Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość cypekkk

Vostok-Europe Rocket N-1

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cypekkk

Witam.

Zostałem posiadaczem Vostok-Europe Rocket N-1 z mechanizmam 2426.

Nie posiadam do niego instrukcji obsługi a nie mam doświadczenia w tego typu zegarkach.

Z uwagi na to mam pytania odnośnie ustawiania czasu tj:

-odkręcanie koronki

-ustawianie czasu

-daty

-i przede wszystki czasu 24 h (co z tym pierścieniem?)

Jeśli mogę prosić o dokładne opisy tych procesów.

Z góry dzięki za info i przepraszam za takie w sumie banalne dla Was pytania!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pojutrze wszystko napiszę o nim .

wklej zdjęcia , najlepiej nadgarstkowe

pozdro i gratuluję

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć panowie.

Szanowny kolego Komornik12 ... fajnie opisałeś co robić z VE (świetna instrukcja obsługi, ja bym tak czytelnie chyba nie napisał)

dodam tylko, że w tym modelu można ustawić drugą strefę czasową korzystając z obrotowej lunety z podziałką 24-h ( np.: czas londyński czyli jedna godzina wcześniej : ustawiamy zewnętrzny pierścień tak aby godzina 23 na nim pokrywała się z 24-tą na skali wewnętrznej i wtedy wskazówki , te grubsze, pokazują na skali wewnętrznej nasz czas , a cieńsza wskazówka, robiąca tylko jeden 24-ro godzinny cykl na dobę pokazuje na tej zewnętrznej skali czas londyński ) jednocześnie ta trzecia wskazówka pełni rolę wskazania 24-ro godzinnego( odpowiada na pytanie : czy jest teraz godzina trzynasta, czy pierwsza w nocy) dla czasu podstawowego bo zegarek ma jeszcze jedną skalę 24-ro godzinną ( pod szkłem podziałka na skośnym pierścieniu, cyfry nieparzyste + indeksy).

zewnętrzną lunetę można jeszcze wykorzystać do mierzenia czasu upływającego, wystarczy ustawić godz 24 na pierścieniu w położeniu pokazywanym przez cienką wskazówkę 24-ro godzinną i od tego momentu ta wskazówka będzie pokazywała ile czasu minęło od cwili ustawienia.

to wszystko co mi do głowy przyszło

siemka

ps: tak mi przykro ,że nie wiesz co o tym myślec, ja też tego nie rozumiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a po prostu zbierałem się do pisania kiedy nagle coś mnie oderwało od kompa, a jak już zacząłem to nie chciałem zostawić postu cypekkk-a

bez śladu odpowiedzi, tym bardziej, że on napisał tydzień wcześniej i nikt mu nie odpisał

i ot cała pokręcona fizolofia 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana daty poprzez kręcenie zegarka do przodu (za 12.00) i do tyłu (przed 8.00) tak jak to opisał Komornik jest skuteczne ale sugerowałbym aby robić to tylko wtedy gdy mechanizm nie pracuje tzn. zatrzymał się.

Jeśli przez jakiś czas nie nosisz zegarka i się zatrzyma to najpierw ustaw datę a dopiero go nakręcaj - nie odwrotnie. Taka operacja na "chodzącym" zegarku także nie służy mechanizmowi! Postaraj się też nie kręcić koronką (przestawiać datownika) w okolicy zmiany daty tj. między 22.00 a 02.00 (tak w przybliżeniu) ponieważ można nieodwracalnie uszkodzić mechanizm zmiany daty. Najlepiej też nakręcić zegarek wieczorem aby miał dość "siły" na przestawienie daty o północy.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechanizmy VE mają na tyle efektywny naciąg automatyczny,że sikor noszony na ręku przez dzień będzie chodził bez problemu jeszcze do kolejnego wieczora (ponad 24 godziny) wiem to z obserwacji i prób na kilkunastu egzemplarzach.

większość wytrzymuje nawet ponad 36 godzin leżenia

oczywiście zakładam sytuację, że z zegarkiem na ręku człowiek się porusza a nie leży i odpoczywa cały dzień ( wtedy należy się przymocować do rotomatu, i zegarek będzie chodził)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
większość wytrzymuje nawet ponad 36 godzin leżenia

oczywiście zakładam sytuację, że z zegarkiem na ręku człowiek się porusza a nie leży i odpoczywa cały dzień ( wtedy należy się przymocować do rotomatu, i zegarek będzie chodził)

Ale czasami zdarza się odłożyć zegarek na dłużej i wtedy po zatrzymaniu warto zastosować opisaną przeze mnie procedurę zmiany daty oraz zadbać by był odpowiednio "nakręcony" wieczorem. Zatrzymanie mechanizmu w trakcie zmiany daty i odpalanie zegarka w tym położeniu nie wpływa pozytywnie na żywotność jego mechanizmu. Oczywiście założyłem, że kolega nie posiada rotomatu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cześć

Kadarius- jestem ciężko myślący i niekumaty, ale nie mam pojącia o czym piszesz. Poratujesz wyjaśnieniami?

a po prostu zbierałem się do pisania kiedy nagle coś mnie oderwało od kompa, a jak już zacząłem to nie chciałem zostawić postu cypekkk-a

bez śladu odpowiedzi, tym bardziej, że on napisał tydzień wcześniej i nikt mu nie odpisał

i ot cała pokręcona fizolofia

Pozdro

Komornik przyjacielu, ale czy to na pewno cytat z mojego posta???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że nie czuję się urażony.

wyjaśnienia w skrócie:

1. nie bawić się w kręcenie wskazówkami o okolicach północy gdy zegarek zmienia datę.

2. nie kręcić w przód i w tył gdy zegarek jest na chodzie

3. zadbać by zegarek był na tyle nakręcony by miał siłę sam zmienić datę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.