Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
graver

Proszę o pomoc balans kieszonki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, pewien zegarmistrz może podam kto ale, dałem owemu by dorobił czop do kieszonkowego czekałem 2 tyg, ale nic odebrałem zabieram się do zakładania włosa na oś a tu szok frustracja złość piekielna, owy zegarmistrz starszy człowiek znajomy, nadłamał na pół  pierścień przerzutnika  ale jeszcze nie rozpadł się, zaniosłem wyparł się, że nie musi zdejmować do toczenia i obróbki pierścienia przy dorabianiu czopa, odnośnie pierścienia podjął się wymiany, po odbiorze w domu na pierwszy rzut oka widzę że kamień jest krótszy ale myślę sobie aby działał dałem do fachowca, założyłem skręciłem iii  tu pytanie pomoc balans chodzi równo ale wykonuje krótkie szybkie  ruchy powiedzmy w każdą stronę 3-4 milimetry, co może być przyczyną czy może być namagnesowany? Nie mogę na tą chwilę rozmagnesować, dlatego proszę jw.

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czop jest dobry, znaczy się dopolerowany ? ( może hamuje w łożysku..)

Czy balans ma minimalny luz wzdłużny = opiera się swobodnie, o kamienie nakrywkowe?

, a może odwrotnie - zbyt duży luz i czop nie opiera się o kamyk ( któyś)

Jeszcze przychodz mi do głowy  plato... nie dobrane odpowiednio i bezpiecznik kotwicy zbyt szybko hamuje dalszą oscylację...

Tak mi kiedyś podpowiedziano..

Moze też być że palec nie jet tak wyprofilowany/grubszy i kotwica nie daje takiego impulsu..

ALE to MOJE  i tylko moje dywagacje..

poczekaj na fachowców...

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luz jest niewielki  między nakrywkami, ale zauważyłem że po "mocniejszym" puszczeniu w ruch koła balansowego wyhacza się z widełek. Dorabiał mi czopy wcześniej i innym dorabia Wawa 

Zadzwoniłem do niego mówi że może być namagnesowany włos i będzie sztywny, lub właśnie bezpiecznik może być powodem

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popatrz przez lupę na ruch włosa, na ruch plato/palca/kotwicy... Może znajdziesz...

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 lupą zauważyłem że włos jest przyklejony do koła balansowego może być namagnesowane, patrzyłem na bezpiecznik i jest maleńki luz między bezpiecznikiem a pierścieniem 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymontuj  balans i dobrzeumyj.. może się kleić z powodu oliwy...

Jak już zdemonujesz z półmostka to popatrz jak ssię układa włos... czy ładnie centrzycznie , czy nie....

Może zrób fotkę???

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, do wbijania włosa mam taką okrągłą płytkę z otworami różnej wielkości i jak położyłem na nią balans a na niego nabiłem włos to się przykleił, sądziłem że jak zamocuję klocek do mostka to odejdzie, zapomniałem o tym i teraz to zauważyłem ale to tylko część problemu, nie powinien się wyhaczać kołek, jutro pójdę do niego i zobaczę- dam znać 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, graver napisał(-a):

ale zauważyłem że po "mocniejszym" puszczeniu w ruch koła balansowego wyhacza się z widełek.

tak?

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, więc zaniosłem do znajomego zegarmistrza pierwsza przyczyna krótkiego chodu balansu zlikwidowana bardzo namagnesowany był włos, druga przyczyna to powiedział zegarmistrz, bym poeksperymentował przyginając góra dół bezpiecznik,to bezpiecznik może być przyczyną wychaczania się kamienia z widełek,  przypomniało mi się że jak zajrzałem po odbiorze wymianie przerzutnika  z złamanego na cały zauważyłem że w starym przerzutniku kamień był dłuższy a w tym co mi założył jest krótszy mówię sobie wiedział co robi i tu problem się skasował jak  za drugim razem podgiołem do góry bezpiecznik, zegarek złożyłem zegarek chodzi dobrze. Co do odpowiedzi Enkila to widzisz nie jeden chciałby mieć pod ręką fachowca który czy osobiście czy przez telefon podpowowie co może być przyczyną, w ten sposób uczymy się czy nie mam racji ?  Pozdrawiam i dziękuję także za szybką pomoc mkl1 zostawcie ten tekst dla potomnych amatorów hobbystów pewnie się przyda.

Edytowane przez graver
korekta tekstu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi