Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Sign in to follow this  
jarekvolvo

Zegar od Warszawy

Recommended Posts

W dniu rejestracji na Szacownym Forum, zupełnie przypadkowo odkryłem w zakamarku warsztatu zdekompletowany zegar od samochodu M20 Warszawa. Brudny, zakurzony.. Z głupia frant nakręciłem go.. chodzi już trzeci dzień i miarę trzyma, jak kwarcowy ;) .  Można ( ale czy trzeba ??? ) kąpać go w Gronalu ??

IMG20230208172602.jpg

Jak nie chcesz go dobić a leżał bardzo długo i chciałbyś z niego korzystać to tylko Konserwacja czyli tozebrac umyć wykasować luzy  popolerowac czopy i składanie, smarowanie 

Pozdrawiam 

Damian 

3 godziny temu, jarekvolvo napisał(-a):

Skubaniec chodzi nadal. Czas trzyma...

Może warto poświęcić mu nieco atencji.  Skoro działa dobrze to serwis, brakujace części dobrać a będzie fajna pamiątka- ozdoba. Kiedyś, gdzieś komuś odmierzał czas przemierzając ze swoim wehikułem drogi i szosy za minionego peerelu 🙂.

A tu mój  złomuś wydobyty z niebytu. Rozebrałam, wykąpałam, własnymi rencyma dopasowałam i powyginałam brakujący gruby drut do werku, bo bez niego nie chciał gadać. Na koniec lifting wizualny.

Ten Twoj jest na chodzie. Niewiele mu potrzeba do szczęścia.

PS. A można mu dobawić żarówki, to dopiero jest efekt 😊✌️

20220903_145848.jpg

20220817_140207.jpg

Edited by Yodek

Noo, piękny :) :) 

Do tego mojego mam wszystkie elementy, tylko oprawki na żarówki są wytopione, pewnie ktoś włożył 4 watowe, zamiast 2 watowych.. . 

Mam jeszcze drugiego, w wersji elektrycznej, wizualnie taki sam i jeszcze jeden elektryk, z "rubinową poświatą", od Wołgi ;) .

A jakieś ładne Nordmende tam widzę w tle ? Tak coś mi się widzi Elektra 1957 ??

2 minuty temu, jarekvolvo napisał(-a):

A jakieś ładne Nordmende tam widzę w tle ? Tak coś mi się widzi Elektra 1957 ??

Si!! 😁😁✌️

20230214_113807.jpg

Bajeczka !!! I to zielone oczko lampy EM 4 :)  . Cudo.  A telefon wygląda na rozwojówkę MB 47/57, na podstawie Ericssona wz.31..

3 godziny temu, jarekvolvo napisał(-a):

Bajeczka !!! I to zielone oczko lampy EM 4 :)  . Cudo.  A telefon wygląda na rozwojówkę MB 47/57, na podstawie Ericssona wz.31..

Ktoś tu jest mocno wtajemniczony 😁..

Nie wiem czy ten z miejscową baterią to MB 47 na Ericssonie - brak oznaczeń zewnętrznych, musiałabym rozmontować i zajrzeć w czeluści ..

Za to drugi aparat typu centralnej baterii CB-49 z roku 1961, z oznaczeniami magazynowymi MO Wydziału Łaczności KWMO.

Oba pozyskane ze złomowania wybrakowanego sprzętu po "starodawnych" zapasach i wycofanych z eksploatacji łącznic i całego osprzętu.

Niestety z brakowanego sprzętu polowego tzw. "ZN" nie można było nic uratować. 20 ton z jednej jednostki pojechało do złomowania i ostał się ino kwitek...

Szkoda 🥹. Jakie tam cuda były ło Panie 🥲

20230214_144752.jpg

20230214_144813.jpg

O matko... :(  , czasem aż serce boli, jak coś przepada... . Kiedyś w Rumunii chciałem uratować choć jeden semafor kształtowy z kilkudziesięciu złożonych przy bocznicy w Sinai... ,ełrem chciałem płacić, wódką.. gdzie tam, poszło do huty :( :(