Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Bluesky1

Antyczny Zegar stojący FMS piękna skrzynia - gdzie zrobić przegląd

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

Mam pytanie. Gdzie można zrobić przegląd i wycenić tego typu zegar np w Mazowieckim? Z cech na mechaniźmie widzę że jest to FMS - Friedrich Mauthe Schwenningen.

Wysokość około 190 cm. Kompletny mechanizm z obciążnikami.

Dzięki za każdą odpowiedź.

Screen Shot 2021-10-09 at 11.52.25.png

1184350468_ScreenShot2021-10-09at11_53_10.png.fc3fa2af880cb72ecaf18b5372139656.jpg.e0f88312305461278389b437dfb51e7c.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wycenić... Proponuję pooglądać zakończone sprzedażą aukcje na portalu Allegro np. To są zwykle realne ceny.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedawno uruchomiłem mechanizm takiego zegara, patrz wątek  https://zegarkiclub.pl/forum/topic/193983-dobór-łańcucha-napędowego-i-obciążników-do-zegara/?tab=comments#comment-2916349.

Zegar działa poprawnie, jeśli choć trochę poruszasz się samodzielnie w temacie zegarmistrzostwa dasz radę. W związku z powyższym mam prośbę, czy możesz podać wagę soczewki wahadła, obu ciężarków napędowych oraz długość pojedynczego ogniwa łańcucha ?

Ewentualnie, jeśli można, poprosiłbym o więcej zdjęć celem porównania budowy mechanizmów.

Pozdrawiam, atml.

Edytowane przez atml

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się, że @Bluesky1 raczej się już na forum nie pojawi.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielka szkoda, chciałem sprawdzić jakie popełniłem błędy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
51 minut temu, atml napisał(-a):

Wielka szkoda, chciałem sprawdzić jakie popełniłem błędy.

Może napiszesz, co nie gra i jakie wagi i wahadło zastosowałeś. Na forum są koledzy, co doskonale się znają i wyliczą, co i jak powinno ważyć i jaka długość wahadła, itd. 

Zdjęcia też będą pomocne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć PM

W zasadzie żadnych grubszych błędów nie popełniłem. Obciążniki i wahadło zrobiłem we własnym zakresie. Niestety odpowiedniego gongu nie udało mi się zdobyć, zegar pozostanie na razie bez bicia, choć jest ono sprawne. W związku z tym że nie ma żadnych widoków na zdobycie odpowiedniej obudowy, a koniecznie chcę słyszeć spokojny chód zegara, mechanizm został zapakowany w skrzynkę przeciw-kurzową i powieszony na ścianie. Skrzynka jest raczej mało ciekawa, ale na szczęście prawie jej nie widać. Przy właściwej regulacji długości wahadła, zegar ma bardzo wysoką dokładność. Po obserwacji dokładności przez trzy doby, odchyłka przeliczona na godzinę wynosiła coś poniżej sekundy. Zdaję sobie sprawę, że realnie dokładność zegara będzie gorsza. Jestem zadowolony,

ale….

Wagę ciężarków napędowych wyliczyłem na podstawie zdjęć ciężarków zegarów podobnej klasy, dostępnych w internecie i oszacowaniu ich wymiarów zewnętrznych. Założyłem, że ciężarki te w całości zalane są ołowiem, a nie np. wypełnione śrutem ołowianym. Z wyliczenia wypadło iż powinny ważyć ok. 2 kg. Wziąłem więc poprawkę i zrobiłem ciężarki po 2,5 kg każdy. Podczas uruchomienia, zegar potrafił stabilnie pracować z ciężarkiem już ok. 1,5kg. Natomiast bicie, z ciężarkiem nawet 2,5 kg ma ciężki start, ale działa. Poza tym, temat bicia z powodu braku gongu jest chwilowo zawieszony. Ciekawy jestem jakie ciężarki stosowano fabrycznie. Nie chcę nadmiernie obciążać osi zegara. Stąd maje pytania.

Nie chcę pisać kilometrowych postów więc dalsza część będzie w następnym.

DSC04538.JPG

zegar.pdf

Edytowane przez atml
dodane dodatkowe zdjęcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobny temat to wahadło, wydawało by się nic prostszego, długi patyk z ciężarkiem na końcu, odpowiednia długość, z grubsza dobrany ciężar i działa. Nic bardziej mylnego. Podczas uruchamiania, używałem zaimprowizowanego wahadła z ciężarkiem ok. 250 g na końcu i długością całości zbliżoną do wymaganych 116cm (tak jest opisane na płycie zegara - PL 116. Nie zwracałem uwagi na dokładność chodu. Później zrobiłem prawdziwe ramię, znalazłem soczewkę dociążyłem ją ciężarkiem 250g i zacząłem regulować długość wahadła. Moje zdziwienie było wielkie kiedy okazało się że muszę przesunąć w górę soczewkę (wraz z dociążeniem), by uzyskać punktualny chód zegara. Długość wahadła zamiast wymaganej fabrycznie 116 cm była teraz około100 cm, i zegar chodził punktualnie. Środek ciężkości wahadła, wypadał zgodnie z zaleceniami w pobliżu górnej krawędzi soczewki.

Wniosek- osiągnąłem zredukowaną długość wahadła równą 99,4cm- czyli wahadło sekundowe. Przy całkowitej długości 100cm z soczewką 15 cm jest to fizycznie niemożliwe, a jednak zegar działał mniej więcej punktualnie. Przestałem cokolwiek rozumieć.

Jak wiemy masa soczewki zgodnie z wzorami nie ma bezpośredniego wpływu na jego okres wahania. Poza tym różnica pomiędzy fabrycznie wymaganą długością 116cm a u mnie 100cm była zbyt duża, coś tu musiało się nie zgadzać. Zdjąłem więc ciężarek z soczewki i ponownie zacząłem regulować. Teraz punktualny chód uzyskałam przy całkowitej długości wahadła równej ok.112cm. Soczewka waży tylko 290g. Środek ciężkości wahadła wypadał teraz powyżej soczewki, na ramieniu, czyli nie zgodnie z zaleceniami. Jednak ta długość jest już znacznie bliższa do wymaganej 116cm. Może po prostu fabrycznie pod wahadłem ma wystawać więcej niż u mnie pręta regulacyjnego. No tak, ale co ze źle umiejscowionym środkiem ciężkości wahadła? Te brakujące 4 cm pręta nic nie zmieni. Może macie jakieś sensowne wytłumaczenie?

Ja nie mam, dałem spokój.

Wyliczyłem jeszcze i zmierzyłem kąt odchylenia wahadła od pionu, wynosi on trochę ponad 2 stopnie, co jest odpowiednie dla wychwytów Grahama.

Mogę powiedzieć, że wszystko się udało, ale jednak parę pytań zostało nie wyjaśnionych.

Pozdrawiam.

DSC04545.JPG

Edytowane przez atml
pomyłka słowna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi