Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
zadra

różne odchyłki dobowe w naręcznym

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym prosić o podpowiedź w takim temacie.

Starawy zegarek na felsie 465 leżąc szkłem do góry ma odchyłkę ok +10s/dobę.

Podobnie leżąc szkiełkiem do dołu. 

Natomiast werk ustawiony pionowo koronką w dół, koronką w górę oraz na boki wykazuje już tendencje do opóźniania. Robi wówczas -60.... -90 s/dobę. 

Mechanizm jeszcze nie czyszczony i bez dodatkowego smarowania. 

Czy dobrze myślę, że problemem jest najprawdopodobniej nieodpowiednie (brak) smarowanie czopów balansu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie zmienne odchyłki w zależności od ułożenia mechanizmu względem wektora grawitacji to dość powszechna przypadłość zegarków mechanicznych. Sądzę, że smarowanie tylko by zmieniło odchyłki, ale ich nie wyeliminowało. 

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem.

Mechanizm rozbiorę i wyczyszczę, miałem nadzieję, że zostanę ukierunkowany na jakiś konkretny szczegół który należy sprawdzić.

Wg mnie odchyłki są bardzo duże - zrozumiałbym różnicę do 30sek na dobę, ale 1,5 minuty na minusie lub prawie dwie minuty w skrajnych położeniach to wydaje mi się już stanowczo za dużo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Z tego co pamiętam graniczna odchyłka obecnie produkowanego Myota8215 wynosi sumarycznie 40s/24h dla wszystkich położeń i pokrywa się z maksymalną odchyłką dodatnią +40s/-20s. Dlatego nie oczekuj zbyt wiele od starego mechanizmu.

Skoro nie był czyszczony to w pierwszej kolejności to zrób i nie martw się na zapas. Odchyłka 90s/h nie jest w takim przypadku czymś poważnym. Jeżeli tak się dzieje w położeniu bocznym to najprawdopodobniej masz pewien wzrost oporów ruchu na całej przekładni chodu a nie tylko balansie. Boczne powierzchnie czopów mają większą powierzchnię styku z łożyskami jak czołowe.

Nie będzie to raczej konieczne ale Zweryfikuj luz poosiowy balansu gdyż za duży powoduje tego typu niespodzianki.

Do odchyłek dobowych w różnych położeniach wypada podchodzić holistycznie ;) . Wyregulować mechanizm pod swoją sumaryczną aktywność i sposób w jaki odkładamy zegarek na noc. To co można zmierzyć w różnych położeniach na przyrządzie jest jedynie pewnym przybliżeniem tego czego nam trzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Ritter

dziękuję.

Wpadł taki staruszek i się zacząłem (może niepotrzebnie) trochę interesować..

55 minut temu, Ritter napisał(-a):

zmierzyć w różnych położeniach na przyrządzie

Panie kochany ... na jakim przyrządzie.. 

Ręcznie z jakimś "łod czekiem" od tygodnia sprawdzam..  

No - trochę potrwa jak się zbiorę i to zrobię.

Będzie żył dziarski staruszek..

Dziękuję za podpowiedź.

skorzystam oczywiście. 👍

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Ritter

Przy wstępnej weryfikacji stanu mechanizmu warto sprawdzić odchyłki w położeniach mechanizmu do góry i do dołu cyferblatem. Zwykle duże odchylenia między oboma położeniami nie wróżą niczego dobrego.

W pozycjach bocznych mechanizmu gdyby jeden z czopów był zgięty to nawet w poprawnie naoliwionym łożysku czyli pracy na filmie olejowym i tak odchyłki byłyby liczone nie w sekundach ale w sporych minutach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.11.2021 o 23:01, Ritter napisał(-a):

Przy wstępnej weryfikacji stanu mechanizmu warto sprawdzić odchyłki w położeniach mechanizmu do góry i do dołu cyferblatem. Zwykle duże odchylenia między oboma położeniami nie wróżą niczego dobrego.

W pozycjach bocznych mechanizmu gdyby jeden z czopów był zgięty to nawet w poprawnie naoliwionym łożysku czyli pracy na filmie olejowym i tak odchyłki byłyby liczone nie w sekundach ale w sporych minutach.

To świetna wiadomość.

Oznaczałoby, że mimo dość dużych odchyłek mój mechanizm powinien być w dość dobrym stanie, choć pewnie zastany troszeczkę ze starości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tak z ciekawości się zapytam, jakie wyniki badań?

Jakie wnioski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Pi0tr napisał(-a):

A ja tak z ciekawości się zapytam, jakie wyniki badań?

Jakie wnioski?

😊😊

brak czasu- brak wniosków.

Zarzuciłem "głębokie badania" do okresu daleko poświątecznego. 

jak coś porobię, to napiszę (jeśli będę pamiętał o tym temacie).. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi