Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Humanista

Regulacja Orient Ray 2 + szkło szafirowe i szklane dno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam Orienta 2 Ray od jakiegoś miesiąca. Zegarek spieszy się o ok. 15 sekund dziennie, co jest normalne dla tego mechanizmu (f6922, -15/+25 spd). Niemniej jednak kusi mnie regulacja. I tu pytanie, ile może kosztować taka usługa i czy znacie jakiegoś zegarmistrza we Wrocławiu, który nie zdziera i nie ma problemu z budżetowymi sikorami? Druga kwestia to wymiana szkła na szafirowe oraz caseback ze stalowego na szklany - ile kosztowałaby wymiana? Wiadomo, cennik może być różny, ale tak orientacyjnie, żeby mnie nie wyrolował 😅 Myślałem chwilę o samodzielnej regulacji, ale to super delikatny mechanizm, widziałem filmik, na którym gość przesunął ten mały wihajster o milimetr i zegarek leciał o minutę szybciej. No i nie mam timegraphera. Więc zostawiłbym to profesjonalistom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

> No i nie mam timegraphera
Ray akurat ma dość głośny mechanizm, więc spokojnie go łapie apka "Watch Accuracy Meter", która używa mikrofonu w telefonie

Sam się zastanawiałem nad regulacją, ale jedyne czego się obawiam, to że nie będę miał wyczucia jaką siłą później dokręcić dekiel 😂 Chociaż o to mógłbym pewnie poprosić zegarmistrza wchodząc z ulicy, zajmie mu to 5 sekund

Btw. czy istnieje jakiś display caseback który pasuje do Ray-a plug'n'play?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciek_L mam pytanie czy Watch Accuracy Meter jest darmowy ? i czy z telefonu można go pobrać? I skąd można pobrać

Edytowane przez graver

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten program jest darmowy - na telefon z androidem pobierzesz ze sklepu Play.. 

U mnie również się dość dobrze sprawdza, ale jako wskazanie o ile przyspieszyłem/opóźniłem mechanizm. 

Niestety, ale to nie jest tak, że jak ustawię na +1s to zegarek tak będzie chodził.

Regulacja to proces długotrwały i dla cierpliwych...

Screenshot_20221222-083313_Samsung Experience Home.jpg

Edytowane przez zadra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi