumb.png.bbd128b7c9955cc0e95c6d64e31f405b.png

Jest też rozmiar 38mm. Wciąż dość mały na taki nadgarstek jak Twój, ale przez proporcje tarczy i lunety nosi się jak większy, więc może by obleciał. Tylko, że ten rozmiar plus złote akcenty to jest już dużo drożej bo około 5 kPLN:

obraz.thumb.png.b3f6d9f9ba2db702d1aa22f41e168c10.png

Podrzucam za to poniżej, taką dość nieoczywistą propozycję, czyli chińczyka. Nie homage z Aliexpres ale ich oryginalny produkt. Stąd też cena nie taka "aliexpresowa". Rozmiar 40mm, więc jako garniturowiec na Twój nadgarstek byłby OK. Do kupienia w Niemczech.

obraz.png.55fd37600dd56416ca3996d5cc8b1ed2.png

obraz.png.d398c68f2ae6e24e9107564c23c820fc.png

A jeżeli "chińczyk" z definicji odpada, to już z mechanizmem automatycznym jest zawsze w odwodzie szwajcarski Tissot Le Locle na dobrze już Ci znanym mechaniźmie Powermatic 80:

obraz.thumb.png.86545ce39a3a9c0b9b4eb9f6153ebc3e.png

a jak polubiłeś swoją Certinę i tego złota ma być dość skromnie, dyskretnie i z umiarem, to możesz dołożyć do kompletu drugą Certinę 😉

Złote akcenty zwykle idą w parze z kopertą w kolorze złotym, ale tu jest koperta w kolorze srebrnym (polerowana stal). Moim zdaniem dużo ładniej to wygląda niż złota koperta. I jest trwalsze niż złote PVD.

obraz.thumb.png.dfc515b03ed3af7a3ef676c84a475294.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za obszerną odpowiedź!

Chińczyki nie odpadają, bardzo fajna opcja, o której nie słyszałem  - sprawdzę. Żaden z definicji nie odpada, wszystkie do rozważenia.  Specjalnie nie wspominałem o ds-1 , bo to jest dokładnie to, co mi się podoba - srebrna koperta I złote akcenty- ale to znowu certina i chciałbym coś innego 😁

Jednak ciężko jej odmówić uroku. Na razie waham się pomiędzy ds-1, a visodate. 

Starych zegarków  nie wykluczam,  choć trochę małe na mojej łapie...

Pozdrawiam

M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, jeśli nie wykluczasz zegarków vintage, to jest tego trochę i to niekoniecznie 34 mm, jest wybór w rozmiarze 38mm+

Są piekne modele choćby Atlantic'a, Tissota myślę że poniżej budżetu, z droższych Eterna, Zenith i tu masz pewność że zegarek to prawdziwy Swiss z najczęściej niezawodnym mechanizmem...

Oczywiście to tylko moja "nieobiektywna" sugestia 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za sugestie!

Przeglądam oferty starych zegarów i nie tak łatwo niestety o większe rozmiary. Mam już tissota stylist i nie gości zbyt często na nadgarstku właśnie z  uwagi na małą kopertę. 

Hamiltony bardzo fajne, ale chyba nie kupię zegarka bez możliwości przymiarki. 

Pzdr

M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O cholera! Zapomniałem o MV... wygląda jak coś dla mnie 😁

Poszła PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi