Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Majkelo

Przeróbka MTG-B1000B(D/X)

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że świeżo się tutaj zarejestrowałem, jeżeli piszę w złym dziale to nie jest to celowe - proszę o przeniesienie wątku i wybaczcie za ew. pomyłkę.

Przechodząc do sedna - ostatnio mam mocne parcie na zegarek z serii MTG-B1000. I tutaj zaczynają się schody bo wiem, że są B1000BX oraz B1000BD, a ja chciałbym mieć coś pomiędzy. Otóż bardzo podoba mi się zegarek MTG-B1000BX-1AER (ten z elementami niebieskiego) i z karbonowym bezelem. Jednak bardzo drażni mnie w nim cała "niebieskość" poniżej bezela, czyli w okolicy paska. Chciałbym te elementy mieć po prostu czarne (patrz, załącznik).

Z drugiej strony wiem, że jest model MTG-B1000BD, który wygląda OK, poza tym że zamiast paska, ma bransoletę i bezel nie jest karbonowy na czym mi zależy.

Pytanie czy orientujecie się może czy jest szansa wymienić te elementy niebieskiego koloru w okolicy paska w MTG-B1000BX na czarne (może pasek z jakiegoś innego modelu by podszedł?) + ew. te dwie śrubki niebieskie, również z jakiegoś innego modelu?

Jeżeli jest to wykonalne, moglibyście powiedzieć które części z jakiego zegarka powinienem kupić?

Być może jest ktoś tutaj, kto zajmuje się takimi modyfikacjami i odpłatnie pomógłby mi ogarnąć temat? Chętnie za to zapłacę :)

Pozdrawiam,

Michał.

demo.png

Edytowane przez Majkelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Same śrubki i pasek z niebieskimi końcówkami bez problemu wymienisz na czarne z innego modelu MTG-B1000.

Natomiast środkowy element na górze i na dole, to część konstrukcyjna koperty i niestety nic z tym nie zrobisz.

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tommly dzięki za odpowiedź. Domyślam się, że te dwie części stałe bezela (niebieskie) są nie do ruszenia, natomiast resztę, która jest ruchoma chętnie bym wymienił.

Zrobiłem research i z tego co udało mi się wywnioskować, powinienem celować w części z zegarka MTG-B1000B-1AER.

Na allegro udało mi się znaleźć taki pasek: https://allegro.pl/oferta/oryginalny-pasek-casio-mtg-b1000-mtg-b1000-1a-11220689996

Czy dobrze myślę, że to właśnie tego paska potrzebuję? Czy czerwone elementy na końcach tego paska są po montażu niewidoczne (wnioskuję, że tak)?

No i pytanie - jak zdobyć te czarne "tuleje" (bo same śrubki w MTG-B1000BX są jednak czarne, niebieskie są te tulejki, do których wkręca się te śrubki). Czy jesteś w stanie pokierować do jakiegoś sklepu albo chociaż stwierdzić pod jaką nazwą szukać wskazanych czterech tulei ?

Pozdrawiam.

MTG-B1000B-1AER_4m.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śruby, tulejka i podkładki pod nie, są wymienne. element montażowy również, ale raczej ciężki do dostania.

Tutaj masz poszczególne części, które możesz zakupić w Świecie Zegarków i na alle też:

https://www.swiatzegarkow24.pl/szukaj?controller=search&s=mtg-b1000

Adam Łępa (właściciel tego sklepu) jest na FB i tam też możesz go zapytać o dostępność poszczególnych części.

A tutaj schemat budowy i sposób montażu paska:

G-Shock MT-G MTG-B1000-1AER Metal Twisted G Zegarek • EAN: 4549526195853 •  Masters In Time

Edytowane przez tommly

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tommly dzięki!

Po zdjęciu, które przesłałeś, widzę, że tak naprawdę to nie pasek jest mi potrzebny, a jakiś inny element, którego niestety nie widzę w sklepie, do którego pokierowałeś.

To on w MTG-B1000BX jest niebieski (a chciałbym aby był czarny) + potrzebowałbym cztery elementy stąd: https://www.swiatzegarkow24.pl/produkty/14141-oryginalny-element-ozdobny-wkreta-casio-mtg-b1000.html i wnioskuję, że to wyczerpuje temat i wszelkie możliwości.

Pytanie jednak jak i czy w ogóle da się zdobyć element zaznaczony na czerwono, na poniższym screenie? :)

g-shock-metal-twisted-g-mtg-b1000-1aer-9110661.jpg

Edytowane przez Majkelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Majkelo napisał(-a):

@tommly dzięki!

Po zdjęciu, które przesłałeś, widzę, że tak naprawdę to nie pasek jest mi potrzebny, a jakiś inny element, którego niestety nie widzę w sklepie, do którego pokierowałeś.

To on w MTG-B1000BX jest niebieski (a chciałbym aby był czarny) + potrzebowałbym cztery elementy stąd: https://www.swiatzegarkow24.pl/produkty/14141-oryginalny-element-ozdobny-wkreta-casio-mtg-b1000.html i wnioskuję, że to wyczerpuje temat i wszelkie możliwości.

Pytanie jednak jak i czy w ogóle da się zdobyć element zaznaczony na czerwono, na poniższym screenie? :)

g-shock-metal-twisted-g-mtg-b1000-1aer-9110661.jpg

Napisz do Adama na fejsie lub na allegro, na pewno Ci odpowie, choć ostatnio jest wielka kiszka z częściami przez pandemię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tommly teraz zauważyłem, że zedytowałeś odpowiedź. Napisałem do wskazanej osoby, czekam na odpowiedź. Dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi