Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
awas

martwy samurai

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Jestem tu nowy, więc może nie trafiłem w do właściwej kategorii, ale:
rok temu kupiłem używanego seiko samuraja (save the ocean, rekin) na gwarancji, z folią na bransolecie i deklu. Wydaje mi się, że ten samuraj był kombinowany i ktoś wcześniej zamienił w nim mechanizm, bo

1) zegarek miał kilka miesięcy, a za cholerę nie dawało się ustawić mu równego chodu

2) na szkiełku od środka był drobny pyłek (co raczej nie powinno mieć miejsca w nowym seiko)

3) przy ustawieniu na 12:00 wskazówka godzinowa nie tworzy z minutową idealnej "rakiety" (godzinowa lekko się spieszy - też tak macie?)

W każdym razie zegarek od początku chodził nierówno, a z biegiem czasu różnice tylko się pogłębiały - potrafił spieszyć się kilka minut na dobę, by następnego dnia zacząć się spóźniać.

Poza tym samurajem mam SKX'a i w nim ustawiłem -3s/dobę i chodzi idealnie, a przecież mechanizm samuraja powinien być przynajmniej tak samo dokładny jak SKX'a.

Ostatnio dobrze nakręciłem koronką samuraja i zostawiłem, żeby sprawdzić jak będzie chodził. Po jakimś czasie zajrzałem i ... zegarek stanął. Jakby pękła sprężyna - działa nastawianie, działa zmiana daty, ale sam zegarek stoi.

I teraz pytanie zasadnicze:

czy lepiej oddać go do zegarmistrza (czy macie namiary na jakiegoś szpeca, który naprawi i odeśle? Nie chcę oddawać do lokalnego zegarmistrza, bo to bardziej kowal niż zegarmistrz i tylko bateryjki i paski wymieniać potrafi)

czy próbować wymieniać samemu (myślę, że poradziłbym sobie z wymianą mechanizmu, bo trochę przerabiałem już swojego SKX'a i wymiana szkiełka czy wskazówek nie są mi straszne), ale potrzebowałbym namiarów na stronę z mechanizmami 4R35 lub zamiennikami (byle oryginalnymi)

czy może od razu wstawić jakiś dokładniejszy mechanizm (ale jaki, żeby było plug&play)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, awas napisał(-a):

Hej.

Jestem tu nowy, więc może nie trafiłem w do właściwej kategorii, ale:
rok temu kupiłem używanego seiko samuraja (save the ocean, rekin) na gwarancji, z folią na bransolecie i deklu. Wydaje mi się, że ten samuraj był kombinowany i ktoś wcześniej zamienił w nim mechanizm, bo

1) zegarek miał kilka miesięcy, a za cholerę nie dawało się ustawić mu równego chodu

2) na szkiełku od środka był drobny pyłek (co raczej nie powinno mieć miejsca w nowym seiko)

3) przy ustawieniu na 12:00 wskazówka godzinowa nie tworzy z minutową idealnej "rakiety" (godzinowa lekko się spieszy - też tak macie?)

W każdym razie zegarek od początku chodził nierówno, a z biegiem czasu różnice tylko się pogłębiały - potrafił spieszyć się kilka minut na dobę, by następnego dnia zacząć się spóźniać.

Poza tym samurajem mam SKX'a i w nim ustawiłem -3s/dobę i chodzi idealnie, a przecież mechanizm samuraja powinien być przynajmniej tak samo dokładny jak SKX'a.

Ostatnio dobrze nakręciłem koronką samuraja i zostawiłem, żeby sprawdzić jak będzie chodził. Po jakimś czasie zajrzałem i ... zegarek stanął. Jakby pękła sprężyna - działa nastawianie, działa zmiana daty, ale sam zegarek stoi.

I teraz pytanie zasadnicze:

czy lepiej oddać go do zegarmistrza (czy macie namiary na jakiegoś szpeca, który naprawi i odeśle? Nie chcę oddawać do lokalnego zegarmistrza, bo to bardziej kowal niż zegarmistrz i tylko bateryjki i paski wymieniać potrafi)

czy próbować wymieniać samemu (myślę, że poradziłbym sobie z wymianą mechanizmu, bo trochę przerabiałem już swojego SKX'a i wymiana szkiełka czy wskazówek nie są mi straszne), ale potrzebowałbym namiarów na stronę z mechanizmami 4R35 lub zamiennikami (byle oryginalnymi)

czy może od razu wstawić jakiś dokładniejszy mechanizm (ale jaki, żeby było plug&play)?

Jak zegarek nadal jest na gwarancji, to nie ma problemu. Jeżeli jest po gwarancji, to kolega napisze skąd jest, to może ktoś poleci dobrego zegarmistrza w pobliżu. Z opisu, to można podejrzewać, że to fejk, wstaw może zdjęcia zegarka i mechanizmu w odpowiednim dziale z pytaniem o autentyczność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Macmac napisał(-a):

Jak zegarek nadal jest na gwarancji

Kolega @awas twierdzi, że kupił rok temu, wiec teoretycznie powinna być gwarancja i ew. rękojmia. 
Ale jak zegarek jest z greymarketu, to pozostaje tylko robota na koszt własny. 
IMHO najlepiej zastosować się do radu kolegi @Macmac :huh:

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak napisał kolega @Macmac, piszesz że zegarek był nowy na gwarancji, rozumiem że kupiłeś od osoby prywatnej i w zestawie była gwarancja? Sprawdź czy masz pieczątkę od AD, a jeśli tak to sprawdź do kiedy.... Jeśli gwarancja jest aktualna, to nie ma problemu, a jeśli nie to trzeba go oddać do naprawy, oczywiście jeśli jest to oryginał, zdjęcia zapewne rozwieją wszelkie wątpliwości. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To raczej nie jest fejk, bo mało ich robili i na wishu nie widziałem takich zegarków, luma równie mocna jak w SKX'ie. Jestem z Kołobrzegu, ale wysłać mogę wszędzie (o ile macie dobrego zegarmistrza do polecenia).

Pogrzebałem trochę i znalazłem gwarancję i paragon z kwietnia 2020. Problem w tym, że wymieniłem sobie samodzielnie szkiełko na szafirowe, więc nie wiem, czy gwarancja będzie obowiązywać.

Edytowane przez awas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, awas napisał(-a):

nie wiem, czy gwarancja będzie obowiązywać

Jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz 💋

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość bazant
11 godzin temu, awas napisał(-a):

Zdarzają się tego typu rzeczy, trzy razy miałem w Seiko paprochy na tarczy lub na szkle od środka. Co do wskazówek to nawet w wersjach JDM wskazówki są krzywo osadzone, ja sprawdzam w położeniu 6:00.

Stare zdjęcie z paprochem na 6 godzinie.

paproch.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamykając temat:

-wysłałem go na naprawę gwarancyjną (gwarancję i paragon znalazłem),

-nie przyczepili się do tego, że zegarek ma szkiełko wymienione na wypukły szafir,

-po 3 tygodniach w naprawie nareszcie chodzi z dokładnością ok 5s/dobę (a nie 3min/dobę jak wcześniej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi