Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Jovi

Stary Niemiecki budzik kapliczkowy Thomas Haller z około 1900r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od niedawna mam taki okaz w domu. Sprzedany na czesci, ze wzgledu na uszkodzona obudowe.

Mechanizm jak i pozytywka dziala.

Moje pytanie- nie wiem jak ustawia sie w takich zegarach budzik i jak sie go wylacza...brakuje na malej tarczy w srodku malej wskazowki.

Bardzo bylabym wdzieczna o wszelka pomoc.

...nie jestem pewna producenta..

Bardzo dziekuje i pozdrawiam2060841295_zegarzpozytywka.niemcypoczatekXXwieku.thumb.jpg.3f16220e596c27d6bc4ffa820a6e52f9.jpg

IMG_20220818_165551.jpg

IMG_20220818_165619.jpg

Drugie pytanie, otrzymalam w prezencie niemiecki ezgarek, budzik, skarbonka na monety.
Rok 1935 (teoretycznie?)

...moze ktos zna kawalek historii tego modela, gdzie i przez kogo byl wyprodukowany.

Budzik dziala, choc czas jego jest przyspieszony.

IMG_20220615_165937.jpg

IMG_20220615_170105.jpg

IMG_20220615_170112.jpg

IMG_20220615_173043.jpg

IMG_20220615_173102.jpg

Edytowane przez Jovi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sama napisałaś ustawia się wskazówką na małej tarczy budzika i melodyjka plumka do wyczerpania spręzyny ,przynajmniej w moich tak jest🙂

drugi to mechanizm W60 Junghansa i nie żaden budzik hotelowy a jak widać na tabliczce wydawany przez bank w celu systematycznego oszczędzania ,pewno zaciągnętej u nich pożyczki 😄

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, mechanik napisał(-a):

Jak sama napisałaś ustawia się wskazówką na małej tarczy budzika i melodyjka plumka do wyczerpania spręzyny ,przynajmniej w moich tak jest🙂

drugi to mechanizm W60 Junghansa i nie żaden budzik hotelowy a jak widać na tabliczce wydawany przez bank w celu systematycznego oszczędzania ,pewno zaciągnętej u nich pożyczki 😄

Bardzo dziekuje za odpowiedz!

Faktycznie, co do drugiego budzika, tabliczke przetlumaczylam: reński westfalski bank ubezpieczeń 😉

Jednym slowem jest to skarbonka, zegarek, ktory po nakreceniu mial przypominac o oszczednosciach, czyli nakrecam i wrzucam monete . Sprytne☺️

Co do pierwszego zegara, czy moglabym prosic o zdjecie ewentualnie jak jest umieszczona wskazowka na malej tarczy, chodzi mi o mocowanie. Wyglad wskazowki.

Jeszcze raz bardzo dziekuje za bardzo ciekawe informacje i zycze milego dnia🤗

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mocowanie wskazówki  wygląda mniej więcej tak … polecam jednak na początek wizytę u zegarmistrza (takiego od starych zegarów). Skrzynkę też można doprowadzić do stanu prawie pierwotnego … z czasem 😉 

0EC18063-4204-435E-9407-99A377F7B67A.jpeg

Edytowane przez LESKOS

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nieco inne budziki , ale też taka sama tarczka budzenia , więc nakręteczka , czy wskazóweczka , mogą się nieco różnić wyglądem , ale o to samo chodzi. W pierwszym , akurat na zdjęciu , jest to trochę źle założone. Wskazówkę można nastawiać , jak nakrętka jest poluzowana , tak żeby zgadzała się z czasem . Po dociągnięciu nakrętki , jest już przyblokowana wskazóweczka i wówczas , kręcimy - ustawiamy godzinę budzenia , już tylko poprzez tę nakrętkę , która służy jako pokrętło.  Nie wiem , czy udało mi się jasno to opisać.

IMG_8939-crop.JPG

IMG_4077-crop.JPG

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, PM1122 napisał(-a):

Tak, sie zastanawiam jak jest w przypadku tego zegara co mam, on ma taki gwint i zastanawia mnie po co jest ten otwor? Poprosze jednak jeszcze o rade ..? Jak tutaj zrobic mocowanie🧐

pvptnuvg copy.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wie czy dobrze... Wskazówka z otworem na "kwadrat" i nakrętka/pokrętło ...

Po co otwór?? nie wiem, może by zabezpieczyć wskazówkę( na sprężynie) by nie wyskoczyła po odkręceniu "pokrętłą" ??

image.png.ae0cabf399a31f87e3f6bcb36104abdc.png

Edytowane przez mkl1

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, PM1122 napisał(-a):

Mam nieco inne budziki , ale też taka sama tarczka budzenia , więc nakręteczka , czy wskazóweczka , mogą się nieco różnić wyglądem , ale o to samo chodzi. W pierwszym , akurat na zdjęciu , jest to trochę źle założone. Wskazówkę można nastawiać , jak nakrętka jest poluzowana , tak żeby zgadzała się z czasem . Po dociągnięciu nakrętki , jest już przyblokowana wskazóweczka i wówczas , kręcimy - ustawiamy godzinę budzenia , już tylko poprzez tę nakrętkę , która służy jako pokrętło.  Nie wiem , czy udało mi się jasno to opisać.

IMG_8939-crop.JPG

IMG_4077-crop.JPG

moge prosic o zdjecie z boku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam teraz tylko zdjęcia (  a i te , nie były nakierowane na ten element ) a nie mechanizm na warsztacie . Tam jest sprężynka , kołeczek i wtedy podkładka . Co i jak ułożone , to nie pamiętam , bo ostatnio , to nawet tego nie rozbierałem .

Więc , teraz wstawiam szczegółowsze fragmenty , które jednak nie łapią całości .

IMG_8941-crop.JPG

IMG_8945-crop.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, juz lapie :) Pytanie, poco ta sprezynka? jaka role ona pelni, czy mozna ja czyms innym zastapic.

Bardzo wszystkim dziekuje za odpowiedzi🌷

Mam nadzieje, ze uda mi sie budzik uruchomic. Swoja droga te mechanizmy sa bardzo interesujace i ciesze sie ze spotykam osoby, ktore maja w domu podobne.

Co do obudowy i przegladu zegara, oczywiscie zamierzam to zrobic. Wstepnie mechanizm oczyscilam i bardzo ladnie chodzi...jednak co do obudowy- to juz wyzsza szkola jazdy, ale tak z czasem mam nadzieje ze odbuduje go, bo warto🥰

Dobrej niedzieli👍🌞☺️

Edytowane przez Jovi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, Jovi napisał(-a):

Pytanie, poco ta sprezynka? jaka role ona pelni, czy mozna ja czyms innym zastapic.

Edytowane przez Jovi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widać na przykładach z innych budzików , to takowa sprężynka tam występuje i napewno w jakimś celu . Pewnie można się bez niej obyć i będzie działać , a nawet budzić .

Nooo , ja akurat , to nie w budzikach , tylko w wagowych siedzę - no , ale parę budzików też robiłem . Nie zgłębiałem tego szczegółu , bo element był i działał .  Lepiej , jak zasadę działania tej sprężynki , wyjaśni ktoś od budzików . 

Ja stwierdzam , że w pytaniu chodziło o to  -  jaka wskazówka , co tam brakuje i jak powinno być .  Wraz z kolegami , pokazaliśmy przykłady.  Każdy producent , to choć minimalnie , ale troszeczkę inaczej to miał .   Więc nie będę wyjaśniać , po co i dlaczego ta sprężynka , bo mogę napisać bzdury .

Myślę , że zegarmistrz , moment to ogarnie i brakujące elementy uzupełni.

Edytowane przez PM1122

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, PM1122 napisał(-a):

Jak widać na przykładach z innych budzików , to takowa sprężynka tam występuje i napewno w jakimś celu . Pewnie można się bez niej obyć i będzie działać , a nawet budzić .

Nooo , ja akurat , to nie w budzikach , tylko w wagowych siedzę - no , ale parę budzików też robiłem . Nie zgłębiałem tego szczegółu , bo element był i działał .  Lepiej , jak zasadę działania tej sprężynki , wyjaśni ktoś od budzików . 

Ja stwierdzam , że pytaniu chodziło o to  -  jaka wskazówka , co tam brakuje i jak powinno być .  Wraz z kolegami , pokazaliśmy przykłady.  Każdy producent , to choć minimalnie , ale troszeczkę inaczej to miał .   Więc nie będę wyjaśniać , po co i dlaczego ta sprężynka , bo mogę napisać bzdury .

Myślę , że zegarmistrz , moment to ogarnie i brakujące elementy uzupełni.

Bardzo jeszcze raz dziekuje za pomoc👍🌷

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprężynka służy do skasowania luzu poprzecznego osi nastawu i zapobiega wyprzęgnieciu się zębatek ustawiania dzwonienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, mechanik napisał(-a):

Sprężynka służy do skasowania luzu poprzecznego osi nastawu i zapobiega wyprzęgnieciu się zębatek ustawiania dzwonienia

czyli jest wazna. Dzieki👍🤗

..w takim razie wiem, czego mam szukac...niestety nie mam w swoich pudelkach takich elementow, moze ktos z was orientuje sie, gdzie moglabym dostac takie czesci, gdzie szukac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

swietnie dzieki wielkie!

17 minut temu, LESKOS napisał(-a):

Ps poszukaj ze starego długopisu ....może znajdziesz średnicę .

jaka polecisz dlugosc i srednice aby byla sprezyna odpowiednia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam wymiaru, trzeba dobrać po zmierzeniu. Nie za szeroka i nie za długa 😉 

Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC!  🤔

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, LESKOS napisał(-a):

Nie znam wymiaru, trzeba dobrać po zmierzeniu. Nie za szeroka i nie za długa 😉 

☺️👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

image.png.ae1e2d3a8108fa7e3a46d66b810ce90b.png

To pomierzyć.. sprężyna ma byc "ściśnięta" więc dodaj jeden zwój/dwa zwoje... zalezznie od śrenicy drutu

Pozdrawiam Mirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, mkl1 napisał(-a):

image.png.ae1e2d3a8108fa7e3a46d66b810ce90b.png

To pomierzyć.. sprężyna ma byc "ściśnięta" więc dodaj jeden zwój/dwa zwoje... zalezznie od śrenicy drutu

bardzo dziekuje. Dzisiaj, po pracy zajme sie pierwszym elementem👍🤗 Jeszcze raz dziekuje za wszelka pomoc i zycze dobrego tygodnia🌷

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praca nad zegarem w toku. Moge tylko sie troche pochwalic, ze obudowe prawie ukonczona.

Mechanizm dziala, pozytywka tez.

Kolej na budzik. Czesci: w trakcie uzupelniania.

zegar kapliczkowy ukonczony.jpg

zegar kapliczkowy ukonczony01.jpg

zegar kapliczkowy ukonczony02.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i super !

Rozumiem , że zamierzasz zostawić , tylko tak lekko oczyszczona obudowę i nie zamierzasz jej poprawiać . Czyli , nie odnawiasz i śladów czasu nie poprawiasz . No właśnie , są takie dwie koncepcje .   Jedna , że renowacja ( no , byle udana ) , a druga , tylko oczyszczenie , by ślady działania czasu były zachowane . Obie dobre - zależy od gustu - ważne , że zegar jest , że jest cały , naprawiony , itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, PM1122 napisał(-a):

No i super !

Rozumiem , że zamierzasz zostawić , tylko tak lekko oczyszczona obudowę i nie zamierzasz jej poprawiać . Czyli , nie odnawiasz i śladów czasu nie poprawiasz . No właśnie , są takie dwie koncepcje .   Jedna , że renowacja ( no , byle udana ) , a druga , tylko oczyszczenie , by ślady działania czasu były zachowane . Obie dobre - zależy od gustu - ważne , że zegar jest , że jest cały , naprawiony , itd.

ja wybieram zawsze opcje, by slady dzialania czasu byly zachowane :) Nic tutaj juz nie poprawiam w niej. Tak zostaje.

Dzieki🤗🌷

Edytowane przez Jovi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Powoli zegar nabiera ksztaltu :)

Czesc gorna przypada na lata 1900-...jest zakupiona w calosci, jak widac na zdjeciu.

Teoretycznie te zegary tez mialy wieze za czescia przednia...Kolorystycznie pasuje do zegara, troche przyciemniona, bo jest po czyszczeniu, ale widze, ze juz powoli zaczyna blaknac.

kapliczkowy.jpg

kapliczkowy01.jpg

Edytowane przez Jovi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi