Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Krzysztocz

Jaki to zegar?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, mam prośbę - kolega ma taki zegar i nic o nim nie wie, czy ktoś mógłby pomóc w identyfikacji? Mechanizm i gong był prawdopodobnie zmieniany, są inne otwory w miejscu mocowania, ale chociaż ogólnie ci to mogło być, w sieci nic nie możemy znaleźć…

6AD1C325-EEE1-4548-B03A-A43CA1E962CF.jpeg

7BAA21F1-7AC4-477A-8F5B-240C2418E614.jpeg

2D37B501-2ED1-4698-9E49-085C0D083D3D.jpeg

C1B015B0-FA5B-4CD8-868D-992870D67377.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaryzykuję, że to mechanizm Mauthe w skrzyni Solch & Jackel 
:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki, już jest jakiś ślad, jaki to może być rok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gong sygnowany S J, czyli tak jak kolega Yahagi napisał Solch & Jackel. Werk moze też być tego producenta (lata 20-30 XX wieku), ale może też być z innej wytwórni (może ktoś robił przekładki - składak). Kluczyk XIX wieczny (Schlenker & Kienzle), więc nie od tego werku. Skrzynia wg mnie wykonana przez stolarza amatora, nie fabryczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może i werk jest S&J ??? Chyba pierwszy raz taki widzę... trochę podobny do EXACTów (?).  
Pewności nie mam... wg mojej obecnej wiedzy - S&J aż do czasów II wojny pakował w skrzynie EXACTy. Ale może jestem w błędzie ? I tuż przed nią S&J wypuścił coś takiego ? 
Bo ten werk ma transporterek który spotkałem przy Mauthe.
Może to tylko transporterek jest FMS ? Może ktoś inny bardziej skojarzy.... 

Natomiast co do skrzyni - myślę, że może być 'autentyczna'. Nie zachowały się niestety katalogi. Ale podejrzewam, że to sama końcówka lat 30tych. Taki przykład u siebie znalazłem:
Zwracam uwagę na tarczę i wskazówki... wydają się być takie same, a to to by oznaczało, że 'bardzo pasują' do mechanizmu. No i tarcza pasuje w otwór w drzwiczkach.

Krzysztocz
... poproś proszę kolegę, żeby wykonał dokładnie zdjęcia łączenia mechanizmu z tarczą. W to, że otwory w tarczy (pomiędzy różnymi producentami) akurat pasowały do bębnów - to jeszcze uwierzę. 
Ale że oprócz tego słupki dystansujące tarczę pasowały do obcego mechanizmu - zdecydowanie mniej. Mając takie zdjęcia - będzie można 'typować' coś więcej.

Gdybyś jeszcze te 'inne otwory' zechciał pokazać (?)

171264975_297811648538725_8673911912924732510_n.jpg

172792800_297811728538717_9042077448539594244_n.jpg

173006906_297811855205371_8978515712954802940_n.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Górna część wahadła dzielonego, tzw "transporterek" to wyrób FMS. O werku nic nie powiem, ale drążek kotwicy pasuje do rzeczonego transporterka, gong - zgoda, S&J. Skrzynia moim zdaniem raczej - homemade. :)

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi