Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pyetya

zegarek z kopertą max 41mm/10mm

Rekomendowane odpowiedzi

cześć,

szukam zegarka dla 18 letniego syna, w cenie do max 2.5k. Jak na razie przymierzył:

Stowę Antea 39 - rozmiar w sam raz, ale wzór zbyt klasyczny (mój zegarek nr 2 - projekt forumowy z tarczą chrono z 2010 r.)

Archimede Pilot 42 - grubość ok, tarcza ciut za duża (mój zegarek nr 1)

Steinhart Pilot 39 - tarcza ok, grubość już nie (12mm)

Davosa Aviator Quartz - ciut za gruby (no i marudziłem na mechanizm kwarcowy)

Davosa Classic - podobał mu się, ale marudziłem na mechanizm kwarcowy (może niesłusznie?)

divery mu się nie podobają zupełnie, raczej coś w stronę bezpiecznej klasyki ew. sznyt militarny (np Steinhart Military Automatic 42, ale tu znowu rozmiar...)

podsumowując:

najchętniej automat, wymiary 39/40 - może 41mm ale nie grubszy niż 10mm, ew. coś co będzie dobrze leżało na niezbyt grubym nadgarstku

pomożecie? :)

P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hamilton Khaki Field Automatic 38mm H70455533 , tylko że 11mm grubości i te 2.5k może być trochę za mało;)

x.JPG.7a3bee4ecc9d2816e7defefe7703fa38.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo nie trzeba będzie dołożyć :)

https://www.onewatchforyou.com/producto/hamilton-khaki-field-h70455533/?lang=en

PS. Dekla robi pilota 40 mm - 10,6 mm grubości i spore możliwości personalizacji:

https://deklawatches.com/en/pilot/typea40

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seiko SARB033 & 035, milimetr więcej do grubości, ale to mega fajny zegarek, świetny na bransolecie… a do tego mega pasko lubny, siada nawet na natosy. 

Trzeba polować, ale temat do zdobycia. 

6FD9265C-653A-4FD0-AC89-6D8566CE3723.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszym fabrycznie nowym SARBem jest… CitizenNB1050-59x:

CCF5BF1E-8839-4C72-9256-FAE06CF6D3CF.thumb.jpeg.5def11bffe30c25d1ae84d25fcebd2b5.jpeg

Nie wiem tylko, czy nie są zbyt poważne dla 18-letniego chłopaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minutes ago, cordi7 said:

Ja na osiemnastkę kupiłem sobie Orienta patelnię 😜 i eksploatowałem ten zegarek codziennie przez dziesięć lat (wciąż w kolekcji). 
SARB to dość pożądany zegarek, a różnymi paskami zmienia swe oblicze za każdym razem. Na pokładzie jest dokładny automat (i cichy rotor😉), data i naprawdę dobra luma. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Najlepszym fabrycznie nowym SARBem jest… CitizenNB1050-59x:

CCF5BF1E-8839-4C72-9256-FAE06CF6D3CF.thumb.jpeg.5def11bffe30c25d1ae84d25fcebd2b5.jpeg

Te Citizeny są wspaniałe. Oglądałem kilka recenzji na YT oraz przeczytałem opis użytkownika. Kawał świetnego zegarka w bardzo rozsądnej cenie. Co do powagi samego zegarka, to według mnie zależy od stylu w jakim się ubiera i w jakim się najlepiej czuje główny interesariusz tego tematu. Jednak skoro wcześniej rozważał piloty, to być może ten NB1050/59 czy też SARB będą zbyt eleganckie. Wymiana bransolety na pasek znacząco zmieni odbiór zegarka, ale dalej nie będzie to zegarek, który bez wahania można zaproponować 18-latkowi. Swoją drogą, jak byłem w tym wieku, to niesamowicie podobały mi się kolorowe divery, ale skończyłem z czarnym Casio Edifice Chrono na czarnym, gumowym pasku. Świetny zegarek, ale 3 razy był na gwarancji, a za czwartym oddali pieniądze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo wszystkim dziękuję za odpowiedzi! Szukamy i mierzymy, mi osobiście podoba się Hamilton Khaki :) czy jest gdzieś opcja przymierzyć go w Warszawie?

Natomiast doszedł warunek - ciemna tarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hamilton nie ma oficjalnej dystrybucji w PL. Podawany przeze mnie wcześniej link (onewatchforyou) to AD z Hiszpanii.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Operacja zakończyła się sukcesem w postaci nabycia Tissot Chemin Des Tourelles. Koperta 42mm, ale za to z krótszymi uszami niż mój Archimede Pilot i tylko 9.7mm grubości. Bardzo dziękuję wszystkim za poświęcony czas i propozycje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chemin 42 jest duży - wiem, bo mam :)

C24137BE-F155-42DF-891A-58D84BEC5391.thumb.jpeg.37d7f7232bcb7f829b2a3d3402c7161d.jpeg

Świetny zegarek choć dla mnie ma lekki kryzys tożsamości.

Za duży na eleganta, za elegancki, bez lumy i małe WR na sportowy.

Teraz wyszły modele bodajże w 36 i 39 mm - dla mnie świetne.

Jeśli się podoba synowi - to będzie dobry zakup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A koledzy się bali że 033/ 035 będzie za poważny dla osiemnastolatka😜… niech cieszy oko młodzieńca i nosi się znakomicie 👍🏻

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chemin 42 wygrał bezpośrednie porównanie z LeLocle 38mm, synowi bardziej się podobał, chociaż na ręce jest na granicy akceptowalnej wielkości. Ale to jego 18 urodziny i jemu ma się podobać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, cordi7 napisał(-a):

Chemin 42 jest duży - wiem, bo mam :)

C24137BE-F155-42DF-891A-58D84BEC5391.thumb.jpeg.37d7f7232bcb7f829b2a3d3402c7161d.jpeg

Świetny zegarek choć dla mnie ma lekki kryzys tożsamości.

Za duży na eleganta, za elegancki, bez lumy i małe WR na sportowy.

Teraz wyszły modele bodajże w 36 i 39 mm - dla mnie świetne.

Jeśli się podoba synowi - to będzie dobry zakup.

Nowe modele wyglądają genialnie. Widziałem na żywo, ale niestety nie było czasu aby przymierzyć. Czekam też na więcej wersji w 39mm kopercie, bo narazie nie wszystkie są oferowane w tym rozmiarze i mam nadzieję, że się to zmieni. 

2 godziny temu, Londek napisał(-a):

A koledzy się bali że 033/ 035 będzie za poważny dla osiemnastolatka😜… niech cieszy oko młodzieńca i nosi się znakomicie 👍🏻

Przeskok z początkowego pilota na Chemina jest dosyć duży, uzasadnione obawy 😂

2 godziny temu, pyetya napisał(-a):

Chemin 42 wygrał bezpośrednie porównanie z LeLocle 38mm, synowi bardziej się podobał, chociaż na ręce jest na granicy akceptowalnej wielkości. Ale to jego 18 urodziny i jemu ma się podobać :)

dokładnie tak, w końcu on będzie go nosił. Który kolor wylądował na nadgarstku? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, pyetya napisał(-a):

wersja z ciemną tarczą

Bez nadgarstkowego zdjęcia się nie liczy;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi