Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
dobrus701

Zapytanie o Tag Heuer'a

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, rozglądam się ostatnio za jakimś nowym zegarkiem, zwiedziłem 'trochę' sklepów, pomacałem różne marki za różne pieniądze (do circa 20k) i tak w zasadzie najbardziej w oko wpadł mi taki model Tag'a: ✓ TAG Heuer CBN2011.BA0642 Carrera Automatic Classic Chronograph Calibre HEUER 02 Manufacture 👨 Zegarek Męski (zegarki.zgora.pl) . Czy to dobry zegarek/mechanizm? Warto go kupić, czy ma jakieś wady? Czy cena jest adekwatna? Wszelkie opinie doświadczonych kolegów mile widziane :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum nie usłyszysz dobrych opinii o Tagu.  

Mechanizm ich  własny. Wg mnie fajny zegarek. Jakbym chciał chrono to czemu nie. Choć ja sam osobiście wybrałbym Carrere na 7750. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaki jest powód niechęci do tej marki? Przymierzałem jeszcze Seiko - ale ten styl to nie moja bajka. Certiny, Tissot, Longines też jakoś mi nie leżą. Omega Constellation na żywo trochę mnie rozczarowała zbyt małą kopertą (38mm). Fajny był jeden Epos. Bardzo dobre wrażenie zrobiły też tanie Orient Stary za 3k.. :) No i ten Tag. Na Rolexa mnie nie stać, więc nie mierzyłem :)

Edytowane przez dobrus701

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Większość Tagów jest na prostych mechanizmach, gdzie znaczony jest przez nich tylko wachnik. Z jakością też bywa różnie. To na pewno dobre zegarki. Zegarek ma się Tobie podobać, a nie komuś. W tych pieniądzach można dostać zegarki mniej znanych producentów, którzy więcej kasy ładują w produkty, a nie w marketing :)

Przykładowo chyba najczęściej polecany zegarek na tym forum w tym budżecie Tudor BB58, ale to chyba nie to czego szukasz. 

Największa wada Taga? Od groma podróbek w klasie takiej, że trudno rozróżnić je od oryginału. Dotyczy to co prawda tagów z prostymi mechanizmami, gdzie do ryżowego zegarka wsadzają prawdziwą Selitę na plastikowym dystansie( jak w oryginale :) ) i wygląda jak oryginał. Zegar fajny jak się podoba to kup niech służy i nosi się dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc, trochę mnie nie pocieszyłeś... :) Ale dobrze, dla takich wypowiedzi właśnie założyłem wątek. Coś od Tudora było chyba w którymś butiku, ale nie pamiętam - model, o którym mówisz niestety nie leży mi wizualnie (jak wszelkie dajwery czy takie dajwerowate). Mierzyłem też Ball'e - ponoć bardzo porządne zegarki, ale z wyglądu były jakieś takie bez polotu. Cóż, w takim razie chyba jednak pozostanę przy zakładanej od początku Omedze. Może jakiś inny model niż Constellation. 

Edytowane przez dobrus701

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, dobrus701 napisał(-a):

Szczerze mówiąc, trochę mnie nie pocieszyłeś... :) Ale dobrze, dla takich wypowiedzi właśnie założyłem wątek. Coś od Tudora było chyba w którymś butiku, ale nie pamiętam - model, o którym mówisz niestety nie leży mi wizualnie (jak wszelkie dajwery czy takie dajwerowate). Mierzyłem też Ball'e - ponoć bardzo porządne zegarki, ale z wyglądu były jakieś takie bez polotu. Cóż, w takim razie chyba jednak pozostanę przy zakładanej od początku Omedze. Może jakiś inny model niż Constellation. 

Jakby kolega był chętny, to sprzedaję swoją Carrerę w rozsądnej cenie 😜

11.jpg

..."Wszys­tko jest możli­we. Niemożli­we po pros­tu wy­maga więcej cza­su"... Dan Brown

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dość rzadko spotykaną Carrerę Drive Timer z Sellitą w środku (przez Taga zwaną "Calibre 5"), na dokupionej do niego bransolecie od Carrery chrono i jestem w tym zegarku zakochany po uszy. Szczerze polecam Taga :)

1_Drive_Timer_.jpg

Omega Planet Ocean XL Gen1 2500D | Omega Railmaster XXL | Tag Heuer Carrera Drive Timer | Ticino Big Pilot | Tissot Chemin des Tourelles Gen2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, dobrus701 napisał(-a):

A jaki jest powód niechęci do tej marki?  ...

Trzeba by Ich zapytać. 

Zapewne wolą Omegę.  :(

Miałem kultowe Tagi. Nosiłem z dumą. Kiedyś na 100% wrócę do Taga. 

W dniu 22.12.2014 o 11:43, Cezar. napisał:

... mądrzy zrozumieją, a reszcie nie wytłumaczysz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem Carrere na 7750, bardzo mi się podobał ten zegarek. Ta nowa z Heuer 02 tez jest niczego sobie, ale teraz, z czysto wizualnych względów, wybrał bym Autavie lub Monaco.
Faktycznie Tag-i nie cieszą się popularnością na naszym forum, choć szczerze nie rozumiem dlaczego, bo to naprawdę historyczna marka, która wniosła wiele do zegarmistrzostwa. Każda marka ma coś na sumieniu i szuka własnej drogi.
Jeśli spodobał Ci się ten model, to dlaczego nie! Własny mechanizm, z przyzwoita rezerwa chodu, kupiony u AD napewno podłoży Ci przez lata.

73617dbb824f791cf034f753a3385bd8.jpg

"Jesteśmy architektami swojego przeznaczenia" Albert Einstein

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luzik, póki co wstrzymałem się. Zbliża się weekend także znów pewnie trochę sobie pochodzę, pooglądam, poprzymierzam. Będę szukał :) Dzięki wszystkim za opinie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi