Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
andrzejek75

Zegarek do garnituru/koszuli do 800 zł

Recommended Posts

Witam,

chciałbym poradzić się Was w kwestii zakupu zegarka do garnituru/koszuli. Pytanie grzecznościowe, gdyż dotyczy brata :). Coś tam o zegarkach wiem, ale wolę się jeszcze zapytać. Wybrał kilka modeli według mnie z dużym rozstrzałem cenowym :). Generalnie poradziłem coś z jasną tarczą bo pewnie będzie to również jego zegarek do ślubu. Ja pewnie dorzuciłbym jakąś Bulovę - mam i lubię, ale raczej ma być swiss.

1. Tissot - ok. 800 zł

https://www.zegarek.net/zegarki/tissot/zegarek_tissot_t085.410.16.013.00.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

2. Roamer - ok. 500 zł

https://www.swiss.com.pl/pl/zegarek-meski/709856-41-12-07

3. Atlantic - ok. 600 zł

https://www.timetrend.pl/atlantic-sealine-62341-43-13.html

4. Rotary - ok. 400 zł

https://www.hollinsandhollinshead.com/watches-c136/mens-watches-c139/rotary-ultra-slim-mens-watch-gs08000-02-p1695/s1695?utm_medium=ppc&utm_term=rotary-ultra-slim-mens-watch-gs08000-02-3145896048&utm_campaign=froogle&cid=GBP

Podałem ceny jakie będzie musiał zapłacić, więc tymi z linków nie sugerujcie się. Rotary chyba najcieńszy, ale na forum wydaje się najmniej popularny. Tissot to już taki max budżet.

Jeżeli to ankieta, to spośród tych czterech propozycji, dla mnie wygrywa Roamer.

Nie przepadam za bi-clorem stalowo-złotym, dlatego ostatnie dwie propozycje dla mnie odpadają z tym, że Rotary z nakładanymi indeksami i tak prezentuje się dużo lepiej niż Atlantic. Żeby bi-color dobrze wyglądał, trzeba się naprawdę postarać i rzadko taka kombinacja wygląda ładnie w tanich modelach. Luksusowe zegarki w tych kolorach, ze szlachetnych kruszców to jedno, a złote PVD, to troszkę coś innego. Bardzo łatwo przejść od elegancji do "bazarowej" elegancji. W tym wypadku, moim zdaniem w zegarku Rotary udało się to dużo lepiej niż w Atlanticu.

Jeżeli chodzi o Roamera i Tissota, to Roamer wygrywa tarczą z giloszem i delikatniejszymi indeksami. Do tego dwa milimetry mniejsza grubość to też zaleta pod mankietem. Roamer robi sporo modeli w rozmiarze 38mm i jeżeli ma być elegancko, to wśród tych modeli bym szukał. Chyba, że przyszły nosiciel ma spory nadgarstek i 40mm elegancji będzie mu dobrze leżeć.

Tissot to bardzo dobry kierunek na niedrogiego eleganta, bo to marka niezwykle szeroko rozpoznawalna, ale może nie w tym najtańszym wydaniu. Jak z Tissota, to coś odrobinę droższego. Z nakładanymi indeksami, giloszem itp.... Nie najtańszy model w ofercie.

Roamer to też szwajcarska marka z długą tradycją. Po rewolucji kwarcowej wyspecjalizowali się w takich właśnie stosunkowo niedrogich, kwarcowych elegantach. Mają ogromny wybór modeli tego typu i bardzo dobrą relację jakości do ceny. Solidne i porządne kwarce pod mankiet.

Auć. Tak to jest kiedy nie zna się języków. Strona web pytała mnie o lokalizację i o potwierdzenie wysokości stawki VAT. Myślałem, że już to doliczają w ofercie.

Korekta.. bo to „sans freir” chyba nie VAT dotyczy. To jak wracamy do poziomu 234 EUR to znów zaczyna być atrakcyjne

Zapytałem. Niestety za dużo. Tak, więc pozostanie wybór z tych podanych lub coś jeszcze w takim przedziale🙂

Przyznam szczerze, że sam kupiłbym ten zegarek gdyby były fundusze 🙂

Z pośród powyższych ja bym poszedł w Tissota z czarną tarczą. Jest też na sporej przecenie w Jubitom od ręki.

Natomiast, jeśli to nie musi być Szwajcar, to dostaniesz fajne Seiko automatic w tej cenie, lub coś z naprawdę fajną miyotą.

4F9F797F-8E8C-4653-B26E-0D46289FA730.jpeg