neser 0 #1 Napisano 3 Stycznia 2008 witam,czy mógł by mi ktoś powiedzieć coś na temat tego mechanizmu(linkowy kwadransiak ) undefinedhttp://1.1.1.3/bmi/img525.imageshack.us/im...tomek022lh1.jpg 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 3 Stycznia 2008 Adres jest chyba zły.... 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arco 0 #3 Napisano 3 Stycznia 2008 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #4 Napisano 3 Stycznia 2008 Fortwaenglery były dośc solidne. J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neser 0 #5 Napisano 3 Stycznia 2008 arco można coś konkretnie (szczerzej)dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arco 0 #6 Napisano 3 Stycznia 2008 arco można coś konkretnie (szczerzej)dziękija tylko umiem poprawić link nie dziękuj 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #7 Napisano 3 Stycznia 2008 Widać suchy jak pieprz czop środkowego bębna i jeszcze jeden powyżej, podśniedziałą płytę i to tyle... Werk co najmniej do mycia i smarowania.Sygnatura FG na tarczy - widziałem już taką, niestety nie wiem więcej, ale odnotowana np. tutaj (też jako nieokreślona):http://www.uhrenindustriemuseum.de/foerder...rtmarken/f.htmlNie jest to chyba sygnatura wytwórni braci Fortwaenglerhttp://www.zegarkiclub.pl/forum/viewtopic.php?t=12725 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #8 Napisano 3 Stycznia 2008 Chociaż ?? Przyznaję się, bez edycji poprzedniego wpisu...Wyciągnąłem z szafy budzik, i o ile jest to budzik braci Fortwaengler - to sygnatury są identyczne. Miałbyś zatem bardzo ciekawy egzemplarz zegara z Warszawy, zapewne z pierwszych lat po rozpoczęciu produkcji, bo w okresie międzywojennym ta firma robiła chyba tylko budziki (ten mój ma datę naprawy (kupna?) wydrapaną na tyle obudowy: B 16/9.29) 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek. 0 #9 Napisano 4 Stycznia 2008 Chociaż ?? Przyznaję się, bez edycji poprzedniego wpisu...Wyciągnąłem z szafy budzik, i o ile jest to budzik braci Fortwaengler - to sygnatury są identyczne. Miałbyś zatem bardzo ciekawy egzemplarz zegara z Warszawy, zapewne z pierwszych lat po rozpoczęciu produkcji, bo w okresie międzywojennym ta firma robiła chyba tylko budziki (ten mój ma datę naprawy (kupna?) wydrapaną na tyle obudowy: B 16/9.29) Właśnie nie jestem tak do końca pewien, czy FG w tarczce hebowej ma coś wspólnego z warszawską firmą Fortwaengler. Nawet w tym spisie z Lebendiges Uhrenindustriemuseum jest wyraźnie zaznaczone "FG (auf Wappen)" czyli FG z herbu... J. 0 Jacek Tomczak - Janowski-=WSzA=-Warsztat Szyderstwa Artystycznego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neser 0 #10 Napisano 4 Stycznia 2008 zamierzam się z kupnem,skrzynia oryginał górka wtórna,po waszych wypowiedziach nabrałem obaw 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #11 Napisano 4 Stycznia 2008 A dlaczego?Ze względu na nieustaloną markę? Tak czy inaczej będzie to rzadkość, i to chyba lepiej niż jeden z kilku milionów egzemplarzy "marki renomowanej". Czy że koszta dodatkowe się kroją ? No cóż, te chyba będą, koszt rzetelnej naprawy/konserwacji to ok. 300 - 500 zł. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neser 0 #12 Napisano 4 Stycznia 2008 wiedeńczyk mechanizm oczywiście do gruntownej wizyty u zegarmistrza a cena około 2800 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach