Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
MK33

Diver. Chiny czy Japonia?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

Chcę powiększyć swoją kolekcję. Mam kilka modeli na oku ale przedstawię dwa. Pierwszy to Orient FEM 75004b9. Miałem na ręce i na żywo robi jeszcze lepsze wrażenie niż na zdjęciu. 

Drugie to Chiński Steeldive SD1971.  Ten chińczyk bardzo mi się podoba. To homar Seiko. 

Jak oceniacie te oba zegarki? Co w waszej opinii jest bardziej wartościowe? i jak z jakością? 

https://a.aliexpress.com/_v18YiK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki masz nadgarstek? Tak ze 21cm obwodu? Bo ten Orient to ma chyba ze 47mm średnicy. Fajny zegarek, ale będzie dobrze wyglądał tylko na bardzo dużym nadgarstku.

Jeżeli chodzi o Orienta, to dostaniesz oryginalny projekt ale z mineralnym szkiełkiem i aluminiową wkładką bezela. Będą się rysować.

Chińczyk oferuje znacząco lepszą specyfikację, bo szafirowe szkło i ceramiczną wkładkę bezela. Bransoleta też będzie lepsza niż w Oriencie. Tylko design niestety jest wtórny.

Mechanizmy w środku są porównywalnej jakości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chińczyk to po prostu wzór zerżnięty z Seiko Sumo i z tego powodu moim zdaniem nie reprezentuje żadnej wartości, niezależnie od specyfikacji technicznej. Szukałbym w markach japońskich: Seiko (np. Turtle), Citizen, Orient.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Noodles
W dniu 29.01.2022 o 14:32, MK33 napisał(-a):

Cześć, 

Chcę powiększyć swoją kolekcję. Mam kilka modeli na oku ale przedstawię dwa. Pierwszy to Orient FEM 75004b9. Miałem na ręce i na żywo robi jeszcze lepsze wrażenie niż na zdjęciu. 

Drugie to Chiński Steeldive SD1971.  Ten chińczyk bardzo mi się podoba. To homar Seiko. 

Jak oceniacie te oba zegarki? Co w waszej opinii jest bardziej wartościowe? i jak z jakością? 

https://a.aliexpress.com/_v18YiK

Dozbieraj do pełnego tysiaka i kupuj Orienta Kamasu. Tu masz za mniej niż tysiak nawet:

https://www.timestore.pl/Orient-17342?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

Jak chcesz mieć wgl wypas to dołóż kolejne 450 zeta do bransolety ze Strapcode i masz oryginalnego, japońskiego divera z szafirem i bransą z pełnych ogniw. Chińskie, zerżnięte g.wno olej.

Kamasu sam posiadam

20210828_111524.jpg

20210929_122624.jpg

Edytowane przez Noodles

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Noodles napisał(-a):

Dozbieraj do pełnego tysiaka i kupuj Orienta Kamasu. Tu masz za mniej niż tysiak nawet:

https://www.timestore.pl/Orient-17342?utm_source=ceneo&utm_medium=referral

Jak chcesz mieć wgl wypas to dołóż kolejne 450 zeta do bransolety ze Strapcode i masz oryginalnego, japońskiego divera z szafirem i bransą z pełnych ogniw. Chińskie, zerżnięte g.wno olej.

Kamasu sam posiadam

zdaję sobie sprawę, że ten Kamasu jest z wyższej półki niż ten Mako III, ale  nie podoba mi się tak jak tamten. Nie chodzi też o te parę stówek. Mierzyłem Kamasu tylko mieli akurat taki w kolorze jakimś takim zielono/niebieskim który zupełnie mi nie pasował. Poszukam tego czarnego jeszcze.
Chinol.. no masz rację zerżnięty. Można go nazwać podróbą, można też delikatniej homarem. Jednym to przeszkadza innym zupełnie nie. Nie miałem nigdy takiego, więc nie potrafię obiektywnie ocenić. Ale czy nazwanie tego g*wnem to nie przesada? Od 2 lat moim ulubionym zegarkiem jest Seiko Samurai SRPC83K1. Uzależniłem się od niego. Jedynie zamieniam go na smartwatcha gdy idę biegać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Noodles
42 minuty temu, MK33 napisał(-a):

zdaję sobie sprawę, że ten Kamasu jest z wyższej półki niż ten Mako III, ale  nie podoba mi się tak jak tamten. Nie chodzi też o te parę stówek. Mierzyłem Kamasu tylko mieli akurat taki w kolorze jakimś takim zielono/niebieskim który zupełnie mi nie pasował. Poszukam tego czarnego jeszcze.
Chinol.. no masz rację zerżnięty. Można go nazwać podróbą, można też delikatniej homarem. Jednym to przeszkadza innym zupełnie nie. Nie miałem nigdy takiego, więc nie potrafię obiektywnie ocenić. Ale czy nazwanie tego g*wnem to nie przesada? Od 2 lat moim ulubionym zegarkiem jest Seiko Samurai SRPC83K1. Uzależniłem się od niego. Jedynie zamieniam go na smartwatcha gdy idę biegać. 

Mako III = Kamasu. Bałagan w nazewnictwie. Zrobisz oczywiście jak chcesz, noś co się podoba :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomieszałem z nazwami. Mako XL 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi