erzlot 301 #1 Napisano 22 Lutego 2023 Kupiłem z ciekawości i nie wiem co to za zegar. Jedna wskazówka ruchoma, druga namalowana na ruchomej tarczy. Jakieś 2 znaczniki do sygnalizacji? U góry coś do wyłączania alarmu? Ja pierwszy raz mam coś takiego w ręku. Jedno koło luzem w skrzyni (chyba od bicia). Można prosić o jakieś info - kto, kiedy, co to???😮 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
graver 421 #2 Napisano 22 Lutego 2023 (edytowane) Mi to wygląda na zegar odmierzający czas pracy, a te wskazówki małe z prawej strony to ustawianie przerwy śniadaniowej, ale może się mylę, ciekawy artefakt🧐 Edytowane 22 Lutego 2023 przez graver 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 301 #3 Napisano 26 Lutego 2023 Dalej to zagadka. Szukałem przez wyszukiwanie obrazem w google, ale wyszły tylko barometry i nadajniki radiowe. Zegar ładnie tyka i włącza bicie na tych 2 znacznikach . System bicia jest dorobiony i to chyba nie przez zegarmistrza , ale kowala. Bęben sprężyny jest ciekawy, bo ma wieńce zębate z obu stron (jeden jest na wysuwanej pokrywie). Na tarczy napis, że opatentowano we wszystkich państwach, ale nie ma numeru patentu, co by wyjasniło sprawę. Ale nawet nasz guru anansi nie natrafił na coś takiego? 🤓 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach